Kamioni kao prevozno sredstvo u ratarstvu

FAP, tj FAMOS motori nisu lenji nego su nejaki za prikolicu i 20-30t tereta. Inace, ne znam ima li motor koji bolje pali od Famosa? Moj FAp 1414 posle 5 meseci upali na zub. Ja ne mogu da verujem da je to moguce:sta:
FAP j do pre par godina radio kipere i sticare troosovince sa Mercedes i Cummins motorima od 350KS. Ima ih Boranja 9sumsko gazdinstvo) vise komada. Postojali su i sam jacim motorima, Mercedesi od mislim 400 i malo vise KS. Ugradjivalo se za sta se imalo para da se nabavi.

Ljudi, znam ja dobro sta hocu, ali jednostavno ne mogu sve odjednom.
Hocu da kupim kamion, zato sto je kod nas sada zito 19-20 dinara, a KAN bosanski 1950 dinara dzak. Jednostavno mi je dojadilo da drugi profitiraju na meni, mnogo vise nego sto bi trebalo. A najgore je ovde sto ne uplacuju pare na vreme. Nego cekam svoje pare i moram da ih zovem svaki dan da mi uplate, a oni mi uplate svaki 10-ti dan 20 000 dinara. I ne bi ga kupio sam, nego sa jos nekim.
A sada sto se tice cene. Kupio bi nesto od 8000-12000e, sve zavisi kako cemo da prodjemo sa zitom?
Koliko bi trosio neki Mercedes ili Scania sa prikolicom? A koliko bi trosio solo? Da bude do nekih trista konja, mislim da mi veci ne treba. Brda i nemam bas nesto. Imam dva od Kladova do Pozarevaca.

Ljudi, znam ja dobro sta hocu, ali jednostavno ne mogu sve odjednom.
Hocu da kupim kamion, zato sto je kod nas sada zito 19-20 dinara, a KAN bosanski 1950 dinara dzak. Jednostavno mi je dojadilo da drugi profitiraju na meni, mnogo vise nego sto bi trebalo. A najgore je ovde sto ne uplacuju pare na vreme. Nego cekam svoje pare i moram da ih zovem svaki dan da mi uplate, a oni mi uplate svaki 10-ti dan 20 000 dinara. I ne bi ga kupio sam, nego sa jos nekim.
A sada sto se tice cene. Kupio bi nesto od 8000-12000e, sve zavisi kako cemo da prodjemo sa zitom?
Koliko bi trosio neki Mercedes ili Scania sa prikolicom? A koliko bi trosio solo? Da bude do nekih trista konja, mislim da mi veci ne treba. Brda i nemam bas nesto. Imam dva od Kladova do Pozarevaca.
Za taj 1din ili malo jače nevredi terati kamion a kamoli ga kupovati :ppozdrav:

Nije u pitanju jedan dinar nego 2, na svaki kilogram. A na djubrivu po 100-200 dinara po dzaku. PA ti se sracunaj. u tom si poslu, pa znas. Ja sam racuno gorivo puta 3, pa se isplati. A ja kako znam ti radis i zemlju, a imas i kamione, 3 koliko se secam. A kazes meni da ne znam sta hocu.:osmeh:
Covek sa kojim bi trebalo da kupim kamion, ima poljo apoteke, ceo kraj uzima djubrivo od njega. Pa sada vidi da li se isplati kupovati ili ne. Ne zelim ja da se obogatim od kamiona, nego da prodam svoju robu po najpogodnijim uslovima. A ne da cekam za svoje pare, po godinu, dve dana.

- - - - - - - - - -

Ако не планираш још нешто осим транспорта житарица не вреди куповати.
Transport zitarica, vestackog djubriva, drva. Neka uleti i jos neka tura za druge. Mislim da bi to dovoljno bilo.

evo pomoći ću ti
trebati otprilike 15.ooo e za početak da bude komplet pristojan onako na oko
treba ti dobar iskusan vozač i da mu daš platu barem 3o.ooo din.
treba da savladaš osnove oko kamiona jer mislim da neznaš da popuniš papire ni za parkiran kamion

Vozaca imam koji bi vozio po turi. A papire zna on da popuni. Ako ne zna on. Onda okrenem tebe, pa mi ti lepo objasnis.:osmeh:
Nego mi kazi koliko trosi neki Mercedes do 300 ks, sa prikolicom. Teren znas kakav je otprilike kod mene. I da li ima neki kamion da nose 12-13t, solo, a da mu potrosnja bude 20l na 100km?

Nemoj tako Gorane. Manjevic je hrabar, i verovatno sam ce da vozi (tera) kamion. Doduse ne bih to radio - kao profesiju - mozda nizakoju platu...
A ti Manjevicu pripremi... suljevi, ledja, i sve ostalo. Pogotovo ako radis i usluge...

nema vise od 300 ks da vuku prikolicu
12-13t solo nema zbog pretova,mora da ima barem pratecu osovinu

- - - - - - - - - -

A ti Manjevicu pripremi... suljevi, ledja, i sve ostalo. .
današnji kamioni su dosta udobni pa su te bolesti nestale iz našeg uobičajenog šoferskog života

Jeste, ima i vazdusno sediste, i sve, ali niskobudzetni kamioni mozda i nemaju to, zavisi za sta se na kraju odluci...

Nemoj tako Gorane. Manjevic je hrabar, i verovatno sam ce da vozi (tera) kamion. Doduse ne bih to radio - kao profesiju - mozda nizakoju platu...
A ti Manjevicu pripremi... suljevi, ledja, i sve ostalo. Pogotovo ako radis i usluge...
Ne bi ja ni vozio taj kamion, jedino, ako nesto zatreba bez prikolice.
@ Goran G Koliko trosi kamion sa prikolicom, ja racunao 32l. Jel je tu negde?
I jos jedna stvar ljudi, to je samo neki plan, Raspitujem se samo. A vi ste shvatili kao da cu sutra da kupim.
Ko zna sta sve moze da se desi, mozda ozenim neku gasterbajterku, pa odem u inostranstvo i prodam i ovo sto imam.:osmeh:
A na traktoru se ne dobijaju nikakve bolesti? Do prosle godine sam obradjivao 60ha sa Rakovicom, bilo koj kamion je udobniji od nje. Ako nista drugo, ne bije promaja sa svih strana.

Ja sam se vozio u MB 2535 kiperu. kamion je 91. godiste. Kamion radjen za Svajcarsko trziste. Ima vazdusno sediste, el. podizace prozora i el. retrovizore, centralno mazanje... Unutra kao u putnickom autu. Nista se ne cuje sem karakteristicnog zvuka Meckinog V8 motora. Po komforu su mu slicni ostali evropski kamioni pribliznog godista.

Man 372 trosi ispod 30, nisam vozio ali ga hvale da je ekonomican, Skanije su najekonomicnije, isto po pricama,ali kazu i prilicno nezne, trebalo bi da je jos manji potrosac od mana, mercedesi tih godista su sa v8 motorima, mozda najizdrziviji ali potrosnja je oko 35... manovi tga 30 -33 sve zavisi po kakvom terenu se vozi, u ravnici sigurno manje trose :)

To je potrosnja sa prikolicom? Meni se Manovi najvise svidjaju, ali kazu da su skupi za odrzavanje.

Naravno sa prikolicom, sigurno su jeftiniji od dafa ili skanije za odrzavanje, vise ih ima ovde pa samim tim i vise mogucnosti za pronalazak delova...

332 i 372 su slicni kamioni tj ista serija kamiona... Ti 332 sam negde cuo da imaju dva modela, dal se razlikuju u elektronici ili necemu drugom ali koliko se secam jedna verzija je dosta bolja od druge, ne drzi me za rec za ovo... Sto se tice potrosnje sigurno manje trose bez prikolice jer je kamion u brutu oko 16-17t a prikolica natovarena je 24-25t tako da sigurno dosta utice na potrosnju... ovo su mere ako vozis po PSu...

Cale ima skaniju 92m 280ks i prikolicu utvu teška sama 5.5t.
Nosila je i 33-34t tereta samo.Naravno sa pretovarom.Kamion strašno ekonomičan oštar na gasu kao žilet. Menjač 5+5 odlično radi posao.Ide jako lepo sa prikolicom.
Pregazila je kod njega 500.000km uzeta sa 400.000 sad ima 900.000km.

Nazad
Vrh