Jagode-opšta tema

@ ralsonxx ako su frigo sadnice onda do 20.08 a ako je zivic onda ih ja sadim pocetkom septembra
 
molim za pomoc strucnog lica ili vise njih,koliki rod moze da se ocekuje sa 15-16ari,ako imamo podjednako zastupljene sadnice kleri alba i asia jagoda.Imam problema sa gospodom iz NIS-a jer je njihova isplata stete oko 20 dinara po kvadratnom metru za jagode, a moj zahtev za odstetom je mnogo veci tako da ne mozemo da se dogovorimo, pa cemo verovatno na sud.Hvala unapred i pzdrav forumasima.
 
molim za pomoc strucnog lica ili vise njih,koliki rod moze da se ocekuje sa 15-16ari,ako imamo podjednako zastupljene sadnice kleri alba i asia jagoda.Imam problema sa gospodom iz NIS-a jer je njihova isplata stete oko 20 dinara po kvadratnom metru za jagode, a moj zahtev za odstetom je mnogo veci tako da ne mozemo da se dogovorimo, pa cemo verovatno na sud.Hvala unapred i pzdrav forumasima.
Izračunaj koliko imaš sadnica po dužnom metru uzmi neki osrednji prosek 700gr po živiću pa puta neka osrednja cena ajde neka bude 125din/kg i ako se bune neka posete ovaj forum pa će da vide da si još bila i skromna ako ne žele presvij tabak pa ih tuži :ppozdrav:
 
Ovih dana u moj zasad bice posadjena jagoda sorte ALPINA tj. BELA JAGODA.



- - - - - - - - - -

Ako je neko sadio ovu vrstu jagode neka napise nesto o njoj.

- - - - - - - - - -

janosh,

isprazni privatne poruke jer ne mogu da ti posaljem odgovor na tvoje pitanje koje si mi prosledio.
 
Janoshe,molim te isprazni pp ...

Pozdrav svim jagodarima, i mene zanima sorta irma ,ima li je neko na prodaju ...
 
Pozdrav svima,
interesuje me da li postoji u zrenjaninu plantaza jagoda, ili gde mogu preko interneta da se naruce sadnice? Hvala unapred! :sta::osmeh:
 
Evo necu vise dosadjivati,jel ima neko sadnica ove Irme ?
 
Poslednja izmena od urednika:
Imat cu ja nagodinu , al ti bas i ne pomaze jer sam u HR , sorta je talijanska pa pogledaj kod uvoznika mozda netko ima , ako nekog iz HR bude zanimalo mozemo se cuti na PP pa se dogovoriti.
 


JAGODA - SPANAC

Upravo sam posadila seme ove jagode u kontejnere pa se nadam uspehu i prosirenju na bankove.

- - - - - - - - - -

Strawberry Spinach - Jagoda spanać: Jedna od najduže čuvanih tajni i trenutno hit u svetu. Iako postoji vekovima ova vrsta je gotovo nepoznata. Uzgajivači za ovu vrstu kažu da je zapravo povrće koje radja voće. Povrće je spremno za upotrebu nakon 45 dana od setve-koriste se listovi u svežem stanju (u salatama) ili obradjeni kao spanać.Krajem leta se pojavljuju plodovi (voće) - koji su veoma ukusni i slatki,liče na malinu ali imaju ukus jagode. Seme se seje direktno po površini zemlje i ima visoki procenat klijanja, biljka se sama rasejava i svake god zauzima veću površinu. Izdržava-45°C

- - - - - - - - - -

BELA JAGODA, ne znam koliko ce vas zanimati proizvodnja ove jagode ali ja sam odlucila da krenem sa njenom proizvodnjom i pre neki dan sam posaadila seme ove jagode u kontejnere. Evo tekst o beloj jagodi nova saznanja ne mogu da skode.


Jagode belog ploda

Po ukusu koji podseća na ananas. Dobro podnose senovita mesta i lepo se uklapaju u cvetne leje. Redovna berba pospešuje stvaranje novih plodova i produžava plodonošenje. Preporučuje se kao pomoćno lekovito sredstvo protiv dijareje i nekih kožnih oboljenja, a prave se veoma traženi losioni za negu kože, posebno za uklanjanje fleka i opekotina nakon sunčanja.


Kada se kod nas spomenu jagode, odmah se pomisli na crveno obojene plodove karakteristične arome. Malo je poznato da postoje i bele jagode, drugačije ne samo po boji, veći po ukusu koji podseća na ananas.



Stvorene su u Evropi,još u 18. veku, ukrštanjem američke divlje jagode sa čileanskom. Poznata sortaje „Alpina“ ili šumska jagoda. Najviše se gaje u Americi, gde su, zahvaljujući neobičnom ukusu, nezaobilazni sastojak nekih ekskluzivnih poslastica.



Bele jagode se uglavnom proizvode iz semena. To su perene, odnosno trajnice, koje godinama ostaju na istom mestu i redovno rađaju, ali ne razvijaju živiće. Zbog toga se vegetativno mogu razmnožavati samo deljenjem korena starijih biljaka. Dobro podnose senovita mesta i lepo se uklapaju u cvetne leje. Bolje uspevaju na slabo kiselim zemljištima, na kojima nije prevelika vlaga. Mogu da se zaseju i formiraju staze, jer dobro pokrivaju tlo i sprečavaju rast korova. Treba ih gajiti podalje od crvenih jagoda, s kojima će se ukrštati, pa će početi da obrazuju crvene bobice. Beru se samo potpuno zreli plodovi, koji su sitni,kompaktni, sa žutim ili mrkim semenom. Zrelost može da se oceni i po tome da lise bobice lako odvajaju od biljke. Jedino potpuno zrele razvijaju aromu karakterističnu za sortu. Redovna berba pospešuje stvaranje novih plodova i produžava plodonošenje. Smatra se da bela jagoda ima lekovita svojstva, a u terapijske svrhe se koriste plodovi, lišće i koren. Zabeleženo je da je u Francuskoj još u 13. veku divlja jagoda belog ploda korišćena kao narodni lek za digestivne probleme.



Danas se preporučuje kao pomoćno lekovito sredstvo protiv dijareje i nekih kožnih oboljenja, a prave se veoma traženi losioni za negu kože, posebno za uklanjanje fleka i opekotina nakon sunčanja. Sadrži i materije koje se koriste kao prirodni izbeljivači zuba.



Uzgoj iz semena



Iz potpuno zrelih plodova uzima se seme, koje je veoma sitno. Da bi moglo da isklija, potrebnoje, kao i u prirodi, da prođe kroz fazu niskih temperatura, pa se iz tog razloga ostavlja u frižideru šest sedmica pre setve.

Drugi način proizvodnje je samozasejavanjem. Naime, nekoliko plodova ostavi se na biljci,tako da će seme spontano klijati naredne godine. Klijanje i početni porast odvijaju se sporo, pa je potrebno najmanje dve-tri nedelje od setve do pojave prvih biljčica.



Cvetove prve godine treba uklanjati da bi se razvile bujne biljke, što će osigurati bogatiji rod narednih godina.




 
Janosh
sto se mene tice ja trenutno cistim zasad od trave i sisam jagodu. A paralelno sam i sadila u kontejnere seme nove dve sorte koju sam kupila kao i stolone koji su pustili zilice isto u kontejnere.
 
Posto su mi jagode trecu godinu, ja sam ih osisao i proredio na 2-3 vegetativna pupoljka, uz to i popravio sistem kap po kap. Iduce godine odmah posle berbe cu ih otstraniti da se zemlja odmori do septembra i zasadicu nove sadnice.
 
Dobar dan.
Vec dva dana citam postove vezane za jagode,i veci deo sam shvatio,ali samu sustinu gajenja jagode pod najlonom nisam.Koliko sam shvatio,prvo se priprema zemljiste(usitnjava),zatim rasprostiru creva za navodnjavanje,preko njih ide folija,a zatim se sade jagode.E sad,
1.koliki je vek sadnice,koliki je vek najlona?
2.na kom razmaku se postavljaju kapači?
3.koliko puta,i u kom periodu se prska jagoda?
4.koliko u proseku moze roditi jedna zivica (konkretno asia i medena)?
 
Nazad
Vrh