Jagode-opšta tema

Halo jagodari dali ste zivi nitko se nista ne javlja , pocelo ljetovanje izgleda , imam jedan problem , dosta mi je zemlja legla oko jagoda i sada mi je dosta korjena vani pa su mi sadnice jadne , dali vredi oko sadnica nasuti zemlju da im korjen bude u zemlji , dali bi se stigle oporaviti do zime.

skal

zanima me gde ces u Zrenjaninu uzeti foliju od 50 mikrona za jagodu jer ja nisam ni u jednoj prodavnici nasla od 50 mikrona bilo sa rupama ili bez stalno sam dobijala informaciju bice sutra bice iduce nedelje. Zrenjanin je slabo snabdeven i folijom i sistemom. Ja sam uzela u ATP-u i folija je izuzetnog kvaliteta.
ima u muzlji u agrouniji 430 din kg od 50 mic a ja zvao dunavplast kod magistrale i oni rekli imaju od 50 a kad otišo imaju samo od 30 mic i to bez rupa pa onda sam uzeo u ATP i foliju i trake i upravo sam danas kreno sa rasadivanjem

После шишања пола јагода ми се осушило. Изненађен сам и помало разочаран. Срећа моја па нисам професионалац и немам много јагода. Нек се бави јагодама коме иде од руке. Нек вам је са срећом.

skal

koliko si uzeo folije i po kojoj ceni treba da i ja dokupim meni?
ceo bunt oko 1000mt ili 58kg cena 390din,kg,samo opasno sume gnjavili oko otpremnice i fiskalnog računa jer jasam predo sve za povraćaj iz ministarstva ako uspe,ubilo me ovo rasadivanje a i dosta je vruće neznam kolko ćese primiti:sta:,danas sam zalio i ostalo mi još sutra 1000kom da rasadim pa kako mu bude u julu avgustu nisam još nikad rasadivo:sta:

ima u zrenjaninskom naselju muzlja. bar je bilo prosle godine.

---------- Poruka napisana u 23:19 ---------- Prethodna poruka je at 23:16 ----------

izvinjavam se tek sad sam video u gornjem postu da nema u muzlji 50 mic.

ceo bunt oko 1000mt ili 58kg cena 390din,kg,samo opasno sume gnjavili oko otpremnice i fiskalnog računa jer jasam predo sve za povraćaj iz ministarstva ako uspe,ubilo me ovo rasadivanje a i dosta je vruće neznam kolko ćese primiti:sta:,danas sam zalio i ostalo mi još sutra 1000kom da rasadim pa kako mu bude u julu avgustu nisam još nikad rasadivo:sta:

Auu ljudi jeste kod vas jeftino ..mene su oderali za foliju 3,5 euro kg sam placala..Ja sam zavrsila sa sadnjom 4000 sadnica je gotovo i bas sam zadovoljna kako se je primilo na toj kolicini ne znam da li ima 100 kom da je podbacilo ali to je odlicno uzimajuci u obzir da je temperatura bila preko 35 c tokom sadnje..

@Stole zao mi je sto ti se to desilo iako nisam sigurna kako..mozda si ih sisao kad je mnogo vruce bilo.Ja jos uvijek nisam pocela sa sisanjem vrijeme mi ne ide na ruku cekam kise pa da lagano pocnem

Pozdrav jagodari imam jedno pitanje danas mi stize cupani rasad posto javljaju narednih dana 40 stepeni mogu li nekako rasad sacuvati tri cetiri dana da ga nesadim dok prodje ovaj vruci talas ja sam razmisljao da ih stavim u kadice i nalijem malo vode i Previkur u nju i da bude u hladovini tri cetiri dana dok prodju vrucine jer se plasim da ako ga sad posadim mnogo ce izgoreti. Sta mislite o tome. Unapred hvala.

Pa možeš to da uradiš. Samo po prognozi ovo neće baš proći za 3-4 dana. U ovakvim uslovima najbolje bi bilo koristiti rasprskivače koji bi malo ohladili foliju i osvežili biljke u najtoplijem delu dana

Ja juce posadio jagodu pa sta bude ako cekam idealno vreme ko zna kada cu posaditi
Sigurno ce biti problema ali imam rezervu koju pikiram u case za popunu

ja sam jutros onako grubo brojo sadnice o primilo mise oko80% dalje to dobro ili ne :sta:,mada mislim daće još poneka krenuti da tera kojoj se osušio tj.sprzio list,rasadene su pre 6-7dana,i solidno su podnele ove paklene dane sačekaću još jedno nedelju dana pa popuniću prazna mesta,Dali se jagoda sad pod jesen prska sa nečim ili ne?

Pozdrav

Na koji nacin prociscavate sistem kpk u jagodama.
U starim zasadima primecujem da sve biljke ne dobijaju vodu.

" Korišćenjem sistema "kap po kap" može posle izvesnog vremena dovesti do začepljenja kapaljki. To zavisi od kvaliteta vode i njene čistoće, korišćenja vodotopivih đubriva za prihranu voća, trajanja zalivnih normi. Čestice koje se talože u cevima potiču od nekoliko izvora i mogu biti organskog i hemijskog porekla. Za njihovo sprečavanje da dođu u laterale koriste se filteri. Zbog visokih troškova uklanjanja sitnih čestica, filteri koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji obično su dizajnirani tako da otklone čestice čiji je prečnik za oko 20% veći od prečnika otvora na kapljačima. Stoga, filterima se ne mogu otkloniti čestice gline, praha i finog peska. Iako su ove čestice dovoljno male da izađu kroz otvor kapljača one ipak mogu da izazovu njihovo začepljenje ukoliko su prisutne u dovoljnom broju. Kroz filtere one mogu prolaziti pojedinačno, ali se kasnije mogu mešusobno slepiti i dovesti do začepljenja kapljača. Pored peska u lateralima se mogu naći i sitne alge, bakterije, kao i ostaci hemijskih sredstava od upotrebe vodotopivih đubriva. Zbog svega ovoga vrlo je bitno ispirati zalivni sistem. Cevi i laterali sistema za navodnjavanje ispiraju se tako što se tokom rada sistema njihovi krajevi otvore i pusti da voda ističe zajedno sa nagomilanim česticama. Cilj ispiranja jese da voda isteče sa dovoljnom brzinom protoka tako da se sve prisutne nataložene supstance otklone iz sistema. Od velike je važnosti da se prilikom ispiranja posmatra vrsta i količina nagomilanih ostataka, i naj efikasnije je da se za to koriste bele platične kante ili neki drugi sud koji će se odmah prihvatiti voda čim se otvore krajevi sistema. Ukoliko iz cevi izlaze velike količine nataloženog materijala onda je neophodno sistem ispirati češće, a ukoliko je količina taloga mala treba povećati intervale između ispiranja. Vrlo je bitno da se redovno sakuplja i posmatra isprani talog pošto se vremenom može menjati i kvalitet vode, što kzahteva izmene u učestalosti ispiranja. Ispiranje treba da traje sve dok iz cevi ne počne da ističe čista voda, minut ili dva je sasvim dovoljno pošto se ostaci uglavnom talože na krajevima.
Postoje i hemijska sredstva,kiseline, koje se koriste za čišćenje sistema, ali su dosta skupe, teško se primenjuju i nsu sto posto efikasne, zato se preporučuje kao najeftinji način ispiranje sistema."
dipl.ing. Milorad Jocković

PS
. Janoshe isprazni sanduce, ne mogu a ti posaljem poruku.

Naredni post premešten u: http://poljoinfo.com/showthread.php?2531-Zaštita-jagoda

Poslednja izmena od urednika:
Da li se bunarom fi 200 mogu zalivati jagode na 50 ari (oko 20.000 lit. po zalivanju)?
Bunar se buši na 14 m, dok je gornji nivo vode na 5-7 m.
Da li ta voda može da se crpi vakum pumpom?
Unapred hvala na iskrenom i pouzdanom odgovoru.

Sve zavisi kojeg je kapaciteta busotina, tj dali ima dovoljno vode.
Imam dve vakum pumpe na benzin. Crpim vodu iz bazena sa najnize tacke od 4 metra.
Mislim da par metara ispod toga je maksimum za te pumpe.

Nazad
Vrh