Jagode-opšta tema

@ balansero

Idemo redom
1. Sadnice mogu dosta dugo da traju samo je pitanje koliko je rentabilno. Neke sorte 3 godine maksimalno a ja sam neke ostavio i petu godinu. Folija ako je kvalitetna može isto toliko da traje bez problema. Mora biti 50 mikrona i UV stabilizovana, obavezno.
2. Ispod folije ide traka kap po kap, jedna ili dve kako se odlučiš. Kapaljke na trakama su najčešće na 20 ili 30 cm mada može i na 10 nije problem samo zavisi od dužine tvojih redova. Trake moraju biti kvalitetne inače ti ne gine menjanje već sledeće godine a to em je veći trošak em je posao momački
3. Prska se i posle sadnje, do zime, i u proleće, ali o tome malo više kad dođe vreme
4. Prinos zavisi od dosta stvari ali i od toga sa kim pričaš :osmeh: Ako se na vreme posade i ne naprave neki veliki propusti trebalo bi da bude bar 500 gr pa do nekih 700 gr, može i više ali ja na to nebi računao. Neka bude i toliko i puna kapa.

Ja sam sa u dilemi 20.jula sam posadila 4000 sadnica maye i 500 missa.
Zemljiste na kojem sam sadila sam dobro pognojila stajskim djubrivom i to je sve sto su moje jagode dobile.Par puta sam zakidala cvjetove i cupala stalone.

PA ako ko ima volje i vremena neka mi napise sta sam propustila i sta jos uvijek mogu uraditi.

Ne znam kakv je prijem jagoda ove godine ja sam prosao ko bos po trnju.
Prvi zasad koji sam posado (zemljani zivic) krajem jula prijem nula komplet izvadjen pa ponovo posadjen (kontejnerska sadnica)10 avgusta.
Od 8000 komada fali sigurno preko 500 a i ovo sto se primilo ide sporo .
Pa sam hteo da pitam koliki su minimalni prinosi u jagodama.Makar me utesite.

oko 250 grama i ako moze biti i manje , sadnice ove godine slabije napreduju , ne ih puno zaljevati jer im prokuha korjen i one stanu u razvoju , jednom u tjednu oko pola litre po sadnici.

Da cujem vase predloge u vezi proredjivanja jagode, sorte Klery.
Dali je rano poceti sa proredjivanjem bokora i dali je ostavljanje cetiri korena OK ?
Za Klery sam u nedoumici :sta:

Pozdrav svima,gajim jagodnjak od oko 11000 kom. 4200 su sad prije dva tjedna ,2500 prije dvije a ostatak od 4200 prije tri godine. Šte da radim sa starim- kiše nije bilo 3 mj. , ne pada ni sada, nisam smio da ih šišam zbog prošlogodišnjeg iskustva kada mi se posušilo više od 1000.Sunce je nemilosrdno pržilo do iznad granice. Dobivale su vodu kroz kap po kap otprilike tjedno po litru. Na foliji su naravno, sa korovom se borim, a bolesti ima raznih po običaju ali ništa presudno koliko vidim . Samo ta suša...Čekam kišu da vidim šta će se desiti. Počeo sam sa šišanjem, loše skroz, nadu daje samo zeleno lišće koje kad uklonim zajedno sa onim suhim pokaže loše stanje. Ima li neko iskustvo oko ove situacije , sto se može desiti na proljeće, ili uništavat odmah jer golem je trud sad ih čistit bez kidanja- makaze isključivo i polako.Imam ih 9 godina i još ovo nisam vidio a mislio sam da sam sve vidio . Hvala unaprijed na bilo kakvom savjetu ili iskustvu

Pa šišati toliko sadnica makazama je stvarno težak posao. Uradi to trimerom, ako ga nemaš pozajmi negde da to uradiš. Posle samo malo popraviš ručno, ako imaš volje. Nemoj ih sad uništavati, to nikad nije kasno. Vidiš na proleće kakve će biti, a neće biti loše verovatno. Jeste bilo toplo ali formirane sadnice to podnesu

Ови пси нису нормални. Већ два пута ми од комшије вучјак игра коло на фолији. Поцепао је. Онда неке животиње избушиле рупе кроз фолију и направиле канале у банковима. Попонац је најгори коров, доста му је 1 мм светлости кроз фолију да почне избијати и ширити се. Следеће године нема шансе да правим у фолији рупе отвора 6 цм.. ове године сам се наплевио и наплевио траве..ићи ће мањи промер рупе, тек толики колики је и контејнер, кнап да буде. Поздрав свима.

Јагодари, да ли је касно да сада садим контејнерске саднице? Већ је превагнула друга половина септембра.

Nije kasno , fakticki zemlja ce biti topla jos sigurnih mjesec dana sto je dovoljno da se jagoda dobro uzili.

Pa nije kasno za popunu ili za neku okućnicu. Ali za nešto ozbiljnije je ipak kasno. Ne što se tice prijema nego što se tiče prinosa..

Ja sam prije 3 godine sadio u 11 mjesecu i imao isti prinos kao i one koje sam sadio 17.07 , a to je bilo oko 400 grama po sadnici , bila padala kisa 30 dana bez prestanka , pa mi dosta strulo tako da tocnu kolicinu ne znam ali na oko i po krupnoci su bile iste.

To mi izgleda neverovatno. Bice da te oko prevarilo. Kad su u pitanju frigo sadnice i nedelju dana razlike u sadnji se primeti. Kod kontejnerskih dosta zavisi od kvaliteta sadnica, ali ipak sadnja u novembru... sumnjam

Pa kazem ti jer ja nikada nisam imao vise od tih nekih 400 grama mozda po sadnici jer mi dosta strune od kise , a toliko mi bude i na tom koje su sadjene u 11 mj.

bas i mene zanima kako ce ispasti sadio sam krajem jula i pocetkom avgusta oko 6000kom i propalo je oko 30-40% onako grubo ,sad sam danas krenuo sa popunom isusenih a oni stosu sadeni u julu vec teraju zivice ili kako se vec zovu ti zaperci ,bas me interesuje kakva ce biti razlika u prinosu

Ove godine sam uradio eksperimentalnu sadnju jagode u jednored na 20cm.
Na 23 ara uspeo sam da uguram 9000 komada.
Evo slika:

ovo se malo savio list od nedostatka kalijuma

ima i grinja i insekata,pa cu da pskam.

Evo i mojih jagoda.

i ove, ostaviom sam malo da ih probam za sada, da vidim kakvog su ukusa, sorta je Syria iz zelenog hita.

A ova gusenica mi pravi problem, nije dobra slika a trenutno nemam bolju. Nalazi se u Mladim listovma i skroz ih izgrize.

E sad pitanje: Da li da prskam nesto protiv ovoga (karate zeon ili nesto drugo?) ili da ostavim za prolece, jer cu ionako uskoro da ih sisam pa prskanje sa Coprablau Zn?

Poslednja izmena:
@ polke

iz mog skromnog iskustva..to je sovica. prskaj, nemoj mnogo da cekas.

ako su to jagode posadjene ove godine, a tako mi izgledaju, zasto ih sad sisas?

Nazad
Vrh