Jagode-opšta tema

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.399
Lokacija
Apatin
Gajenje jagoda je nešto o čemu se dosta govori u poslednje vreme kao o dobrom biznisu. Meni se najviše dopada mogućnost uzgoja jagode na njivi, što neznači da je to najbolji sistem uzgoja. Njiva se lepo uzore, bace se đubriva i potom se njiva isfrezira. Potom se postavi folija sa sistemom za navodnjavanje i posade se sadnice jagoda. Zvuči jednostavno zar ne?

Ima tu još stavki od kojih zavisi uzgoj jagoda u polju, na primer treba obratiti pažnju na to šta je bila predkultura, na suzbijanje korova, čišćenje njive od miševa. Takođe je bitna stavka odabir sadnog materijala, koji se u poslednje vreme najčešće priprema kao frigo sadnice.

Ima tu još verovatno dosta stavki o kojima bi se moglo govoriti i zato sam rešio da pokrenem ovu temu.

Treba napomenuti da ako se radi o organskoj proizvodnji zastiranje može da se odradi sa slamom.
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Pre tri godine sam bacio oko 5000e na tehnologiju vertikalnog uzgoja u zasticenom prostoru (50ari)po tehnologiji gospodina Miletica.Postupio sam po svim uputstvima i preporukama ali nikakvog rezultata nije bilo . Jedino objasnjenje je da sadni materjal nije bio kvalitetan (kuplen od Miletica) ili sama ideja tehnologije uzgoja nije dobra. Problema je bilo puno
1.Nedovoljno svetla u donjim delovima
2.Nejednaka vlaznost po vertikali gornje saksije suve donje prevlazne.
3.Ispiranje i erozija supstrata u gornjim saksijama. Gornji redovi ostaju bez hranjlivih materija , kvari se vodno vazdusne karakteristike, degradacija supstrata je potpuna .Posle 12 meseci ono sto je ostalo od supstrata ninasta nije licalo ( kao suva slama) normalno da u tome nemoze da raste nista.
Sta reci! Tehnologija neproverena zvanicno za sada nepriznata.
Za sada samo klasika na otvorenom, moj savet.
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Verovatno nije podesen sistem.Svakoddevno prolazim pored imanja,sve saksije deluju =
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

i ja sam se zanosio idejom vertikalnog uzgoja jagoda i hvala bogu da sam se ohladio. sto se tice gospodina miletica njemu svaka cast sve to lepo izgleda i sve je dobro uradio. ali stavite na papir kolko novca tu treba a koliko ce vama ostati to jest kolika je zarada pa cete shvatiti da su svi dobro zaradili sem naravno vas koji ste radili. mislim da je puno isplativije na njivi sa niskim tunelom i navodnjavanjem za to se bar zna da funkcionise
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

krcinac je napisao(la):
sto se tice gospodina miletica njemu svaka cast sve to lepo izgleda i sve je dobro uradio. ali stavite na papir kolko novca tu treba a koliko ce vama ostati to jest kolika je zarada pa cete shvatiti da su svi dobro zaradili sem naravno vas koji ste radili. mislim da je puno isplativije na njivi sa niskim tunelom i navodnjavanjem za to se bar zna da funkcionise
Ne znam kako sve to funkcionise ali se covek za 10ak godina obogatio ::novac:: :sta:
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Dali od gajenja jagoda vertikalno ili se obogatio od prodaje robe za vertikalan uzgoj jagoda.

Sada smo malo otišli u :off_topic: pošto je naslov gajenje jagode na otvorenome polju
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Da tačno, naslov je "gajenje jagode na otvorenom", a ko je stavio ovu temu pod "voćarski proizvodi" :haha:
Ja sam otvorio temu "jagode" pod "voćnjak i radovi u njemu" pa možemo piskarati i tamo a može admin i da ih spoji :bravo:
http://poljoinfo.com/index.php/topic,744.0.html
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Nema potrebe, ono što si ti otvorio ostaje kao opšta tema o jagodama :D
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Muz i ja smo pocetnici u gajenju jagoda na otvorenom.Trenutno smo posadili 5000 sadnica.Od toga 4000 na jednom mestu a 1000 na drugom koje planiramo da stavimo u tunele i da uvedemo grejanje.Molimo sve da nam svojim savetima pomognu u ovom poslu.
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Moraš konkretno da postaviš pitanje šta te zanima ili na kakve ste probleme naišli pri gajenju jagoda na otvorenome ?
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Posadili smo jagode jedne 1. aprila a druge 11. aprila. Interesuje me da li je potrebna kakva prihrana i koja?


Srecan Uskrs svima.HRISTOS VASKRS!!!
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Totalni sam početnik što se poljoprivrede tice . Imam oko 4ha zemlje ravnicarske, pored Morave i zainteresovan sam za vocarstvo, pre svega jagode. Interesuje me sve. Od toga kad se sade, koje sorte, kolika su ulaganja po ha,itd. Hvala unapred .
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Ima tu mnogo toga, za početak otvoreno polje ili plastenik. Možda razmišljaš i o vertikalnom uzgoju. Prvo malo vidi po forumu bilo je priče o svemu, a ako nema neki info, pitaj. Tu smo :cao:
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

:ppozdrav: Imam oko 7 jutara zemlje. Radim klasiku, kukuruz, psenicu ili suncokret. Od toga leba nema. Hocu da radim nesto od cega mogu pristojno da zivim. Ne plasim se rada. Zato sam planirao da mozda krenem sa jagodama na povrsini od otp. 1 jutro. Interesuju me iskustva ljudi koji tako rade, na otvorenom. Interesuju me kolika su ulaganja, kako ide sa plasmanom, cena sadnica itd. Ja sam iz Zrenjanina. :ppozdrav: :bravo:
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Posadila sam zivice jagoda u saksiji avgusta meseca, za nekih nedelju dana planiram da ih rasadim u bankove na otvorenom polju....
Zanima me kakav rod mogu da ocekujem do godine....
Unapred hvala... :cool:
 
Odg: Gajenje jagoda na otvorenim poljima

Dali si to sama pravila živiće , ako jesi molim te da pod temu Matičnjaci za rasad Jagoda napišeš sistem na koji ih proizvodiš , ako ne predstavlja nikakav problem.
 
Nazad
Vrh