Лепо је то што се бавиш „истраживачким“ радом
Ма јок, не бавим се ја нит' истраживачким, нит "истраживачким" радом, него, чекајући да од тебе најзад добијем одговор како спречити да нам свакодневно умире неколико десетина, а инфицира се неколико хиљада људи, доводим у сумњу твоје закључке о "шпанској грозници". Колико до јуче си тврдио да "шпанска грозница" није ни постојала као вирусно обољење, а да су те смрти приписане "шпанској грозници" у ствари последица употребе бојних отрова у Првом светском рату. Када сам покушао да ти укажем на то да број њених жртава далеко превазилази број оних који су били (и могли бити) под дејством бојних отрова, као и на територији немерљиво широј од оне на којој су ти отрови примењени, ти си се сетио теорија конспирације, свих болештина, глади и свега што је односило животе и током рата и после њега. Да ли си то хтео да напишеш да за све те смрти тадашњи људи нису знали да определе други разлог осим "тобожње шпанске грознице"?
И што је мени најзагонетније, из неког разлога пишеш о томе као да сам ја у својим претходним коментарима одрицао постојање других болештина, глади, услова живота које су тада косиле људе. Стављаш у моја уста речи које нисам рекао... и онда то се својски трудиш да оповргнеш.... то што нисам рекао! Аман-заман! Читам то што си напис'о, мислим се и не знам шта би те пит'о осим - "'Еси ми добар!?" И онда дође твој бисер "Такође закључујем из твог писања да је рат срећа за обичан народ и да епидемије настају потпуно ван ратних збивања. Јесте, тако је... " Без обзира на то да ти можда имаш крајње неординарно поимање семантике, синтаксе, прагматике, па и семиотике, из мог писања ти тако нешто не можеш да закључиш.
Да, занимљива је и она реченица, па и читав текст из "Времена“ за кога си линк оставио, али за ову дискусију коју (покушавамо да) водимо, и реченица која је прва следећа после те коју си цитирао: "Pred proboj fronta, kad je sanitet savladao stare epidemije, srpsku vojsku je zahvatila epidemija španske groznice". Аутор текста сигурно то није написао јер му се чинило да је то тако било, већ је читао неке материјале из тог времена. Ту се помињу и друге болештине са којима се борила српска санитетска служба у то време – маларија, дифтерија, тифус... Па сад, како ја видим, макар само на примеру Србије, постоје два момента који доводе у сумњу твоје тврдње о "шпанској грозници": први је да су тадашњи српски лекари успевали да идентификују различите болести и да су поред свих њих, идентификовали и ту нову болест, различиту од оних њима до тада познатих, а други моменат је да је чињеница, понављам, да Немци, Аустро-Угари и Бугари нису користили бојне отрове против српске војске, оне за које ти тврдиш да су узрок смрти приписаним "шпанској грозници".
Што се тиче Индуса и корупције политичке научне елите, не верујем да је тако као што тврдиш..... већ да је дупло горе. Ал' не да верујем, већ очекујем да би се десило по закон вероватноће, да би се од милијарде Индуса нашло барем туце компетентних људи који би доказали и и те објавили оно што ти тврдиш – да су Британци под формом "шпанске грознице" заташкали смрт милиона Индуса. И знаш шта - до сада изгледа да се нико није појавио са тврдњама какве су твоје.
А назвати оног Таубенбергера дилетантом, пацером и нестручним, човека који је радио у Институту за патологију при америчке војног медицинског центра "Волтер Рид" у Бетезди, болнице које лечи 'мерканске председнике, и поред анимозитета већине нас према било чиме што има везе са америчким естаблишментом, је најблаже речено некоректно. Штагод он радио у својој каријери, свиђало се то нама или не, он је ипак компетентнији у свом послу од тога, не треба да се осетиш увређеним, колико ти можеш да будеш компетентан у оцени његовог рада овако на даљину. Да јеси, одавно би те безецов'о и не би пушт'о Кохов институт. Или ако заиста јеси, де напиши студију са оповргавањем те приче око "шпанске грознице" коју су нам преставили и објави је у "Ланцету" или којој већ стручној публикацији. Барем толико дугујеш човечанству. Ово твоје пискарање на озбиљне теме на неком пољпривредном форуму је јалова работа – нит' тако нешто можеш да промениш, нит' смо ми аудиторијум који може све да схвати ако нам не поједноставиш.
Када си ме питао где сам и када служио војску, хтедох да ти из зајебанције напишем да је то било у Јединици 731, ал' да би те одобровољио да, после моје, ево већ четврте молбе, одговориш на питање како да спречимо у Србији да нам свакодневно умиру неколико десетина, а инфицира и на неко време из строја избаци више хиљада људи, написаћу ти да сам у септембру '93. био послат у 135. нтц на обуку за ВЕС 12101, а после прекомандован у 51. мбр.
Успут... Поменуо сам пре неколико дана да је од короне умрла старија сеста мајчине другарице, а да је њен муж на респиратору... Жену нису ни сахранили, а умро је и тај човек..... као и чикица из села од кога сам куповао расад парадајза. Чујем да је и његова жена, Македонка, која је толико ћеретала на македонском док ми је бирала расад, да је ништа нисам разумео, у тешком стању. Обзиром да је болешљива, само чудо може да помогне.
Тешко да ће ова корона, кад (и ако) једном престане, већини нас да остане запамћена само као некакав вирус налик грипу....