Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Ma mi nikada necemo da udjemo u EU samo nam daju sargarepu na stapu. Evo da razbijemo iluzije o EU
Pogledajte video prvi deo ima ih tri http://www.youtube.com/watch?v=3nOeStBeJrs&feature=related

Hvala za link. Interesantan video, ali nije baš lako "svarljiv". Valja pogledati i film "Težina lanaca" od našeg Borisa Malagurskog.
Sve u svemu, EU je jedna totalitarna ekspanzionistički nastrojena imperija koja se krije iza maske demokratije i zaštite ljudskih prava. Ne znam zašto je ovde porede sa SSSR-om kada meni po svemu više liči na Treći Rajh, tako da je ja rado nazivam Četvrtim Rajhom. Od Hitlerove imperije, EU se razlikuje samo u tome što EU svoj ekspanzionizam ne realizuje oružanim nego ekonomskim nasiljem i što umesto da isterbljuje ne-Arijevce, ona asimiluje potlačene narode u Evropljane.

Ni jedan ekspanzionizam tokom istorije nije imao za cilj da pomogne pokorenima, negu agresoru, tako da to važi i u ovom konkretnom slučaju. Ako će naša država da bude pokorena od strane EU, to podrazumeva da ćemo morati da se povinujemo i njihovim zakonima, tj. da praktično potpadnemo pod prinudnu upravu poput nekog preduzeća. Upropastiće sve čega se dotaknu, pa ne vidim zašto bi poljoprivreda ostala pošteđena. I poljoprivreda će tada morati da bude onakva kako su oni zamislili ili onako kako je kod njih bez obzira na naše lokalne specifičnosti. U Francuskoj možda i može da u poljoprivredi bude uposleno ukupno 5% stanovništva ako ima u drugim delatnostima potrebe za radnim mestima toliko da se zaposli resto, ali kod nas je druga stvar. U ostalom, tih 5% stanovništva koje kontroliše sve obradive površine mene nekako podseća na feudalizam i mračni srednji vek.

A evo šta ovaj deda ima da kaže o EU i poljoprivredi. Jasno kaže da je cilj uništiti mala porodična gazdinstva i preći na feudalni sistem, samo ne baš tim rečima.

http://www.youtube.com/watch?v=pFgokUP5r74&feature=related

P
odseća me na onog dedicu iz video igre "John Deere American Farmer" kad kaže: "That's not how we used to do it, but OK!". Ta rečenica bi valjda trebalo da bude naš jedini poželjan odgovor stručnjacima iz Rajha kad dođu da nas pouče kako treba da obrađujemo svoju zemlju za njih.

Iskreno mene je on totalno razocaro kada je u jednoj emisiji branio uvodjenje proizvodnje GM hrane sa Nikolom Aleksicem, ako on ne zna sta predstavlja takva hrana za nas onda ne zna niko a brani je. Zasto?

Kako god, očigledno je da više neće biti standardnog čisto ratarskog modela poljoprivrede, nego će nam biti nametnut EU standard poljoprivrede broj grla/ha.
Po meni je to i normalno, jer nije normalno da Srbija napr Makedoniji izvozi kukuruz a odatle uvozi meso.

Kako god, očigledno je da više neće biti standardnog čisto ratarskog modela poljoprivrede, nego će nam biti nametnut EU standard poljoprivrede broj grla/ha.
Po meni je to i normalno, jer nije normalno da Srbija napr Makedoniji izvozi kukuruz a odatle uvozi meso.

Da, ali šta ćemo sa našim ljudima koji se bave poljoprivredom na tradicionalan način, dakle usitnjena gazdinstva koja se bave svaštarenjam kako bi imali šta da pojedu i da prodaju na pijaci ili od kuće koje jaje, prase ili koji litar mleka, pa da imaju eventualno i šta da obuku i plate račune? Da li će njih neko sada da zaposli u gradu u nekoj fabrici kad i postojeće radnike otpuštaju? Kuda li će tek ti ljudi iz naših prenaseljenih gradova koji su nekada radili u fabrikama? Govorimo o povratku na selo, ali šta će tamo da rade ako će poljoprivreda da se "modernizuje", tj da se uništi tradicija porodičnih gazdinstava? Ta evropeizacija srpske poljoprivrede nije počela danas i taj trend ukrupnjavanja poseda je i doveo do omasovljenja tog "suvog" ratarstva jer neko ko ima sto i više jutari ne vidi razlog da se smradi sa svinjama, kad može u ovoj našoj opštoj bedi da živi kao kralj i samo od prodatog kukuruza, a da ni ne uprlja ruke.

Drago mi je da neko zaista zna sta se desava, a sada vas pitam da li bi neko imamo i najmanju zelju da zivi u drzavi sa ovakvim zakonima?

Ma ko pita nas gde, kako, zašto, mi smo samo obični pacovi koi muvaju tamo - vamo i koje će jednog dana progutati mrak. Mi smo samo potrošna roba i ništa više, ko to nemože da razume imaće problema sa samim sobom, a taj protivnik je vrlo opasan.

---------- Poruka napisana u 19:49 ---------- Prethodna poruka je at 18:24 ----------

Priča se pošto manjkaju kod nas telad i ostale životinjke - nema šta da se jede, uvoziće se telad, prasići, pilići.

Nama bas zato i treba da se priblizimo EU, da nas zastiti od takvih zakona, jer ce ih ovde doneti, zbog toga sto nema ko da ih spreci, prodace sebe i nas, i to za male pare.
A za kredite, niko nikoga ne tera da ih uzima, to je stvar ponude i traznje. Ocenis sebe i svoje mogucnosti, pa ulazis u rizik. Ja se secam, da u pocetku, kada su poceli da se daju krediti, niko nije ni gledao kolika je kamata i uslovi, bilo je "samo daj", a posle cemo da vidimo, a sada nas ubijaju varijabilne kamatne stope i promene kursa.
Eu nam treba i to jako, da nas izvuce iz blata, sveopsteg beznadja, nepismenosti koja je postala kao zaraza, palanackog razmisljanja, da se uvede vladavina prava. Treba nam da nas pogura da se pridignemo i oporavimo malo, puno smo izgubili u poslednjih 20-ak godina, mislim da nemamo snage da sami sebi pomognemo. Trenutno je i Eu u krizi, ali oni se bore i svesni su da samo zajedno mogu da se odupru velikim i jakim silama. Nece EU propasti, vec ce se reorganizovati i biti jos veca i jaca. Ako su nemci i francuzi koji su ratovali svakih 50 godina mogli da se zblize i rade u zajednickom interesu, moracemo i mi malo da se prilagodimo. Nas radikalizam nam se uvek lupao o glavu, vreme je da postanemo pragmaticni, jer uskoro, kako stvari stoje, sve sto valja, otici ce tamo da zivi, a ko ce ostati ?

Imenjace u pravu si. Ako ne zbog nas, onda zbog nase dece nam treba EU. Mora se ici napred zajedno sa naprednim svetom. Hteli mi to ili ne, oni u EU su ispred nas. Sigurno je da ce nas oni gadno usloviti i da cemo mi te uslove tesko ispuniti za ulazak u EU. Ponovicu da sve zavisi od nas samih. Ako ne budemo vredno radili i stedeli, ni Bog otac nam ne moze pomoci a kamoli EU.

Nisam zadrti euroskeptik ali sve vise sumljam u dobre namere EU. To sto Nemacka i Francuska se upinju da sacuvaju EU pa spasavaju Grcku (izmedju ostalog im predlazu da prodaju koje ostrvo) je zbog njih samih jer stite svoje interese tj trziste. Nisu sve industrije u EU vitalne koliko Nemacka na primer a pravila su ista za sve. To je kao kad trcis na 100 m a jedan ili dvojica krecu 10 m ispred.
Dusko i Dusan, slazem se da od nas zavisi i da treba da radimo i stedimo, da se manemo palanackog mentaliteta ali verovati u dobre namere EU posle onakvih politickih ucena, kompletnog unistavanja privrede, postepenog unistavanja poljoprivrede od garniture koju su oni doveli, e pa neka hvala. Zato Srbija treba da gleda iskljucivo svoj interes a ne interes EU koji se bas i nije poklopio sa nasim interesima zadnjih godina.
Hajde da vidimo i kako su prosle zemlje koje su skoro usle u EU, koliko su se zaduzile i u kakvom im je stanju industrija i to na dugorocnom planu a ne samo kakva kola voze i da li idu na more svake godine.

Pošto sam iz EU, nisam neutralan u toj temi.

A stvarno mi je ko posmatraču izvana smešno (iako je u stvari tužno), da su najveći protivnici EU tu na forumu isti, koji se u istom prilogu žele zbog xy problema sa državom, koji su u EU nezamislivi.

Kad si u EU ti:
1. ne može niko iz EU prodavat subvencioniranu jabuku, jer se ne radi o izvozu, pa mu ta subvencija i ne sleduje
2. ne može ti niko zabranit, da prodavaš svoju jabuku od Nikozije pa do Laplanda, od ukrajinske granice, pa do Azorskih ostrva.

Imaš i u EU primera loših i dobrih rešenja i praksi.
Imaš regije, koje cvatu, ko i regije koje su u lošem stanju. I to u istoj zemlji.

Teoretski EU nije neko, ko ti išta daje, nego ti samo omogućava, da možeš radit i zarađivat, a uz znanje, da si sve vreme ispostavljen zdravoj konkurenciji.

A kad se radi o razvoju unutrašnjosti zemlje, radi se o zrelosti struktura vlasti.

Primerom iz Hrvatske se može videt, da je svim nama na tim prostorima najveći kamen oko vrata vlast, koja još uvek radi po programu Univesity of Kumrovec.

EU u svakom slučaju traži, da je sve sređeno. Tako i za subvencije uslovljava, da se delatnosti obavljaju u regularnim objektima. I to regularnim po lokalnim zakonima.
I sad su u Hrvatskoj pokrenuli akciju za legalizaciju objekata, staja itd. A to poljoprivredi donosi samo hiljade eura troška za arhitekte, građevince, statike, urbaniste, koji pripremaju papirologiju, za lokalne vlasti koje su odmah pikirale sa komunalnih dažbinama. I to sve za par deset godina stojeće objekte. A od svih tih silnih trošaka, zemlja ko celina ne dobije još ni jedan euro iz EU, samo se u zemlji pare prelivaju od hebene stranke ka interesnim sferama,koje su imale snagu, da iznude taj projekt sa regulativom, koja odgovara samo njima.
A u Italiji bi odmah videli, da sređena situacija znači xy milijona priliva u zemlju i sutradan bi u Službenom listu objavili zakon, da su od danas dalje svi objekti legalni. Pa umesto da se igra igra sa rezultatom 0,00, svi u lov za parama izvana.

Sve zemlje su prosle bolje od nase zemlje, namam ja iluzija u vezi njihovih interesa, ali nas interes je EU. Mozda ce Grcka da ode iz EU, ali sta ce tek onda?, dugovi moraju da se vrate, valjda.
A nasu privredu nisu oni unistili, vise je nasa krivica nego njihova. Neko je nesto prodao za licne interese, a niko, nikada nije odgovarao. Zato nama treba red i zakon.

To nije ono sto on govori, prevodi se ne slazu sa njegovim recima, a da, hoces da kazes da je nama bolje neko njima.

Nazad
Vrh