Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Ma, ne verujem ni da farme u Bugarskoj, Madjarskoj, Rumuniji, Litvaniji itd imaju isto 80.000e za to. A valjda i oni imaju farme, sve se to resi na lokalnom nivou.

@SAMA

Niko tvom komsiji nece braniti da drzi krave ali van naseljenog mesta. ..................

ne razumem ovu konstataciju u Nemackoj imas "naseljena mesta" Ringingen i Sigmaringen koji su pored Ulma i Erbacha, i bogami stala na sve strane cak sta vise gomile uredno slozenog stajnjaka pored puta u samom mestu i nokome ne smeta niti smrdi. Pored trznih centara gde god ima malo trave krave pasu i nikome ne smeta, mislim da pravila u EU ne vaze jednako za sve mi cemo i gace morati skinuti dok nas ne prime a u ostalim zemljama clanicama zivot ipak nekako normalnije funkcionise

I to si nadam se u pravu.Bila je prica za mislim Slovacku ministarku,koja je da bi se uvukla strogim propisima naredila da se neka piroska,nacionalno jelo mora pakovati u celofan.Iz cisto higijenskih razloga.Posto se ista konzumira vruca,,a da bi je zapakovali,morali su je ohladiti.Niko nece da je jede ladnu.Svaki slovak je to koristio za dorucak.Oko toga se digla velika prasina i na kraju je iz Brisela stiglo saopšstenje da se takav propis ne moze primeniti na sve i da je piroska izuzetak.Ministarka je smenjena.Eto kakvih budalastina ima i vise zavisimo od tumacenja nego od ciste primene propisa.Ali ako nekom tajkunu to bude odgovaralo,on ce taj propis o onoj skalameriji za 80000e sprovesti.
Post se odnosi na post @DusanA

@SAMA
Ne kazem da dizes buku bez potrebe jer nama stvarno tako predstavljaju.I ja sam gledao isto sto i ti,a secas li se protesta mlekara u EU u kakvim su cisternama vozili mleko na prosipanje.Iste standardne cisterne sa rasprskivacima kao i nase samo novije i vece to se koristi i za osoku.

...mislim da pravila u EU ne vaze jednako za sve mi cemo i gace morati skinuti dok nas ne prime a u ostalim zemljama clanicama zivot ipak nekako normalnije funkcionise
Pre će biti da mi skidamo gaće i kada niko ne traži.

Većina propisa koji dolaze iz EU se kod nas "jednostrano" (šta god da znači taj budalasti termin) primenjuju, bez da se analizira situacija na terenu.
Sveopšta primena HACCP standarda je najbolji primer toga.

Ma ne, propisi su tu da se postuju samo treba imati normalne ljude koji donose normalne propise ,a ne poltrone koji namestaju igru.

Ljudi propisi su tu da ti otezaju trgovinu.Toboz ne ispunjavas propis.Kad ga ispunis,on izmisli drugi.Ono sto im treba ide u EU bez obzira na propis,bili clanovi ili ne.Primer je secer,koji je u Nemacku isao za vreme najvecih sankcija.Znaci mozemo njakati.Zasto se kukuruz izvozi,zasto malina.Zato sto im treba,a zasto ne ide meso,zato sto ga imaju viska.Mi ga jos moramo od njih uvesti.Kakve su Rmuni imali muke sa svinjetinom,bez obzira sto su clanovi,a da ne pricam kako su ih primili.da preduhitre Ruse.Pa mi smo za njih i dalje zapad,ali smo odceceni od Rusije,pa mogu da nas ucenjuju.Canak je pricao da je Tadic u Becu dobio mig,zasto Rusima ne prodamo Nis i od tada je prica krenula u tom pravcu,Sa cime se mi zaludjujemo i o cemu ovde raspravljamo,kad ama bas nista ne zavisim od nas.Da vidis ako svabi ponestane svinja.Ima da trce preko granice sve nogu u **greška,pa makar mi jeli suva leba.Ono pre par godina kad su tovljenici bili dzaba.Hrvati su imali isti problem.Navodno neplanska proizvodnja,a na zapadu je to sve uredjeno_Onda procuri vest da bas u tom momentu Nemacka po drugi put u svojoj istoriji ima vise tovljenika nego stanovnika.Toliko o uredjenju i planovima.Mi im trebano za kusur.Hrvati su kukali kako su morali uvesti krompir loseg kvaliteta pored svojih viskova.Pa gde su tu standardi i pravda.

Lepo vam je @tine opisao slucaj Hrvatske , a kako se to isto resilo u Italiji.

Nisam rekao, da je Italija napravila tako, nego, da bi sigurno to učinila, ako bi od toga zavisio neki veliki priliv novca u nacionalnu ekonomiju. Može se uvek stavit u zakon kakva klauzula o iznimkama, koje bi možda bile kasnije proglašene za rušenje itd., a to ne bi ometalo dolazak para.

Još u vezi poslednjih postova oko prerade itd.

Ponovo mogu da tvrdim: NA NIVOJU EU NE POSTOJE NIKAKVI EUROPSKI STANDARDI, KOJI SE MORAJU PRIMENJIVAT NA UNUTRAŠNJEM TRGU ČLANICA!

Ti standardi se koriste isključivo za međudržavni promet i njihova je glavna svrha otežavanje tog prometa i time ZAŠTITA DOMAĆE PROIZVODNJE.
Znači, ako ti prodaješ na domaćem tržištu i odgovara domaćim uslovima, ti možeš radit i u WC-u ako želiš, nikog iz EU to ne smeta.
Dok EU standard doista traži sve po PS-u i time smanji šanse, da ti može neko upadat sa damping cenama na tvoje tržište, jer mu ti normativi donose određeni trošak, pa ti je teže konkurentan cenom.

Austrija ima registriranu klaonicu na 400-500 uslovnih grla goveda. U praksi izgleda to jedna prostorija u selu u ploćicama, hladnjak za uzorke i kontejner za otpad, obično u vlasništvu sela, i često ljudi kolju sami svoju stoku. Ti trebaš najavit vet. inspekciji klanje, inšpektor dođe, ili ne. Moraš mu ostavit papire od krave i u hladnjaku propisane uzorke, što on kasnije pokupi, sko nije prisutan kod klanja. I to meso možeš slobodno prodavat kupcima, ako ispunjavaš uslove za to (u principu prostoriju i opremu, koja se može očistit). Dok za potrebe vlastite porodice, možeš zaklat do (mislim) 50-80 kila crvenog mesa PO GLAVI PORODICE (ispravio 4.3.) makar kući u spavaoni, ili na gnojištu, tvoj problem. To meso nije za javnu prodaju (iako...).

Pitanje držanja stoke u naseljenom mestu je opet nažalost znak da se ti na vlasti stide svog izvora. Jer najžešći borci protiv stoke su ti, koji su izašli baš iz takvih uslova, pa ih se sada stide.

I kako u realnom svetu ljudi brinu o ekonomskoj dobrobiti svoje zemlje, rado će u EU prihvatit da neki 'pregovaraći' sa po tri politološka doktorata sami dobrovoljno i bez prinude izbacuju ekonomiju svoje zemlje iz konkurentskog nadmetanja propisujući joj nepotrebna i štetna ograničenja.

Poslednja izmena:
Mislim da je za stvari tog tipa presudno ipak kao i za vino, kvalitet ne moze jednostavno da prati kvantitet to je pravilo za mnoge vredne namirnice pa cak i usluge.
@SAMA

Niko tvom komsiji nece braniti da drzi krave ali van naseljenog mesta. Ako bude hteo redovnim putem da prodaje mleko i sir, morace to po standardima koji budu propisani i to je u redu. A ta prodaja na kantice uvek je bila i bice, i to nece moci niko da kontrolise, niti ce imati interesa da to radi. Pa ljudi setite se samo redova pred ambasadama za vize. Trebal nam ponovo takva zezancija? A da, za onoga sto stavlja brasno u sir. Takav sir sigurno ne prodaje u EU i zato treba da se uvedu uredbe kao u EU da to ne bi mogao da radi i ovde.

Ja mislim da je strah od EU neopravdan, u svakom slucaju, ne moze da nam bude losije nego sada nikako, osim ako ova kriza ne preraste u svetski rat (sto je vec bilo u istoriji). A sto je u nasoj zemlji losija situacija, to nam je EU vise spas. Puj spas za sve nas, kao sto kaze dacija igra.

Dok je bio Tito nije valjalo, tako su govorili oni koi dolaze posle njega promene su nam spas. Došo Sloba ni on nije valjao biće sa promenama bolje. Posle su došli opet drugi, promene. Koliko ja mogu da vidi svakiput sa promenama nam je sve gore i gore, zato neverujem ni u EU.
E sad mi kao napaćeni narod koi je patio decenijama željni bar mrvice nečeg boljeg, nešta što bi nas pokrenulo, dalo volju za život vidimo spas u sve pa makar nam poslali i atomsku bombu kao spas na kojoj piše EU.

Poslednja izmena:
Ako za slobom i necemo,ali mi malo stariji za titom sigurno hocemo cast izuzecima kojima je naneto neko zlo.Verujem da nije samo jedan covek naneo to zlo,bilo je tu i pomoci sa strane.Mojoj porodici je taj rezim naneo zlo,a meni ovaj demokratski rezim .Pa sta ce meni EU,verujte mi strah mi je.Sve mere u poljopriredi tumace se kod nas malo pogresno i samo gledaju da nesto zakinu,dok se vani nesto i postuje.A opet tu je nas ministar polj. ugledni pravnik,buduci premijer ko zna sta nas ceka.

Dok je bio Tito nije valjalo, tako su govorili oni koi dolaze posle njega promene su nam spas. Došo Sloba ni on nije valjao biće sa promenama bolje. Posle su došli opet drugi, promene. Koliko ja mogu da vidi svakiput sa promenama nam je sve gore i gore, zato neverujem ni u EU.
E sad mi kao napaćeni narod koi je patio decenijama željni bar mrvice nečeg boljeg, nešta što bi nas pokrenulo, dalo volju za život vidimo spas u sve pa makar nam poslali i atomsku bombu kao spas na kojoj piše EU.
Ama čoveče svet se menja, moramo i mi. Već smo skoro ostrvo u EU, da je sve ostalo u vezi njih (EU) i trostruko gore to je činjenica koju ne možemo promeniti ,ma šta radili. Možda se unija i raspadne ali malo je neozbiljno sedeti i čekati na nešto što može da bude za godinu, pet, deset ili nikad.

Prava strategija za nas bi bila da usklađujemo zakone koliko moramo bez trčanja pred rudu i uz što veću brigu za domaće interese i proizvođače. Naravno, sa merom jer zamisli sad da uvedu carinu 150% na traktore i ostave nas na milost i nemilost IMT-u. To bi bio i civilizacijski pomak za nas jer su ispred nas uvek bili i biće. Ako tako radimo sam ulazak je manje bitan mada ne i nebitan ako pogledaš kolone kamiona na Horgošu.

Naravno, ovo što se sada radi nije prava stvar, zakoni se ili prepisuju ili još gore, prepišu uz izmene koje samo nekima odgovaraju. A ti nikad nismo mi koji ovde pišemo. Ali opet, teško da nam je neko sa strane za to kriv.

Znam da se svet menja nisam ja prekjuče izašao iz pećine i ja sam za bolji život kao i svi , zar ne vidiš da nam se ne pomaže. Bolje da stoimo u mesto i da čekamo neki bolji voz, nego non stop sve gore i gore.

Ja mislim da je strah od EU neopravdan, u svakom slucaju, ne moze da nam bude losije nego sada nikako, osim ako ova kriza ne preraste u svetski rat (sto je vec bilo u istoriji). A sto je u nasoj zemlji losija situacija, to nam je EU vise spas. Puj spas za sve nas, kao sto kaze dacija igra.
Vidim da su Bugari i Rumuni procvetali.Treba dobro proracunati koje su prednosti i mane.Sigurno ima i jednog i drugog.Kad pristupimo,posle nema puj pike ne vazi.

Nazad
Vrh