Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Znam da se svet menja nisam ja prekjuče izašao iz pećine i ja sam za bolji život kao i svi , zar ne vidiš da nam se ne pomaže. Bolje da stoimo u mesto i da čekamo neki bolji voz, nego non stop sve gore i gore.
Pa ne možeš bukvalno da stojiš u mestu ako si u čamcu u sred oluje. Bacaće te talasi svakako, pitanje je samo da li ćeš da veslaš u pravom ili pogrešnom pravcu. A možeš i da ne veslaš uopšte pa onda i ne utičeš na svoju sudbinu.

DALI NAS NEKO PITA HOĆEMO LI ILI NE U EU? Prvo i osnovno bi bilo da raspišu referendum pa da onda raspravljamo,da stave na sto šta dobijamo a šta gubimo,ovako iako po istraživanjima je sve veći broj onih koji ne žele mi ćemo dozvoliti da opet manjina diktira uslove života većini a živimo kao u "demokratsom"društvu.

Ma uopste nije stvar u tome da mi hocemo ili necemo u EU,shavtite da nece oni nas kao sto nece ni Tursku,Makedoniju ,Albaniju.Zauvek cemo ostati kandidati i vrlo je bitno da to shvatimo na vreme dok nas ovi "rodoljubi " ne ocerupaju u ime evrointegracija sasvim do gole koze posle toga bice kasno

DALI NAS NEKO PITA HOĆEMO LI ILI NE U EU? Prvo i osnovno bi bilo da raspišu referendum pa da onda raspravljamo,da stave na sto šta dobijamo a šta gubimo,ovako iako po istraživanjima je sve veći broj onih koji ne žele mi ćemo dozvoliti da opet manjina diktira uslove života većini a živimo kao u "demokratsom"društvu.
Bili su uzbori, stranke su iznele svoje platforme i svaka se izjasnila po pitanju približavanja EU, glasali smo kako smo glasali. Ajde daj neku alternativu uzimajući u obzir geografiju, ne mora drugo.

Jeste ali kolika je izlaznost bila i koliko procentualno sadašnju većinu pdržava birača malo je politika ali neizbežno u ovakvoj temi.

Srž teme je politika, ne može se izbeći. Podrška ulasku u EU se menja, nije to konstanta. U ovom trenutku, onaj ko je tako izrazito protiv toga ima opciju da glasa za neku stranku koja je na toj liniji.

ljakse, Švajcarska radi kako radi stotinama godina ne 20.

Pa ne možeš bukvalno da stojiš u mestu ako si u čamcu u sred oluje. Bacaće te talasi svakako, pitanje je samo da li ćeš da veslaš u pravom ili pogrešnom pravcu. A možeš i da ne veslaš uopšte pa onda i ne utičeš na svoju sudbinu.

Mi smo veslali godinama u svakakvim pravcima i nikako da potrefimo pravi smer pa verovatno nećemo ni sad. Najbolje baci vesla kad nam ne ide spušti jedra, digni sidro izbaciće nas talasi na neko dobro mesto kad se najmanje nadamo, jer brodu bez kormila, ni jedan vetar ne odgovara.

Mi smo veslali godinama u svakakvim pravcima i nikako da potrefimo pravi smer pa verovatno nećemo ni sad. Najbolje baci vesla kad nam ne ide spušti jedra, digni sidro izbaciće nas talasi na neko dobro mesto kad se najmanje nadamo, jer brodu bez kormila, ni jedan vetar ne odgovara.
Pa da smo veslali u jednom pravcu možda bi negde i stigli. Imali smo izbore i promene kursa svake dve-tri godine i na mirnom moru ne bi nigde stigli tako. A politička previranja u svetu su sve samo ne mirno more.

@ljakse
Najbolje da se složimo da se ne slažemo i ostavimo to, nije ovaj forum mesto za visoku politiku. Švajcarska nije ratovala vekovima a mi koliko puta u zadnjih 100 godina?

http://diepresse.com/home/politik/e...auben-dass-EU-nicht-gut-fuer-Oesterreich-ist-
Ne znam Nemački baš najbolje, ali prevod naslova kaže da 42 procenta Austrijanaca misli da za njihovu državu članstvo u EU nije dobro.
Kao što su mnogi već ranije rekli, neće naše dvorište niko počistiti do nas samih. Članstvo je sada najmanje 8 godina daleko. Oni ljudi prave planove do 2020 i tu mesta za nas nema. U medjuvremenu će se svašta izdešavati, možda dođe i do raspada.

Još jedan članak.
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Evroskeptik-na-jaslama-EU.sr.html

Poslednja izmena:
Za bilo koju drzavu sa niskom konkurentnosti privrede status kandidata je povoljan (obaranje carina sa strane zemalja EU, drzava kandidat zadrzava svoje carine) i sto duze traje to bolje! Sad, sto su nasi poceli da primenjuju SSP i kad im niko to nije trazio, to je druga stvar!

Na poslednjim izborima je pobedila koalicija "Za Evropsku Srbiju", i to znaci da se narod onda opredelio gde hoce i gde i sa kim zeli. Glavni konkurent toj koaliciji danas je isto evropski orijentisan. Ako jednoga dana budemo na pragu EU, referendum ce se sigurno odrzati i glat 70% onih koji izadju na referendum ce biti za ulazak u EU. Hteli mi ili ne, nas starije vreme gazi, dolaze mladi ljudi, obrazovani koji sebe vide u tom svetu a i licno moje misljenje je da i jeste im tamo mesto. Zar nam nije bilo dosta diktature? Evo blizi se 09.03 21 god. od demonstracija protiv zla. Onda je omladina naprednog misljenja bila na ulicama sa suzavcem u ocima i plucima. Mnogi ste bili mladi tada, bili smo u totalnoj izolaciji. Dzaba i pare kada ne mozes da kupis benzin...., a treba da neodlozno odes negde. Navescu moj primer. Otac, slep covek u bolnici a ja ne mogu zbog moje invalidnosti autobusom da odem da ga obidjem, a benzina nema da se kupi. Kasnije je i bilo sverc-benzina koji je organizovala vlast, a kajmak skidao sin vladara tadasnjeg. Ali dal nam trebaju takva vremena ili jedna uredjena drzava? Sigurno da mnoge nepravilnosti u zemlji postoje. Sigurno je da par tajkuna drzi zemlju u saci, i sigurno je da ovakvo stanje "ni tamo ni ovde" samo njima (tajkunima) odgovara. E zbog takvih treba da smo u EU, ali nece nas ni oni tamo primiti dok sami ne napravimo reda u svom dvoristu. Kako i kojim putem se resiti zla zvanog tajkuni ne znam, ali sam siguran da ce oni (tajkuni) mnogo ucestvovati (novcano) na ovim izborima sto slede, i ako pobede njihovi puleni onda ponovo jao nama.

Duško58 daleko od toga da sam ja protiv uredjenog drustva gde se postuje zakon ali sama cinjenica da je izlaznost bila 54,2 %govori da manjina odlucuje o zivotu vecine ZES je osvojio 38,7
OdzivVojvodina55,1 %Beograd53,8 %Centralna Srbija54,1 %Kosovo i Metohija52,0 %Srbija 54,2%. I sami smo svedoci da odnosi u EU nisu na nivou koji predstavljaju i da glavnu rec vode nemci i francuzi. Ne zele da promene zakon pa da izlazak na izbore bude i obaveza a ne samo ustavno pravo i dok se god ista ekipa vrti zadnjih 20 god smatram da nas guraju u EU iz licnih interesa i da nama nista nece biti bolje usli ili neusli u EU.

S jednom razlikom,kad udjemo nema napolje,dok nas oni ne isteraju.Triput meri jednom seci.Svi pod EU gledaju kako zive u Nemackoj.Lepo se zivi i u Svajcarskoj,Norveskoj,koje nisu clanice EU.Sa druge strane,kako se zivi u Bugarskoj,Rumuniji,Grckoj,Madjarskoj,koje su takodje clanice EU.Neshvatam zasto se clanstvo u EU povezuje sa nekim blagostanjem i resavanjem svih problema,kad je realno to daleko od toga.

Pa gledaj ovako: lepo se živi u staroj EU, Nemačka, Francuska, Beneluks i Austriji, Švedskoj, Finskoj i Danskoj koje su kasnije ušle. Šta im je zajedničko? Višedecenijska politička stabilnost i postepene promene i kada su nužne. Šta je zajedničko ovima gde se živi manje lepo? Zemlje istočne Evrope su bile u komunizmu i poluokopaciji 40 godina, Grčka, Španija, Portugal su bile vojne diktature. Šta znači kada voziš jednim kursom deceniju-dve -tri pa naglo zaokreneš? Naravno, kasniš za onima koji su sve vreme vozili istim pravcem. Da ne pričam da su ovi razvijeniji to bili i pre 100 godina.

Koliko ja znam ko je ušao u EU može i da izađe samo što se to ne radi svakih pet-deset godina. Suviše su to veliki poduhvati da se menja kurs jer je par godina krize.

Sa druge strane,kako se zivi u Bugarskoj,Rumuniji,Grckoj,Madjarskoj,koje su takodje clanice EU.
Konkretno za Rumuniju,oni su pre ulazak u EU bili siromasnija drzava od nas,a to ne moze da se promeni za 5 godina al im ide na bolje...A sto se tice njihove poljoprivrede,neznam koliko si informisan,skoro 1/2 obradive povrsine ako ne i vise prodali su Italijanima i Austjancima posle pada komunizma,tj '90.

Konkretno za Rumuniju,oni su pre ulazak u EU bili siromasnija drzava od nas,a to ne moze da se promeni za 5 godina al im ide na bolje...A sto se tice njihove poljoprivrede,neznam koliko si informisan,skoro 1/2 obradive povrsine ako ne i vise prodali su Italijanima i Austjancima posle pada komunizma,tj '90.
A jel znas za smenu ministra odbrane Rumunije?Raspitaj se zasto je smenjen i koliko su duzni.Zasto su Madjari u situaciji u koojoj su,ali su resili da stede.Premijer je imao svoje ja na opste zaprepascenje Brisela.Pa mi da imamo takvog coveka zaveli bi red u svom dvoristu,netreba nam EU.EU je ubistvena za poltrone.Pa nece nas Svaba primiti da bi nama bilo bolje,vec njemu.A cini mi se da smo mi njemu dobri i ovako.Uvozimo sto treba i ne treba,sto moramo i ne moramo.

Neshvatam zasto se clanstvo u EU povezuje sa nekim blagostanjem i resavanjem svih problema,kad je realno to daleko od toga.

Nema nigde blagostanja bez rada, moj druze, barem ti to dobro znas. Ponovicu, prvo moramo da pocistimo svoje dvoriste od prljavstine (tajkuna) i samo rad i stednja nas mogu odvesti u bolji zivot. Normalno bez nekih nepotrebnih kredita, ako se i podignu krediti da se taj novac ulozi u pametne stvari i da se radom vraca, a ne da se ceka da se smiluju i otpisu ga. Danas niko nikome ne oprasta dugove pa nece ni nama. E zato su Grci, Madjari, Rumuni i Bugari tu gde jesu. Lako se zaduzivali a nisu razmisljali o vracanju. Niko nama nece novac pozajmiti bez interesa, ako nam i pozajmi gledace da nam zavrne sto vecu kamatu. Tako se radi svagde u svetu, svako gleda svoj interes. Puno ce Dunavom vode proci dok mi ne budemo na vratima EU, nazalost. Poredis Svajcarsku sa zemljama koje su ratovi i drustvene revolucije gadno osiromasile, mislim da ti to poredjenje nije na mestu. Poredi Svajcarsku i Nemacku, koja je bila razorena u oba rata a evo ponovo je vodeca zemlja u EU. Nemci su to postigli samo sa svojim radom i stednjom, a Grci svoju propast svojim rasipnistvom i lenjoscu. Hocu da kazem da se i u EU moze ziveti lose ako se ne radi, pomocice druge clanice ove slabije ali sve ima svoju meru. Tako su i nama postavili dosta teske uslove da ispunimo da dobijemo kandidaturu. Tesko mi obican narod to podnosimo, ali drzi me misao da ce mojoj deci jednom ipak biti bolje pa podnosim to nekako lakse. Mislim da smo na pravom putu, ali da ima jos puno prepreka i zavrzlama dok se ne stigne na kraj tog puta, to jest do EU.

...
A cini mi se da smo mi njemu dobri i ovako.Uvozimo sto treba i ne treba,sto moramo i ne moramo.
Pa jesu Nemci krivi što mi uvozimo i što treba i što ne?

I nije tačno da samo izvoze. Evo za period Januar-Avgust 2011:
U tom periodu Srbija je u Italiju izvezla roba i usluga za 899 miliona dolara, u Nemačku za 890 miliona dolara i u BiH za 781 milion dolara.
Odavde:http://www.naslovi.net/2011-10-10/emportal/srbija-najvise-izvozi-u-italiju-nemacku-i-bih/2869549

Nazad
Vrh