Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Bas lepo sto si to naveo kao primer.:osmeh: Uvoz iz Rusije iznosio je 1,68 miliona dolara, Nemačke 1,4 miliona dolara i Italije nešto više od milion dolara, a udeo ovih zemalja u ukupnim srpskim nabavkama sa ino -tržišta je 32,2 odsto_Ono sto nam je neophodno su nafta i gas.Bez toga ne mozemo.To je 1,68m$ Nemackoj smo izvezli da ne bi citirao samog sebe od pre nekoliko postova ono sto smo izvozili i za vreme Milosevica.Secer,maline,a sta smo uvezli za tolike pare?:sta: Uglavnom ono sto im je visak.Tipa mleka u prahu,mesa,kozmetike i slicno.Bas bi voleo da vidim tacan podatak koliko je cega izvezeno i uvezeno.
Mozda i ja malo karikiram,ali po Ajnstajnu je statistika skup netacnih podataka,tako da i nas ove cifre mogu zavarati.

Očigledan lapsus, cifre za uvoz su milijarde dolara.

Ne slažem se, struktura izvoza se promenila između ostalog i zbog nemačkih investicija u Srbiju:

U Nemačku naša privreda najviše izvozi delove za automobilsku industriju, električne motore, generatore, gvožđe, čelik, maline

Iako preti novi talas ekonomske krize, investitori iz Nemačke se ne povlače i najavljuju nova ulaganja. Zahvaljujući ulaganjima iz Nemačke, plasman naših proizvoda ove godine veći za skoro 43 odsto

Ispada da iz Nemačke dobijamo ono što nam treba, fabrike koje rade sa njihovom tehnologijom i povećavaju naš izvoz. To je način kako je i Kina krenula na put koji ju je doveo na prvo mesto izvoznika u svetu. Naravno da oni to ne rade zato što nas vole ali korist je obostrana. Ako uđemo u EU možemo očekivati još više fabrika kao Loher ili Norma grupa u Subotici.

edit: izvori vesti su
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:350392-Nemacki-partneri-jacaju-srpski-izvoz
[URL]http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/182852/Srpski+izvoz+u+Nema%C4%8Dku+ve%C4%87i+od+hrvatskog.html
[/URL]

Imaju kod nas i Hrvati puno investicija,ali njima ne treba nasa pomoc.Nedaju nasim investitorima da idu tamo.Svaka prica ima i lepu i ruznu stranu.Iz razgovora sa nekima se ispostavilo da cemo u EU imati nemacki standard.Pa sto bi oni otvarali fabrike ovde.Pa zbog jeftine radne snage.Znaci ne planiraju da nam plate znacajno rastu.Osim cena naravno.A sto se tice Kine,kako Kinezi zive i za koliko rade?Njihova strategija je nesto drugo_Oni osvajaju svet svojom jeftinom radnom snagom,a svaba ima odlican standard,a trazi ko ce dzaba da radi za njega.Po meni to bas i nije isto.:osmeh:

Dobro, i šta sprečava ovog sa boljim sirom da ispuni standarde i nastavi da radi?

Kako šta ga sprečava, pa nelojalna konkurencija i siromaštvo. Danas većina potrošača gleda samo u cenu kad kupuje bilo šta, pa i hranu i kupiće radije i onaj i najgorči i najbljutaviji sir sa brašnom, samo da napuni stomak kako bi preživeo do sutra.
Taj pošteni seljak koji proizvodi u kućnim uslovima onaj pravi, domaći sir nema nikakvu šansu da taj biznis legalizuje po evropskim standardima jer bi za to morao da stuca čitavo bogatstvo, a kako da se obogati kad pravi sir od pravog mleka. Danas ne možeš da ćeš prodati robu ako nisi najjeftiniji, a kako da budeš jeftin ako praviš sir od mleka, vino od grožđa ili kobasice od mesa?

Odkud pa sad to da se sir pravi od mleka, a vino od grožđa. Ja kad kupujem sir iz prodavnice nikad nije bio napravljed od mleka, a i to više nije one bele boje kao kad su me učili u školi da je sir bele boje.

Sve je to hemija po najvisim standardima :osmeh: Jos nas ubedjuju da je to zdravije i bakterioloski ispravnije.::jako_besan::Hleb je uzas.U brasno idu aditivi.O koncentratima da i ne pricam.Modifikovana hrana na sve strane.Prosle godine ko je za Bozic posejao kupovnu psenicu beliju,nije mu nikla.:osmeh: Sad ce neko reci da toga u EU nema.Itekako ima,ali za sirotinju.Mi smo za njih sirotinja i zato im i trebamo,da se resavaju skartova i zaliha.A kad nam ubijaju cenu npr svinja kazu da je u EU po to.Da ali kog kvaliteta i cime hranjeno_Od nas se trazi A klasa po ceni njihovog skarta.Ranije sam pomenuo da se istorija ponavlja i ona je stvarno uciteljica zivota.Svojevremeno nam je Austrougarska udarila sankcije.Tadasnji najveci izvozni proizvod Srbije su bile svinje.Tadasnja Srbija je izvozila preko Egipta za duplo vece pare.Ljuta tadasnja EU je trazila opravdanje za napad na Srbiju.Znamo svi taj deo istorije.
Nema ljudi nama srece bez nas samih.Sto rece Dusko58,treba da pocistimo svoje dvoriste i da prepisemo od EU ono sto je dobro.Ne sve.Uzor treba da nam bude Svajcarska i Norveska.Treba iskoristiti dobre odnose sa Rusijom i kao za vreme Tita biti balans i trgovati i sa istokom i zapadom.Srbija je prosle godine dobila packe od Brisela sto je dogovorila prodaju zita Kini,a nije konsultovala EU.Znaci mora se prodati prvo njima,ako im treba i to po ceni koja njima odgovara.Mi smo savremena kolonija a toga nismo ni svesni.Ulaskom u EU cemo to na zalost staviti i na papir sa sve Djelicevim penkalom.
Samo da dodam da nisam radikal niti sam clan i jedne stranke.To je moje licno misljenje i osecam potrebu da ga podelim sa svojim znanim i ne znanim prijateljima,kojih ima na obe strane.Neka mi niko ne zameri.:ppozdrav:

@SAMA

U tvom predhodnom postu si potpuno u pravu, ali samo sto se tice poljoprivrede. Drzava nije samo poljoprivreda, nego celokupna privreda. Naveo si lose stvari koje mogu da nam se dese ulaskom u EU, i slazem se sa tobom. Ja cu pokusati da navedem i par pozitivnih stvari. Nasa privreda je u totalnom kolapsu a nemamo novac da to pokrenemo. Ulaskom u EU bicemo u boljem polozaju za strana investiranja u nasoj zemlji, a samim tim i veci broj zaposlenih. Znam da ce strani investitori naj vise se tu opariti (jeftina radna snaga) ali sta mozemo kada imamo dekintiranu drzavu. I sto je jos gore toliko zaduzenu da polako ali sigurno ulazimo u duznicku krizu. Druga stvar koja je pozitivna je da cemo biti blize fondovima kojima cemo moci, AKO SMO PAMETNI da i sami krenemo deo privrede, i tim investiranjem koliko toliko vratimo drzavu na noge. Sigurno ce u tim fondovima biti novaca i za poljoprivredu. Sve to zavisi od ovih nasih koji posle izbora dodju na vlast. Ako bude po starom "Ko pre devojci, njegova devojka" onda je bolje i da ne ulazimo. Samo da ne bude jedna zavrzlama "Ko pre devojci, njegovo dete". E onda smo mi obican narod naj....i. Moracemo da hranimo i dete (kredit) kojem se nece znati otac, a svi su po malo umocili. Doslo je vreme da svako gleda naj vise svoj interes, ali moramo pogledati i stanovnistvo koje nema gde da uhrani pile, prase, koku da snese jaje. Znam da su sami krivi sto su izabrali da zive u gradu. Ali bila su druga vremena. Drzava mora i o njima (kojih je sve vise) da vodi brigu a nema nova radna mesta da ih uposli. Znaci jedini izlaz je prici onome ko ce koliko toliko hteti da investira u ovu rasturenu privredu i vrati neki socijalni mir medju stanovnistvo. Od majke Rusije ne mozemo to da ocekujemo, a od ovih iz EU, barem nesto malo. Nadam se da cete imati razumevanja za ovaj moj post, posto sam na poljoprivrednom forumu ukazao na probleme u celosti a ne samo u poljoprivredi. Moramo pogledati i ostalo stanovnistvo ove nam drzave.

Naravno da moramo gledati i ostale,a ne samo sebe.Siguran sam da bi pojedincima ulazak u EU doneo boljitak.U jednom od postova sam naveo da nema mene jakog i stabilnog,bez jakog prosecnog gradjanina ove nam napacene Srbije.Dzaba meni 10000000000 pilica,ako je komsija gladan.Ubice me neko zbog jednog pileta.::lose::Znas Dusko 58 da te cenim i kao starijeg i kao kolegu,ali to o fondovima i investicijama mi je kao ono trla baba lan.Nece niko dati pare za dzabe.Sve ce to na usi da nam izadje.Sto se tice industrije ili je investitor dosao zbog jeftine radne snage,sto ce reci da nema interes da nam dize standard,a sa druge strane pratimoEU cene.Kinez radi za 5$ ali sa njima plati komunalije.Kako tako.A mi sa 200e smo i gladni i zedni a i zima nam je.Pisem o privredi.Prosek sa budzetlijama je naravno veci,ali zato nam i preti duznicka kriza.Drugi razlog za dolazak investitora je prljava i zagadjujuca industrija i onda se javlja sukob interesa.Naime ako nas prime u EU morace da stopiraju tu prljavu industriju,sto im naravno nije interes.Znaci jedno vrzino kolo i po svemu sudeci ce nas drzati ovako na uzdama godinama na periferiji Evrope.Pa pgledajte samo koliko uzmu para na polovnim automobilima.To bi trebali reciklirati,a ovako jos i zarade.Dobri smo mi njima ovakvi kakvi jesmo i interesuje ih trziste koliko god malo bilo.
Po meni mi treba da se pomirimo sa tim da nismo industrijska zemlja i da se okrenemo poljoprivredi.To je nasa sansa i sa domacim resursima sve preraditi.Kukuruz,malinu,, itd i izvesti gotov proizvod,a ne poluproizvod.To je sansa za preradjivacku industriju i zaposljavanje.Za zdravom hranom vapi covecanstvo.Ako EU nije zainteresovana,okrenuti se Rusiji i zemljama treceg sveta.Podsecam na primer Egipta i izvoza svinja da se ne ponavljam.Pouzdano znam da smo imali gotovo sredjen aranzman sa Libijom u ulaganje o tome sto pricam,ali smetao im covek.Radio protiv njihovih interesa,a imo malko i nafte,pa mu uterali demokratio.Sad im je super tako im i treba.

Eu pritiska Srbiju i za organizaciju gej parade, i za priznavanje Kosova, i za genetski mod.hranu i za sudjenje nasim herojima * sada bi verovatno Karadjordja i za Milosa i za Lazara za Savu Kovacevica i Boska Buhu, Znate koliko su oni se borili protiv nasih neprijatelja, isto kao i svi ovi nasi koji su u Hagu. A sada ce verovatno da nas uslovljavaju (zbog subvencija)i da placamo osiguranja da strane kompanije izvlace pare iz zemlje, a ne kupuju protivgradne rakete za zastitu. Kao da ce Drzava imati koristi sto ce nam grad ubiti useve, pa makar mi i naplatili osiguranje. Ako hleba nema, moracemo da ga uvozimo, nece sigurno da nam ga daju osiguravajuce kuce.

Moramo pogledati i ostalo stanovnistvo ove nam drzave.

To ostalo stanovništvo(gradski razmaženi gotovani poput onih likova iz domaćeg filma "Sedam i po") nam se i dan danas ruga i smatra nas nižom klasom, a u isto vreme nam zavide i veruju da ni sami ne znamo koliko smo bogati, da vozimo Mercedese i cure nam pare iz džepova. Nemojmo se, ljudi, zamlaćivati njihovim problemima od toliko naših pravih problema. Ni oni nemaju ni malo milosti prema nama. Pročitajte malo komentare o poljoprivrednim protestima na nepoljoprivrednim forumima i sajtovima. Oni bi nas kažnjavali, tukli bi nas, u najmanju ruku ukinuli bi nam i postojeće subvencije itd.
Ja razumem da ne valja nejedinstvo između radnika i seljaka, ali danas je radnička klasa već razbijena. To što su pre u gradovima bili naša braća radnici, sad su penzioneri, a oni što bi trebalo da su radnici, to su besperspektivni neradnici i večiti studenti - tridesetogodišnjaci, neoženjeni i neudati sebični skotovi koji danju spavaju ili se tuku na stadionima, a noću pijanče po kafićima trošeći penzije svojih roditelja, a sve kukajući kako se teško živi danas. Takvi najviše priželjkuju ulazak Srbije u EU jer nemaju šta da izgube, a neko im je kaz'o da je to nešto, pa se nadaju da će im opet nešto pasti s neba kako su i naučeni.
Mi pošteni poljoprivrednici eventualnim ulaskom Srbije u EU možemo da dobijemo samo opasnu konkurenciju(lovarne strance koji će da pokupuju svu zemlju koja bude na prodaju) i gomilu propisa koji su izmišljeni sa ciljem da mala, porodična gazdinstva eliminišu iz posla. Nemojte se zavaravati da Evropa nama želi dobro! Oni samo žele kontrolu nad teritorijom. Svi ti eventualni predpristupni fondovi, donacije i drugi mamci na udici su kao državna subvencija - dam ti levom, a uzmem ti desnom(ta desna je kod većine spretnija). Da li bi iko od vas uložio negde svoj novac ako ne misli da izvuče više nego što je uložio. Još kao male su nas roditelji učili da se na ulici klonimo onih koji nam na ulici nude žvake bombone ili nam na neki drugi način "žele dobro".

Poslednja izmena:
Када је неко мали и слабашан а при том непаметно немудар и кратковид лако је могуће да на таквог и зец подигне ону „алатку“.А само замислите како то ради богат,силан и алав.Ма , не треба замишњати.Све смо већ искусили,и с истока и са запада.Само смо и све заборавили.И то експресно.
И истина је негде на средини.Ако је неко надмудрен више пута није кривица само до преваранта.
И једни без других не можемо,све и да хоћемо.Тако је у животу.А то што се стално хватамо за мотку за коју се не сме хватати није проблем никог до нас самих.
Из белог света треба узимати оно што је корисно и добро а спознавати и лоше да би знали да се, када то хоће да нам увале, од тога одбранимо или бар мало заклонимо.
Ако Шваби нису потребни изанђали и технолошки застарели аутомобили, камиони,трактори,разне машине и прикључци зашто их ми купујемо?И то за велике паре.А они су се ратосиљали отпада за који би морали да плате рециклажу.
Овако,добијају и овце и новце.
Паметне,вредне, поштене,мудре и далековиде сам изузео у првој реченици.

Upravo sam o tome i ja pisao.Za to im i trebamo.Zasto bi oni nama podizali standard,kako se neki nadaju,pa da mi kupujemo ili ne daj Boze proizvodimo nove automobile.Ko ce im kupovati krseve.Fijat je preko Kragujevca trebao uci na Rusko trziste po povlascenim uslovima koje ima Srbija.To je sustina price,ali je Ruja izuzeo taj auto iz sporazuma.To je bila osnova price i pokusaja prevare.Uzgred znam vozace koji su svakodnevno vukli sleperima gotove automobile iz Torina a prica je da se svi proizvode u Kragujevcu.Proizvodi se naravno,ali jedan deo.Poenta je da se oslobode zalihe,pa ce se lako napraviti koliko trziste trazi.:osmeh: I neka mi neko objasni zasto ja moram kupiti npr novog BMW koji je radjen za trziste balkana i uglavnom je sa falinkom,a ne mogu kao novog da ga uvezem iz Nemacke.Sta ti je zastita trzista i kome bi oni prodali svoj skart.Sto je najgore kod nas su nekad ti sa falinkama skuplji nego u Nemackoj prva klasa.To nije samo nas problem.Isti imaju i Hrvati,Bugari,Rumuni i ostali ne arijevci.::jako_besan::

Nazad
Vrh