Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Jedina prednost ulaska u EU je ta da će morati zakoni da se prilagode sa njihovim, a i mislim da će biti daleko manje muljaže nego sad, sve ostalo će da nas razvali i to žestoko, ali je to definitivno korak ka uređenijoj državi za razliku od trenutnog divljeg zapada.

PA ne bih se bas slozio jer ako uzmemo primer Rumunije i Bugarske kod njih se nije smanjila korupcija i kriminal pa su zato uskracene za velike donacije. Ono sto mi nikada nije bilo jasno zasto svaka drzava u procesu evropskih integracija mora da prodje kroz proces tranzicije koji svaku zemlju dovede do ivice siromaštva. Gde odu sve te pare i da li je to samo sema za pljacku naroda?

Kako sam ja skontao,tranzicija te zaduzi do panja pa onda gledaj kako ces vratiti dugove,ti fakticki postajes njihov rob ako nisi pametno ulozio te pare koje si uzeo na kredit kao sto je stanje kod nas,mislim da cemo ziveti ovako dok ne budemo prezaduzeni e onda tek nastaje katastrofa,a politicari sad samo gledaju da se obezbede,ne interesije ih privreda ni ekonomija Nek nam je bog u pomoci.

Kada se zaduzis do kraja (kao sto smo mi) bukvalno nista drugo ne ostaje nego da radis sta ti oni kazu znaci moras u EU,pod uslovom da hoce da te prime

Ja koliko znam ta paklena reč ,,tranzicija" znači nešta u prolazu, prolazna stvar. Kod nas izgleda ima drugo značenje i sad kad čujem naše političare kad kažu pa mi smo ljudi u tranziciji ja pandrknem. Daj nam bože snagu i živaca da izdržimo u ovu munjevitu tranziciju. Ja sam se bože rodio u tranziciji nemoj molimte dozvoliti da i u nju umrem.

Знате шта, мислим да ми нећемо никада да уђемо у ту ЕУ, не зато што ми нећемо, него зато што нам они то недају. И да се не заваравамо да се они према нама односе исто као према свима другима. Ми имамо специјани третман који бих назвао- испуњавање услова свих услова, који наравно сеже у недоглед. А што се тиче пољопривреде претпостављам да и за њу имају неки посебан програм који вероватно иде нама у корист, исто колико и све остало што раде за нашу земљу. Тако да нама остаје да радимо и прилагођавамо се у ходу предстојећим данима ма какви они били. Јачи ћемо боље и лакше поднети и бољу и гору сутрашњицу. Волео бих да будем оптимиста, али на жалост тренутно то нисам. Време ће показати...

Pošto sam poslovno bio u Briselu, imao sam prilike da malo popričam sa ljudima iz Evrope, šta misle o EU. Njima je isto tako dosta te EU. Na kongresu su ispreskakali tipa iz Evropske komisije samo tako. Nemcu je dosta dužnih Grka. Jedan prijatelj Belgijanac bi da dođe da živi u Srbiju (ludak, bio je ovde samo na provodu, ne znam kako bi zarađivao za život).
Priprema se reforma CAP i slika koju smo imali pred sobom, subvencije, podrška će biti promenjena. Neće biti subvencije za sve, biće za "sustainable agriculture" (organska), turizam, razvoj ruralnih sredina... Oni pripremaju seljaka za slobodno tržište. Njima je to lako, jer njihovi građani imaju svest i kupuju svoje proizvode iako ima i jeftinijih i kvalitetnijih sa strane. Njihova svest ide dotle da jedan Austrijanac kupuje proizvode iz svog sela, jer računa koliko se zagadi životna sredina dok se taj isti proizvod transportuje iz drugog sela, a da ne pričamo iz Francuske, ili ne daj bože tamo neke Srbije. Njima je to moguće, jel imaju pare, a bogami koriste i mozak. Naš narod nema pare i traži jeftiniji proizvod, ne interesuje ga ako može da kupi domaći (kvalitetniji) po malo većoj ceni. Da ne pričamo o tome da ni država nije bog zna koliko učinila na tom planu. O korišćenju mozga, da ne pričamo. Dovoljno će biti samo da vidimo rezultate narednih izbora i sve će nam biti jasno.

• Like
Reagovanja: zis
Niko ne kaze da cemo ako i udjemo u EU ziveti mnogo bolje. Sve zavisi od nas i nasega rada. U EU samo smo blize fondovima iz kojih mozemo da dobijemo nesto novaca, normalno ako pre toga ispunimo sve uslove. Ociti primer je Grcka, a evo cujem od jutros i Belorusija ima neke zezancije sa EU. Povukli su svoje ambasadore iz Brisela i Varsave, a najurili njihove. Ma gde mi bili sve zavisi od toga koliko radimo a posto nam duznicka kriza kuca na vrata onda i od toga koliko stedimo. Nece nam peceni pilici padati sa neba ni u EU ni bez nje.

Ne znam za Bosnu ali znam da cu srbi bezali od turaka u Austrougarsku.Tamo su ziveli bolje nego u Srbija iako su ih ugari drzali kao granicare.

Mi kao mala zemlja moramo se neko prikloniti jer sami nemamo sta da trazimo.Tako da je bolji izbor Evropa nego Rusija.
To je moje misljenje tako da ne zelim da ulazim u polemike!

bila je pa Gavrilo je smakeo cara u Sarajevu a vi pa i mi u Bosni radićemo za njih jer imamo u odnosu na njih zdravo podneblje a zdravo je jer je industrija uništena a ujedno će mo biti deponija njihovog otpada.Ja lično imam 35 god. i nebi volio dočekat ulazak u EU

Eu - unapred zagarantovane cene poljoprivrednih proizvoda, uredjeno zakonodavstvo, zna se koliku su subvencije i to mnogo unapred. Zasticeni proizvodjaci od monopola i samovolje otkupljivaca i preradjivaca.......

Jeste culi da evropska unija vrsi pritisak na nasu drzavu u vezi pio fonda.Tj. u evrpskoj uniji nije obavezno uplacivati penzijsko osiguranje a zdravstveno normalno jeste,a nasa drzava je uslovila poljoprivrednike da moraju da placaju penzijsko dabi bili registrovani odnosno ostvarili neku subvenciju i na to vrsi pritisak evropska unija .Tj trebalo bi u buduce da se placa samo socijalno pod obavezno a penzijsko da bude kao opcijono tj dobrovoljno.

Nazad
Vrh