Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Ja mislim da od te evropske unije nemamo nista,mislim da je ona prezasicena sa svim,sto se tice proizvoda i da mi nemamo sta tamo da izvozimo,jedino oni kod nas da uvoze i da nam budu konkurencija,jedini je spas da se okrenemo nekim drugim trzistima i da se sami sredjujemo kao drzava,mislim da imamo sve uslove da i bez te evropske unije budemo jaka i stabilna drzava jer mozemo da proizvidimo sto se kaze od igle do lokomotive,a ne da zivimo samo od poljoprivrede i trgovine i da budemo neciji prezaduzeni robovi,nego da se izvucemo iz ovih sranja za 4-5 godina,normalno da imamo pravog vodju,a mislim da ga trenutno nema u drzavi

Poslednja izmena:
@malaksalo

I Bosna je bila jedno vreme pod Austrougarskom :osmeh:

Da i sve puteve, mostove , i nasipe što ima u Bosni , napravila je Austrougarska , o zemljišnim knjigama koje i danas imaju veći značaj nego ove poslije da ne govorimo.Ima ovde dosta članova i iz Bijeljine , pa dal bi znali kad bi im došo neki gost , šta bi mu pokazali da vidi , osim pokoje zgrade iz austr... , neznam šta drugo.

Neznam sto se tice evropske unije ipak imas neku zastitu ipak imas nekog da se oslonis na njega drugacije je kad si svugde sam a drugacije kad imas nekog.Druga stvar sto je npr ovaj popis bio toliko detaljan jeste da smo svi mi protiv toga ali sta bi trebalo da predstavlja to,da se vidi ko sa cime raspolaze i sta se kako moze,dalje toga cega nema da se pokrene i tako dalje ali sve je to lepo smisljeno na papiru a u praksi je sasvim drugacije .Nemamo mi vise konkretno od nikog vajde niti da smo u evropskoj uniji niti bilo gde dalje jer smo toliko potonuli da je jako jako tesko nas iscupati,sve mrtvo ...a polako i kao nacija izumiremo jel ste citali podatke koliko je ljudi otislo u inostranstvo,koliko se broj prirastaja smanjuje iz godine u godinu ,bela kuga za koliko vremena koliko sela je ugaseno ... a sto je najgore i u centralnom delu je pocelo da se gasi sve i svasta.............

Naša propast nema veze sa ulaskom u EU, mi smo odavno propali mnogo više od njih, ali nam političari stalno mažu oči, a naivan narod veruje.

Ulazak Srbije u EU je zamena teza, ajde da kažemo ovako:
Neka strateški cilj Srbije bude da uredi svoju državu tako da može da udje u EU u bilo kom trenutku - e kad dodjemo do tog nivoa razvoja onda nam neće biti važno da li smo u EU ili ne.

Nemam ja problem sa tim sto mi nismo u EU nego sto nam je drzava u rasulu, sto političari lažu i što niko za ništa nije odgovoran, što nam je školstvo upropasteno, što nam je industrija unistena, što smo aljkavi, što su svi korumpirani, što vlada negativna selekcija kadrova i konačno što državu boli za mene kao njenog gradjanina.

Ja mislim da od te evropske unije nemamo nista,mislim da je ona prezasicena sa svim,sto se tice proizvoda i da mi nemamo sta tamo da izvozimo,jedino oni kod nas da uvoze i da nam budu konkurencija,jedini je spas da se okrenemo nekim drugim trzistima i da se sami sredjujemo kao drzava,mislim da imamo sve uslove da i bez te evropske unije budemo jaka i stabilna drzava jer mozemo da proizvidimo sto se kaze od igle do lokomotive,a ne da zivimo samo od poljoprivrede i trgovine i da budemo neciji prezaduzeni robovi,nego da se izvucemo iz ovih sranja za 4-5 godina,normalno da imamo pravog vodju,a mislim da ga trenutno nema u drzavi

Ima trziste Rusije naprimer koju mi nemoze da snadbemo koliko njima treba imam zeta u agenciji za strana ulaganja radi i lepo mi covek kaze dovoljno nam je Rusko trziste da plasiramo robu ali kad smo hteli jedan kontigent psenice da izvezemo posao je poceo medjutim drzava umesala prste i zabranila izvoz cuvajuci socijalni mir.Da ima neke strategije moglo bi se na istok izvoziti ali sa ovakvim politicarima i mesetarima tesko da se sta moze uraditi sem da na sitno izvozimo

Eu - unapred zagarantovane cene poljoprivrednih proizvoda, uredjeno zakonodavstvo, zna se koliku su subvencije i to mnogo unapred. Zasticeni proizvodjaci od monopola i samovolje otkupljivaca i preradjivaca.......

Valjda je i po nasem zakonodavstvu ...Zasticeni proizvodjaci od monopola i samovolje otkupljivaca i preradjivaca.... pitanje je ko to treba da sprovede ...proizvodjaci...? otkupljivaci...? ili drzavni organi...?

Jos bi se osvrnuo na celu ovu temu i prebrojao bih koliko Vas je za EU....a koliko ih je protiv..... Al sta vredi kad vecina nazalost ...JOS UVEK NE ODLUCUJE.....Dokle... videcemo.

nego sto nam je drzava u rasulu, sto političari lažu i što niko za ništa nije odgovoran, što nam je školstvo upropasteno, što nam je industrija unistena, što ...
"Бог се драги на Србе разљути
за њихова смртна сагрешења.
Наши цари закон погазише...
Великаши, проклете им душе,
на комате раздробише царство,
српске силе грдно сатријеше;
великаши, траг им се утро,
распре сјеме посејаше грко,
те с њим племе српско отроваше;
великаши, грдне кукавице,
постадоше рода издајице."

Ipak je u Briselu skoncentrisana moglo bi se reći najsofisticiranija Evropska a i svjetska ekonomska i politička mašina , što se tiče informacija , i toga slično. Ako se na to tako gleda može se reći da oni sigurno nisu naivni u pogledu procjena kada bi koja država trebala ući u pregovore i kada bi trebala postati članica Eu .Da ne ulazim u to ko ih voli ili ne , ko se raduje ulasku ili ne , ali svi znamo da svaka zemlja radi referendum o ulasku u EU.
Iz toga proizilazi moje skromno mišljenje da oni momenat pristupa EU za svaku državu odredjuju prema procjenama dali bi narod većinski za to glasao , a ako nebi znači da je rano i da bi se gubilo vrijeme. Vjerovatno i naši političari znaju da je ključ u tako jednostavnoj stvari ali to ne iznose jer bi to umanjilo značaj njihovih "akcija".

moje licno misljenje je da su sad doneli odluku da nas prihvate kao kandidate zbog predstojecih izbora jer moraju svoje poltrone da stite,a i ovo nista neznaci,pa jos kad je Turska dobila kandidaturu a uci ce u EU eventualno ako vaskrsne SULEJMAN VELICANSTVENI pa ih jednog dana osvoji
tako cemo i mi biti primljeni,al na kukovo NIKAD

Eto srece.Kod nas je ionako puko penzioni fond tako da budemo li se uzdali u penzionerske dane tesko nam se pise
Jeste culi da evropska unija vrsi pritisak na nasu drzavu u vezi pio fonda.Tj. u evrpskoj uniji nije obavezno uplacivati penzijsko osiguranje a zdravstveno normalno jeste,a nasa drzava je uslovila poljoprivrednike da moraju da placaju penzijsko dabi bili registrovani odnosno ostvarili neku subvenciju i na to vrsi pritisak evropska unija .Tj trebalo bi u buduce da se placa samo socijalno pod obavezno a penzijsko da bude kao opcijono tj dobrovoljno.

Ajmo da razmislimo koliko smo izvezli u EU a koliko smo izvezli iz EU. Npr.da li vama koji proizvodite plod smeta kada se uveze jabuka iz EU i prodaje se po megamarketima a Vi razmisljate sta cete i gde cete sa vasom. Ovo trziste pripada prvo nama pa ostalim zemljama, da ne pricam koliko oni imaju bolju opremu i unapredjen proces proizvodnje.

Sto se tice uvoza,nije kriva EU nego Miskovic i ekipa koja je uvezla.Naravno da ce uvesti od njih oni imaju kvalitet i bilzu su.Evropa sprema seljake za slobodno trziste.Sto znaci da ih je do sada stitila i nije dozvoljavala da seljak propadne.Srpski seljak je na slobodnom trzistu vec 20 godina.Tako da smo mi vec uverzirani.

Hoces da kazes da kod nas nema kvalitetnog ploda jabuke? Mi nemamo nikakve subvencije dok u EU imaju velike subvenicije za poljoprivredu tako da smo u startu nekonkurentni sto se tice cene.

Baš bih volio da neko pronadje i stavi što više podataka o subvencijama u EU , nije da nema ali mnogi bi se iznenadili da nije subvencija u EU čest razlog naše nekonkurentnosti.

Začudili bi se da ima slučajeva kada je čak kod nas subvencija i veća . Nisam 100% siguran ovo zato što nemogu naći podatke ali pokazaće se.

Baš bih volio da neko pronadje i stavi što više podataka o subvencijama u EU , nije da nema ali mnogi bi se iznenadili da nije subvencija u EU čest razlog naše nekonkurentnosti.

Začudili bi se da ima slučajeva kada je čak kod nas subvencija i veća . Nisam 100% siguran ovo zato što nemogu naći podatke ali pokazaće se.

Nek oni nama daju povoljan kredit i subvencije na kupovinu nove mehanizaciju i skladista(silosi.podna i hladnjace) nove savremene stale,realnu cenu bez mesetarenja... kao i kod njih i nema problema i neka smanje te subvencije.Ovako samo bogatim pojedincima odgovara ovo stanje svi stagniramo a oni koriste guzvu i bogate se

Treba da nam daju subvencije to definitivno ali odakle kada se vise uvozi nego izvozi dakle manje para u zemlji u svakom trenutku, ja mislim da ako nismo trenutno konkurenti makar drzava treba da zastiti srpsko trziste i forsira kupovinu domacih proizvoda kako bi poljoprivrednici mogli da u jednom trenutku postanu konkurentni i na evropskom trzistu.

Volim kad cuhjem te price o konkurenciji, vrednoci, produktivnosti u EU...
Pogledajte na cega nam lice deca u danasnje vreme. 16 godina, visoki po 2 metra, cipele broj 46...I sve je ok, kupuj u EU jer oni su konkurentni!

Industrijska proizvodnja puna otrova, poljoprivreda puna pesticida, stocarstvo se kupa u hormonima, a sve zarad te produktivnosti koja nema cenu

Da se ja pitam, prekinuo bih pregovore u EU, raspizdio bi im carine pa ko oce EU hormone, sretno mu bilo! Ili barem da se zna sta se kupuje, sadrzaj i poreklo. Kunu se svi u EU, a oni se polako vracaju na ono sto smo mi imali pre 20 godina. Sad oce zakon da prasad mora na slamu, a do pre 5 godina su nas uslovljavali resetkastim podovima, a mi ko budale, sta nekom amateru iz ko zna koje EU komisje padne na pamet, odma u primenu. Pa jel nisu doneli zakon o izgledu i velicini praziluka i paradajza, pa ga posle 5 meseci ukinuli jer je zakon bio idiotski, ismejali su ih u celoj EU ti svesni europejci. A u toj komisiji su svakako sedeli neki "eksperti" koji su od istih tih europejaca uzimali plate reda 10ak hiljada evra, a i dalje sede tamo i smisljaju nove gluposti da opravdaju svoje postojanje i nikom nista! Ne kunite se u svest ljudi u EU jer nisu nista bolji ni gori od nas, samo su na vreme ukalupljeni u postovanje zakona, ma koliko taj zakon bio sulud!

Nazad
Vrh