Evropska unija.Mogući uticaj na našu poljoprivredu.

Ja lično neznam šta je dobro. Kad pogledam Bugarsku koju dobro znam kako je bilo pre, a kako sada. Sad kad su u EU mnogo im je gore nego pre. Korupciju, kriminal, lopovluk, otimačina, siromaštvo... EU nije rešila. Mi bolujemo od iste bolesti to moramo sami to je mimo EU, a to nam je glavni problem. Srpski narod nije naučio da živi na slobodi nama treba čvrsta pesnica kao nekad.

Poslednja izmena:
@tine , mislim da bi dobro došo jedan jako spori internet pa da ovakvi tvoji postovi dodju sa jedno deset,petnaest godina zakašnjenja.

Evropa je jedna jako dobra ideja, koja se zahvaljujuci profesionalnim politicarima i licnim interesima pretvorila u nesto potpuno suprotno onom sto je zamisljena da bude od nekih vizionara. Mozda ce se raspasti, mozda i ne. Jako, jako me to podseca na bivsu YU za kojom vecina bivsih stanovnika zapravo zali. A setite se kako i zasto je propala. Interes naroda ili interes pojedinaca?

Nije EU Brisel, niti je EU WashingtonPost niti CNN, verujte da su i sami evropljani nasankani kao i mi. I oni zive mnogo losije danas nego pre 10 godina, kao i mi. A sta bi tek bilo da se raspadne, zamislite! Steta je vec napravljena, kao u bivsoj YU, sad sta dalje, treba sanirati stetu i izvuci pouke, ili treba sve raz...ati, pa kome kako zapadne?

Zašto misliš da su nasankani? EU je začeta još pedesetih kao nekakva zajednica za čelik i ugalj. Misliti da je neko, na početku hladnog rata, u još razrušenoj Evropi, sa Kinom van svetske ekonomije, nerazvijenom Indijom, znači u potpuno drugačijem svetu mogao planirati kako će nasankati građane Evrope i smanjiti im standard posle dobrih godina je čista i neutemeljena teorija zavere.

Prepiska sa drugog foruma u kojoj sam učestvovao.

Pošto sam na skupu u Briselu saznao da od 2015 godine više neće biti kvota za proizvodnju šećerne repe. Hteo sam danas da prelistam buduću agrarnu reformu EU, CAP 2013 reforma.
Shvatio sam neke osnove, tipa promene načina subvencionisanja (smanjenje), povećana ulaganja u održivu (organsku) poljoprivredu, ozelenjavanje, veća ulaganja u ruralne sredine. Nisam imao vremena da prelistam organizovanje tržišta, jer ima 257 strana.
Sve u svemu dokumentacija ima oko 800 strana. Katastrofa.
Šta li će tek spremiti za 8 godina, kada istekne ova strategija.

Jel to ima neke veze sa proizvodnjom u Srbiji i izvozu u EU? I da li kandidatura tu nešto menja?
[/quote]
Naravno da ima. Konkretan primer iz moje oblasti, proizvodnja šećerne repe i šećera. Unazad nekoliko godina se non stop pričalo o kvotama. Pričalo se o tome da moramo da povećamo proizvodnju šećerne repe i šećera, kako bi zadržali određene kvote, kada bi eventualno ušli u EU. Sada se ta politika napušta i priprema neka druga. Da ne pričamo o tome da oni planiraju mere za period od 2013-2020 godine. Naši političari će sada morati da menjaju ploču, još uvek niko to ni ne spominje (ne znam zašto). O tome šta će se desiti kada mi eventualno budemo na vratima EU, 2020 najranije, ne možemo imati nikakvu predstavu. Znači mi treba da se bavimo svojom poljoprivredom nezavisno od mera EU, jer nismo članovi, a njihove mere se menjaju posle određenog perioda u skladu sa promenama na svetskom tržištu i okruženju. Naša poljoprivreda mora da se prilagodjava tržištima na koja plasiramo proizvode, a ne nekim propisima EU.
Što se tiče zemlje kandidata na linku možete pročitati predviđeni budžet. Iz tabele se vidi da smo mi te pare dobijali i prethodnih godina, tako da ne dobijamo skoro ništa više nego 2011, kada nismo bili kandidati. Tako da njihova priča o novih 200 miliona evra je samo još jedna laž u nizu. Pošto narod u Srbiji živi u medijskom mraku, oni mogu da lupaju do besvesti i niko neće ni znati da to što oni pričaju nije istina.

Sve je to u cilju ukrupnjavanja kapitala i kontrole novca, na kraju mogu da opstanu samo najveci a ti najveci su u istoj ekipi. A to sto mi ne mozemo da se izborimo sa sopstvenom vlascu i pogresnom politikom niko nam nije kriv.

Prepiska sa drugog foruma u kojoj sam učestvovao.
Naravno da ima. Konkretan primer iz moje oblasti, proizvodnja šećerne repe i šećera. Unazad nekoliko godina se non stop pričalo o kvotama. Pričalo se o tome da moramo da povećamo proizvodnju šećerne repe i šećera, kako bi zadržali određene kvote, kada bi eventualno ušli u EU. Sada se ta politika napušta i priprema neka druga. Da ne pričamo o tome da oni planiraju mere za period od 2013-2020 godine. Naši političari će sada morati da menjaju ploču, još uvek niko to ni ne spominje (ne znam zašto). O tome šta će se desiti kada mi eventualno budemo na vratima EU, 2020 najranije, ne možemo imati nikakvu predstavu. Znači mi treba da se bavimo svojom poljoprivredom nezavisno od mera EU, jer nismo članovi, a njihove mere se menjaju posle određenog perioda u skladu sa promenama na svetskom tržištu i okruženju. Naša poljoprivreda mora da se prilagodjava tržištima na koja plasiramo proizvode, a ne nekim propisima EU.
Što se tiče zemlje kandidata na linku možete pročitati predviđeni budžet. Iz tabele se vidi da smo mi te pare dobijali i prethodnih godina, tako da ne dobijamo skoro ništa više nego 2011, kada nismo bili kandidati. Tako da njihova priča o novih 200 miliona evra je samo još jedna laž u nizu. Pošto narod u Srbiji živi u medijskom mraku, oni mogu da lupaju do besvesti i niko neće ni znati da to što oni pričaju nije istina.
Drugim rečima i kraće, EU se kod nas koristi kao izgovor za mnogo šta što nam niko (još) ne traži. A to je već problem naše kuće koju neće niko drugi počistiti. Eventualno može da nam doda metlu ali čišćenje ipak moramo sami.

Ja znam da u Pazovi ima covek koji proizvodi sir i mlecne proizvode po najvisim standardima EU.Ima proizvodnju u prohromu,7 prodavnica itd.Ja taj njegov sir,koji gorci ne mogu da progutam.Jedan radnik iz proizvodnje mi tvrdi da se stavlja brasno u sir.:osmeh:Radnici inace imaju plate po 20 tak hiljada i ima i ne prijavljenih.Inace sir i mleko uzimam od komsije,koji nosi i na pijacu.Proizvodi su mu fantasticni,mleko punomasno.Ima tri krave i ne moze da postigne koliko mu traze.Sa ulaskom u EU,njemu sledi zabrana drzanja krava,tj svima u Pazovi,tako da ce gospodin sa svojim losim sirevima biti bez konkurencije.::lose::U selima kojima nece biti zabranjeno drzanje,sigurno sledi zabrana pustanja u promet svima koji ne ispunjavaju EU propise.Svi ce morati prodavati mleko gore navedenima ,a kakve cemo sireve i ostale mlecne proizvode konzumirati prosudite sami.Nekima je to boljitak,a meni licno nije.Ja svoju decu necu da hranim dugotrajnim mlekom ili mlekom u prahu.To je samo jedan od primera,a ima ih na svakom koraku i u svim oblastima.Ta standardizacija je po meni cist monopolizam pod izgovorom borbe protiv istog.

U duhu mog prethodnog posta prenosim jedan post s drugog foruma i nadam se da se kolega neće ljutiti.

Ne samo monsanto...ceka nas i ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=O3B71...ature=youtu.be

zapazite da se radi o KRIVICNOM zakonu ako sadis svoje povrce..dakle ono sto je Henry K. rekao..ako imas kontrolu nad naftom-kontroliras zemlju..ako imas kontrolu nad hranom-kontroliras ljude.
Inace..pilot projekat ovoga je isproban u Iraku(to ce neke koji misle da je tamo rat bio samo zbog nafte iznenaditi)..plodna ravnica Eufrata i Tigrisa je puno vaznija od fosilinih goriva.Zato se i provocira rat sa Iranom.Zato se rade bune u Egiptu..itd.Irak je dobio zakon od 100 dekreta..poznati 82 dekret,clanak je bio presedan da ne smijes saditi svoje vlastito sjeme(kao sto ce Vas uvjeravati da je kukuruz plodniji ako je gmo-to je cisti primjer monopola.)Kada je tamo to uspjelo i kada su naucili gdje ne raditi greske u koracima tada se samo prenijelo na naciju od 300 milijuna ljudi - SAD.

Oplemenjivanje vrsta je jedno-mijenjanje genetske strukture je drugo...cilj je isti...oduzeti svima kukuruz koji se tisucama godina sadio kao reproduktivan da bi se ostvarila ovisinost o korporacijama kao sto su monsanto.
Zamisli!! Odjednom krajem 20-tog stoljeca kukuruz postaje nereproduktivan..pa placate cca 300 kn/10kg za tzv."kupovni" kukuruz.Osobno imam i uvjerio sam se na peradi da je tzv.domaci kukuruz (onaj crveni,crveno-zuti i sl.)kaloricniji..manje rodi,ali ga i manje jede perad..primjerci su jos Bc 462 i zlatko..te nekoliko vrsta za prezivace.Naravno..da bi uzeli i zadnje sjeme,autohtono , daje se samo poticaj ako se posadi "kupovno" sjeme..tako se eliminira domace..dalje je samo stvar uvjeravanja kako je gmo puno rodnija,plodnija vrsta(to se sada dogada sa pionerom u hr)..sto je debela laz..oplemenjene vrste su uvijek dale bolje rezulatate-ali to ne smije u medije.
Primjer kukuruza je svima poznat,pa sam ga zato i stavio ovdje kao reprezentativni primjer.

Izmedu ostalog...i to nam donosi ulazak u EU...ceka nas zanimljiva buducnost :-D

Kako da uvede standard i da mu se ne preklapaju putevi mleka,ako znas sta to znaci.Mora da zida mlekaru na drugoj lokaciji.Moze li to covek sa tri krave,kojih po Srbiji ima mnogo.Za one sto imaju 100 krava se ja ne sekiram.Osim toga sledi mu zabrana u urbanom mestu.Pazova nije selo.Znaci ja moram u megamarket ili da palim auto daidem desetine km do sela.:zli:

@SAMA

Niko tvom komsiji nece braniti da drzi krave ali van naseljenog mesta. Ako bude hteo redovnim putem da prodaje mleko i sir, morace to po standardima koji budu propisani i to je u redu. A ta prodaja na kantice uvek je bila i bice, i to nece moci niko da kontrolise, niti ce imati interesa da to radi. Pa ljudi setite se samo redova pred ambasadama za vize. Trebal nam ponovo takva zezancija? A da, za onoga sto stavlja brasno u sir. Takav sir sigurno ne prodaje u EU i zato treba da se uvedu uredbe kao u EU da to ne bi mogao da radi i ovde.

Ko ce ici na kraj sela da hrani jednu ili tri krave.Da ne pricam o teljenju.Nema od toga nista.Ti ljudi su kolateralna steta,kako se to savremeno kaze.Taj covek da je nekoga prevario ili muljao sa mlekom i sirom,sada bi imao ekstra farmu i odgovaralo bi mu da pogusi sve sitne,da bi on bio jos veci.Covek je posten,a ima 10tak svinja,tri krave i 10 jutara zemlje.On ce ostati gladan.Takvih na zalost ima mnogo.

Mnogi ni na selu nece moci da drzi stoku,jer su nasi stari kao po komandi pravili stale na 10-ak metara od kuce.Sad kada treba da ih legalizuju-nemoze,minimum 20m od stambenog objekta.

Stala se nekad pravila tik do dnevne sobe.Niko nije umro od tog smrada,a od savremenih aditiva i hemijskih proizvoda koji imaju svu standardizaciju crkavaju ko muve.::lose::Ko je probao med iz megamarketa i domaci pravi zna razliku.Ja svoj domaci med nesmem izneti na pijacu,a onaj sa melasom je ok.Skoro je bilo reci na tv da su nasi izvezli vece kolicine meda u Nemacku.Recenica da ga nemci koriste za POBOLJSANJE svog meda sve govori o kvalitetu.Znaci mesa se,pa ce da nam se vrati.A ja mogu samo da ga prodam na veliko nekom sto sada ucenjuje npr malinare,pa ce se poceti baviti i otkupom meda.

Pa ti ne znas?Imam u vinogradu kosnice.Nije to velika kolicina,ali znam ukus pravog meda.Ima i vecih proizvodjaca koji ce biti u problemu.

Ej bre ljudi dokle ce da vas plase sa EU ,uskladjivanje zakona je unutrasnja stvar jedne zemlje.E a sto se ovi nasi dupelisci trude da budu veci katolici od Pape to je stvar pojedinacnih interesa nekih nasih monopolista i njihovih mentora iz senke.Lepo vam je @tine opisao slucaj Hrvatske , a kako se to isto resilo u Italiji.Bas prosle jeseni sam gledao emisiju iz Austrijskih Alpa gde covek zivi sa porodicom u selu ima 3 krave i stado ovaca i koza.Covek ulazi u stalu sa kofom seda pored krave i muze RUCNO, kakvi standardi ,kakav prohrom i ukrstanje mlecnih puteva.

Onda nas plase mediji.Licno sam gledao na tv kako nece moci da se proizvodi sir bez nekih rashladnih prohromskih skalamerija i kako svaka farma svinja mora da ima neku skalameriju koja ubrizgava osoku mislim 10 tak cm u zemlju,da ne bi smrdelo.Skalamerija kosta 80000e.Pa koja farma u Srbiji ili bolje reci koliko njih to sebi moze priustiti?E sad ako su lagali i dizali buku bez potrebe,onda je dizem i ja bez potrebe.Licno bih voleo da si u pravu.

Nazad
Vrh