Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

Pa
medan je napisao(la):
@ isidor
Vidi penzioner dobija penziju od novca koji je uplatio u PIO dok je radio a ne od tvog znoja sa njive, Zasto mislis da se samo timucis sa zemljom svaki dan a onaj sto radi jos jedan posao njemu bas extralepo da dirinci pa mu zato ne treba subvencija? To sto on mozda vise ima zar nisi pomislio da vise i radi? A onda drzava da subvencije tebi da imas vise od onoga sto radi vise
Sve bi to bilo kod nas normalno i svako bi ziveo od svog rada nesmetano da je u ovoj drzavi sve ok ali posto su kod nas fondovi osiromaseni to menja situaciju pa se onda drzava dovija kako da funkcionise pa tako i mi seljaci malo placamo danak drzavi ili carinu kako da to nazovem vec.
i da je neko na vreme mislio i ispravno da je ulagao novac sto su penzioneri nekad odvajali i jenog dana njima isti vratio sada nebi bilo problema i sve bi funkcionisalo ali to nije tako pa onda sam izvuci zakljucak

@ Medan

Penzioner (koji je bio zaposljen, ne poljo,) dobija penziju koju mu je firma, gazda uplacivao.
Ko to kaze da, se vise radi u firmi.
Mozda je i obrnuto.
Zaposlene boli tih 10 000 - 12 000 hiljadarki po ha.
Nemojte se sekirati, nece ovi imati doveka da isplacuju.
Onda cemo videti. Ko prezivi, pricace. :haha:

" U tom grmu lezi zec" :nono:

meeker je napisao(la):
Ja pod poljoprivrednim proizvodima ne podrazumevam samo žitarice već mnogo više. Nije isto proizvesti kg: kukuruza, maline, krompira, mesa, mleka...
Naravno da ne svakom po vrsti proizvoda
Post je spojen: [time]среда, 26. јануар 2011. 16:37:21 CST[/time]
Samo lenj covek nema od cega da zivi, kada sam ja po selu nudio letos 1500 dinara dnevnicu nece niko da radi po suncu toplo im ,a kada sede samo racunaju ko ce koliko da zaradi i kukaju kako im je tesko ,Kad jedan moi prijatelj bastovan nemoze da nadje radnika da radi kod njeg u povrtarstvu za 1300 din dnevno i jos da ga hrani i to preko cele godine ima posla 10 sati dnevno sta onda reci

@Kurkrla
Vise nego gde?
i nije u pitanju 10000-12000 nego cime ih je neko vise zasluzio?

Dobija je (subvenciju) takozvani profesionalni poljoprivrednik. Cime li je vise zasluzio od takozvanog hobiste?

Subvencije su uvedene da bi nasa poljoprivreda postala konkurentnija svetskoj. Ipak tih 14000 po hektaru prilicno moze da pomogne. Sistem da neko dobije subvencije a neko ne je morao biti uveden jer drzava nema dovoljno za sve. Na slican nacin je uradjeno i bodovanje za traktore. Nove traktore kod nas su kupili zaista ljudi koji rade ozbiljno poljoprivredu i imaju visoke prinose. Na primer u Engleskoj i Kraljica dobija subvenciju za zemljiste iako ima zemlje verovatno vise nego Miskovic i Matijevic zajedno.
@isidor
Tvoj prijatelj sa plastenikom ili je na losem glasu ili zaista kod vas nema vrednih ljudi. Pre studija dok sam ziveo u Staparu, radio sam razne poljoprivredne poslove za dnevnice da bih imao SVOJ dzeparac. Neki ljudi su bili fer a neki ::lose::
Kod jednog (da ga ne imenujem jer ima i clanova iz Stapara) ne bih radio pa sve da mi plati 100e za dnevnicu.

medan je napisao(la):
@Kurkrla
Vise nego gde?
i nije u pitanju 10000-12000 nego cime ih je neko vise zasluzio?

Nego u firmi. Nerade svi isto.
Neko u firmi presedi celi dan. Neko presedi i kuci. Neko se ubija od posla. Kako se kome zalomi.
O zasluzi potrazi gore odgovor.

Za ovo 15ooodin. i 1300din. Pa ja ne bih mogao da jedem a da ne pozovem čoveka koji radi kod mene da jedemo zajedno. I on je čovek ili misliš da je nešto drugo, možda rob.

Zoran0230 je napisao(la):
isidor je napisao(la):
Zato sto vecina njih sto radi par jutara zemlje , barem kod nas radi u nekoj firmi i prima platu sigurnu svaki mesec .A ja sto se zezam svaki dan sa zemljom i mucim muku svaki mesec sa racunima i bez sigurnih primanja ko j..e .Dokle vise ili radi zemlju budi paor ili budi radnicka klasa i penzioner koje opet drzava placa od nase muke sto nam skida kozu sa ledja pa tai neki penzos da dobije i subvenciju i penziju a nemoj misliti da u tom novcu od penzije nema i naseg novca .pa onda po mome ispada da taj ko prima penziju radnicku dobije i subvenciju i penziju i deo mog znoja pa se sepuri meni predkucom kako mu je lepo

Isidore-ako se baviš suvim ratarstvom i imaš 10 ha zemlje ne možeš mnogo ni zaraditi zato što malo radiš (izračunaj koliko ti treba vremena) ali ako držiš još koju kravu možeš zaraditi 3x više od radničkih 20 000 din bez obzira na teškoće a to je zato što mnogo više radiš :ppozdrav:
Ja ne govorim o ratarenju na 10 hektara ni ratarenje bez stocarstva i tako A i svakih tvojih tri puta vise sto govoris meni ode u gvozdje u mehanizaciju u objekte u glupost popravke i slicno ,A mesecno ne trosim bas nesto mnogo vise od tih vasih famoznih 20000 hiljada .A ako misls da se novci samo skuplaju u slamaricu onda se ti ne znas sta je poljuprivreda .i verovatno ne znas sta je skupljati suncokret sa 20 kj rucno i seci glave pa izvrsavati ,pa neznas sta je kada se led prospe pred zetvu i nisi prodavao kukuruz za 7 dinara ,i nisi imao zita 1000 kg po jutru zbog kojekakvih nedaca i sada kada je malo skocila cena poljo proizvoda svi se vataju za seljakovu kesu a ono u nazad tri cetiri godine niko negleda nema veze sad seljak malo odahnuo pa se svi pitaju sta ce sa novcima IDI MOLIMTE
Post je spojen: [time]1296057452[/time]
A i
meeker je napisao(la):
Za ovo 15ooodin. i 1300din. Pa ja ne bih mogao da jedem a da ne pozovem čoveka koji radi kod mene da jedemo zajedno. I on je čovek ili misliš da je nešto drugo, možda rob.
ti si neki cepidlaka izgleda

Kurkela sto se vatas za firmu ni tamo niko ne placa da ne radis. Kolko radis toliko zaradis.
Nego sto je tvoj rad na hektaru kukuruza bolji od istog rada hobiste? Zasto mislis da se njemu isplati bez subvencije. Kada ti dobijes subvencije mozes i da spustis cenu da jos vise ukopas "hobistu" Mozda se to tebi svidja ali nije u redu

Nekazem da se bas neradi u firmi, ali u dosta njih se i sedi.
Nije moj rad bolji, ali ti si izabrao drugi put u zivotu. Ne bih da me pogresno razumes, ja sam ili da se ukine
ili da svima. Ipak sam vise za ovu prvu varijantu.
Normalno da se neisplati, ni sa ni bez subvencije.
NE DOBIJAM SUBVENCIJU.
Ne ukopavam nikoga, i ta rabota me ne zanima.
Ako si u radnom odnosu zasto netrazis od gazde, da ti isplati onih 70 % od penzionog i socijalnog, na platu.
Pa onda mozes i subvencije iskoristiti na svoje ime.
Imam utisak da si jedinka medju velikom vecinom, koji se nije snasao da uknjizi zemlju na neku tetku, babu.
Mene to neinteresuje. Slagao bih ako kazam da ta lova nebih dobro dosla, ali ja NE UZIMAM.

Ni ja je ne uzimam i samo pokusavam reci da bi svi trebali biti subvencionisani za zemlju koju obrade
Da svi imamo iste uslove bez toga nema zdrave konkurencije

Nije loše što je ograničeno da se sumbvencije daju do 100 ha, i kad bi još mogli svima da daju to bi bilo super. Znam puno ljudi koji imaju nekoliko jutara zemlje a rade u firmi, šta za njih većinu reći oni su ni na nebu ni na zemlji. Plate znamo kakvesu 20.000,oo-30.000,oo i ko sa tim primanjem može da prehrani porodicu i iškoluje decu. Tako da lično mislim da bi i oni koji su u radnom odnosu a nemaju veća primanja od gore navedenih i poseduju do 5 ha zemlje trebalo da imaju pravo na subvencije, ja sam inače osiguranik preko PIO poljoprivrede da nebi bilo zabune. :ppozdrav:

medan je napisao(la):
Ni ja je ne uzimam i samo pokusavam reci da bi svi trebali biti subvencionisani za zemlju koju obrade
Da svi imamo iste uslove bez toga nema zdrave konkurencije

Kao što sam napisao ranije. Subvencije su čista protekcionistička mera i treba da budu ukinute svugde. Ne možeš biti konkurentan sa onima koji imaju daleko veće subvencije i jeftinije kredite, a isti ili čak povlašćeniji pristup "slobodnom" tržištu. "Naši političari" kažu: "Naša je prednost jeftina radna snaga". Naravno u budućnosti bi trebalo da postanemo robovi a da toga ni ne budemo svesni.

Da je stanje malo bolje, verujem da ljudi nebih pridavali paznje ovakvim temama.
Nije nigde lako. Svaki posao nosi niz problema.
Svi gledaju sa svog stanovista.
Da ima neke stabilne cene i vece zarade, i ovi ljudi se nebih ovako dovijali.
Verujem da je bilo nacina, ako su vec resili da krenu sa subvencijama
da sprece neregularnosti i daju ljudima koji obradjuju zemlju ne deleci i ne uslovljavajuci.
Ili da ukinu nacisto subvencije, pa ko moze neka obradjuje.
Jer ovo nije fer sto se ovako radi. :cao:

Odg: Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je

Ako nema para za sve ne treba niko da dobije. Medjutim najpostenije bi bilo da subvencije dodju u prave ruke. E to se ne desava, jer sve vise i vise subvencije odlaze arndasima. Kako to spreciti? Lepo, subvencije ovog vida nikom. Subvencionisati nabavku masina za poljoprivredu, kupovinu zemlje za mladje koji ostaju na zemlji... Ima jos dosta stvari koje bi drzava trebala da subvencionise ali nikako vise kao do sad. Mislim da imam dosta istomisljenika, a biceih sve vise kako arendasi postaju "gladniji".

Nazad
Vrh