Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

Peet,taj 20-ogodišnjak verovatno radi sa ocem pa kada mu otac prepiše onda će imati više zemlje na svom imenu.Vi bi od jednog mladog čoveka odmah da stvorite gotovog poljoprivrednika ali za to treba malo i da se pomuči ako želi da napreduje-ne treba našu decu podcenjivati samo im treba pomoći koliko se može

Talianu,nema tu podgrupa-nego ili imaš zemlju i hoćeš da se baviš poljoprivredom ili ako nemaš onda kupi pa se bavi poljoprivredom ili se okreni nekom drugom biznisu ( ne pišem ovo lično o tebi nego uopšteno)
Samo na taj način bi subvencije dobili oni koji treba i vlasnici zemlje koji ne žele da je obrađuju bi morali ili da prodaju ili da zemlju daju u zakup po cenama koje bi država limitirala-da bi subvencije dobio onaj koji je obrađuje
Na žalost oni koji imaju malo zemlje ili se neće moći baviti poljoprivredom ili se preorjentisati na proizvode koji zahtevaju više rada i veću dobit.U sinoćnoj emisiji su odmah to naglasili

Još jednom napominjem što mnogi ili zaborave ili previde-ne možeš 20 dana u godini da radiš i da preživiš sa rezultatima tog rada cele godine :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1296204054[/time]

E pa ovo nisi rekao, to je objasnjenje. Lepa ideja i zamisao, ali po meni ima nedostataka.

Samo malo poraditi na tome i malo dobre volje od strane ministarstva i to je to

Zašto potenciram za arendaše treba limitirati zemljom u vlasništvu; manji proizvođač ne može zakupiti zemlju od vekukih što su i licitacije same dokazale.čak bi i na svakih 100 dodavao još hektara tako da bi po mom nekih 10%posto morao imati u svom vlasništu i na svakih 100 ha bi taj procenat povećavao tako da bi onaj što ima 1000 jutari u svom vlasništvu trebao da ima bar 800 pa izvolte gospodo prvo kupite pa onda radite-čist račun :ppozdrav:

A od čega da kupimo zemlju?
Od prve godine u nizu u kojoj nam se samo čini da smo zaradili.Znaš dokle smo zaradili?Dok ne budeš otišao da kupiš đubre ,seme i ostali repromaterijal,a o ceni ulja i šećera da i ne govorim.Pa na šta bi svela onda poljoprivreda kada bi se gledala samo zemlja koju poseduješ?To što veliki uzimaju više zemlje na licitacija je sasvim normalno i to čak objašnjavaju i neki zakoni fizike pa čak i mehanike.

Koliko to zvučalo sulodo.....subvencije su uperene protiv poljoprivrednika....bačena im je koska :udri:a samo mali procenat njih ima koristi ....i to veliku!!!!!Razmislite malo....zašto o ovoj teme najmanje raspravljaju članovi foruma sa puno zemlje......nema ih...........

Ti ljudi koji imaju 1000 hektara pretpostavljam da imaju i novaca i bez subvencija.A šta sitnija gazdinstva treba da rade,da budu robovi na svojoj njivi,da prepuste velikima?Šta treba da radim da prodam ili da izdam tom takozvanom "velikom" i da odem kod njega da teram traktor,a sutra će reći kupio sam traktore od 300 konja 3 komada i ne trebate mi vas tu pola u dvorištu.A šta ja da odem kući i da čekam socijalnu pomoć.Po meni ne vode ničemu ovi od 1000 i naviše hektara.Garantujem da bi 100 ljudi od po 10 hektara kvalitetnije i brže uradio nego "veliki" sa 20 radnika. ::lose::A uostalom ne se brinem ja zbog njih prepišu oni levo,desno na kumove,radnike,komšije i opet dobiju za svih 1000 ha.Zna svako da računa plati PIO 43000 din.,a dobije 1.4 miliona.

stiv je napisao(la):
Koliko to zvučalo sulodo.....subvencije su uperene protiv poljoprivrednika....bačena im je koska :udri:a samo mali procenat njih ima koristi ....i to veliku!!!!!Razmislite malo....zašto o ovoj teme najmanje raspravljaju članovi foruma sa puno zemlje......nema ih...........

to si u pravu

Ja bi to malo strožije filtrirao ko da dobije a ko da ne.Normalno pristalica sam toga da dobije samo onaj kome samo jedina delatnost poljoprivreda.Lepo gospoda iz fotelja trebali bi da ustanu i od gazdinstva do gazdinstva da se vidi imali tu tragova poljoprivrede(traktor,plug,farma,šupa,čardak,itd),normalno zemlja na imenu dugih niz godina STEKNUTI RADOM!!!I da se vidi da li taj neko bavi još nečim drugim poslom i koliko ima prihoda od tog drugog posla,zemlja ne prepisana na njega samo zbog subvencija pre par godina,traktor na njegovom imenu itd.Da se vidi sve redom i da ne budu subvencije uperene protiv poljoprivrednika.

diklofen je napisao(la):
A od čega da kupimo zemlju?
Od prve godine u nizu u kojoj nam se samo čini da smo zaradili.Znaš dokle smo zaradili?Dok ne budeš otišao da kupiš đubre ,seme i ostali repromaterijal,a o ceni ulja i šećera da i ne govorim.Pa na šta bi svela onda poljoprivreda kada bi se gledala samo zemlja koju poseduješ?To što veliki uzimaju više zemlje na licitacija je sasvim normalno i to čak objašnjavaju i neki zakoni fizike pa čak i mehanike.

Tačno je tako druže.teško se zemlja kupuje ali baš zbog vođenja takve politike da je poljoprivrednik onaj koji plati PIO s tom razlikom što onaj što ima 10ha dobije 140000 a onaj što ima 100 dobije 1400000pa kada to pomnožiš sa 2 godine ovaj prvi jedva da se pomerio sa mrtve tačke a ovaj drugi napreduje,

Ako ćemo iskreno do juče je bio zakon o maksimu zemlje (1O ha) i kao što si sam rekao odakle da kupiš zemlju.Ja sam do sada kupio nepun ha,

A neka se javi neko sa foruma ko ima 100 jutara a koliko je u njegovom vlasništvu i da je taj kapital stvaran generacijama,tj, nekom je morala biti vraćena zemlja od dedova kojima je bila oduzeta,

Sve ovo ostalo nije moglo da se stekne pod ovakvim uslovima u kakvim je naša poljoprivreda,na pošten način,s tim da bi jednim delom na neki način izostavio povratnike iz inostranstva koji su mogli doneti određeni kapital,mada i to do skoro nije moglo da se izvede.
Ovo što sam naveo je OSNOVA od koje treba početi

Po meni trenutno naša poljoprivreda liči I KER SERE GDE JE VEĆA GOMILA.A ne da ljudi žive pristojno od svojih zemljica,i da se unište poljoprivrednici vredni ljudi,i da ih totalno prođe volja od poljoprivrede i da stave katanac na gazdinstva steknute od pradede.I da zavladaju biznismeni a ne pravi poljoprivrednici.

Ja sam jedan od vrlo malih poljoprivrednika i mislim da sam solidan domaćin ali da bih mogao biti i bolji.Sarađujem za jednim poljoprivrednikom koji obrađuje oko 1300hektara zemlje i slobodno mogu reći da je daleko bolji domaćin od mene u skoro svim pogledima.
Znači nije fer rasuđivati o nekome po tome koliko zemlje radi ,a pritom i ne poznavati ga.

Kad smo o tome da li je moguce zaraditi 100jutara. Moguce je ali treba raditi dan noc. Ima kod nas jedan sto ima svojih oko 200 jutara, to su zaradile tri generacije. Uvek su razmisljali promucurno i ulagali dobro novce. Prvi u selu su kupili zitni kombajn, berac, balirku i sve masine koje dobro zaradjuju uslugama. Sad imaju tri kombajna i 5-6 traktora, prikljucnih masina puno dvoriste. Manje vise sve sami rade, a njive su vrhunski obradjene. Ima mit u selu da u sezoni spavaju obuceni kako ne bi gubili vreme na oblacenje :haha:

diklofen je napisao(la):
Ja sam jedan od vrlo malih poljoprivrednika i mislim da sam solidan domaćin ali da bih mogao biti i bolji.Sarađujem za jednim poljoprivrednikom koji obrađuje oko 1300hektara zemlje i slobodno mogu reći da je daleko bolji domaćin od mene u skoro svim pogledima.
Znači nije fer rasuđivati o nekome po tome koliko zemlje radi ,a pritom i ne poznavati ga.
Branko veruj da sam sve pomno slušao sve dok ta gospođa nije izašla na binu da ona objasni kako se zemlja treba raditi.Kad je rekla koliko zemlje rade i šta otprilike imaju(hvalila se pred svima)meni se sve smučilo.Pa što nije rekla odakle joj tolika zemlja i koliko je ljudi ostalo bez posla u poljoprivrednoj firmi koja je tu zemlju do sada radila.Sad tu zemlju rade oni i to sa koliko ljudi?Sram je bilo što se tamo i pojavila.A OVO SI SVE TI NAPISAO DIKLOFEN.Jel si znavao tu ženu kad si je osuđivao?

Mislim da je rasuđivanje o ljudima koji rade puno zemlje obična glupost i ljubomora,daleko od toga da nema slučejeva kao što je ljakse naveo ali mislim da su to pojedinci.
Moj prijatelj u selu ima oko 200 jutara u vlasništvu zar ga treba osuđivati ? ? ?
Niko ne pita koliko su noći njegovi u inostranstvu bili na poslu dok su ovi sa 10 jutara spavali i vodili lokalnu politiku.

Ovo je sve otislo predaleko i sve sam vise siguran da ovi na vlasti to znaju bolje nego mi. Pustimo ljude da odluce umesto nas, zato smo ih birali. Svakom odgovara drugacije, a niko nece da popusti i svi teraju vodu na svoju vodenicu.

Hvala bogu ne treba osuđivati one koji su sa radom stekli 100,200 hektara.Ja osuđujem one samo koji od pre par godina na raznorazne načine došli do 1000 i kusur hektara.Nameštene licitacije pri kupovini,pri davanja u zakup,otimanje zakupa od manjeg poljoprivrednika koji tu zemlju pošteno radio dugo niz godina,pretnje totalom da će mu uništiti njivu ako uzme njivu u zakup,itd...I ja bi bio daleko pametniji i bolji seljak da imam 1000 hektara bogom dano.I ja bi znao da organizujem proizvodnju na 1000 hektara,znao bi i rusiju i ukrajinu zajedno da organizujem da se poseje.Al nije to rešenje.Treba i ovi sitniji da žive od nečeg.A ima tema otvorena koliko treba zemlje jednom čoveku.Mnogi bi bili zadovoljni sa 20,30 hektara,nisu 90% ljudi gladni da hoće 1000 i 1000 hektara.A one gore na vlasti smo mi birali zato što su nam obećavali pristojan život,a ne da će me uskratiti za subvencije i dati onima i moje pišljive novce kojima ne treba...

ljaske
Ja je do tada nisam znao lično ali sam čuo o njoj.I to sam čuo baš od gazda njene veličine.I sam razmisli dokle njena poljoprivreda ide kad je tamo na taj skup stigla.Da nije došla možda da bude sponzor koji ne traži ništa zauzvrat.U dogledno vreme samo ćemo čuti kako je dobila bespovratni kredit od par miliona nečega.
Nisu svi isto došli do tolike zemlje.Nekima su i pradede radile zemlju i imale prvi traktor u datašnjem Srezu.

Ma ovo nije loše ovako.Samo smo se malo udaljili od teme.Dani će proći i proleće doći.

Ako ćutimo misliće da nam je ravno do SARAJEVA.Ja bi voleo i koji ministar da se uključi na forum,da mi ne beblećemo toliko međusobno.A tema i dalje"Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost''.Moje mišljenje i dalje da ne treba da se da svima.Al sad da se krene od dole lepo,od sitnih gazdinstva,pa ako ostane novaca da se i da i većima.Pozdrav svima nemam više snage.

Nazad
Vrh