Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

medan je napisao(la):
@ meeker
Mislim da to vec jesmo samo nismo svesni

Slažem se, a mogao bih i obrazložiti na primeru onih koji misle da su "veliki" u poljoprivredi!
:ppozdrav:

paorpaor je napisao(la):
Mislim da imam dosta istomisljenika, a biceih sve vise kako arendasi postaju "gladniji".
Ocigledno je da radis puno zemlje u arendu. Ako ti je skupa arenda, ti odustani pa ce neko kome to nije skupo da radi. Zanimljivo je da kod nas samo zakupci podizu cene kako bi zadrzali zakupodavnce kod sebe. Ove godine je masovno islo 2500kg kukuruza klipa + pola subvencije. A mislim da je najbolje prosao moj rodjak koji je izdao zemlju za 1500kg kukuruza zrna 14% vlage ali da proda kad on hoce u toku godine. Po trenutnim cenama on dobija preko 300evra za jutro...

Bilo bi dobro da se rasprava razgraniči na "osnovne" subvencije po hektaru i sve ostale u poljoprivredi jer ti oblici podsticaja teško da mogu da se porede. Ne volim da gledam samo lične interese ali, za podizanje voćnjaka mi treba brdo ::novac:: i ako bi ukinuli povraćaj...

242tv8z.jpg

To za mehanizaciju je isto zanimljiva stvar, ako već nema keša u budžetu neka smanje na mašine iz uvoza a povećaju za traktore i priključke iz domaćeg programa. Šta fali novom IMT-u, i kao da se ne bi kupovao uz povraćaj od 60-70%?

Na zalost mnogo je ljudi koji rade do 30kj i njima je trenutno veliki uspeh ako uspeju da prehrane porodicu i zakrpe staro,novo im je samo misaona imenica,o tome se radi.

Toliko gluposti na gomilu retko gde ima.
Do juce ste kukali po drugim temama a i sad kukate cim izlazite iz vasih dvorista da su subvencije male a ovako ste za ukidanje istih. Ima vas koji niste prijavljeni na Pio iz razno raznih razloga pa vam sve zivo smeta i ljubomorni ste na te koje placaju Pio a ujedno dignu i subvencije. Cisto sumjam da vi koji ne placate Pio ne ostvarite subvenciju. Znam vas na gomilu koji rade na bilo koji nacin, prebacivanjem zemlje sa jednih na druge samo da bi dosli do subvencija, a ovde se izivljavate pa kazete da treba ukinuti svima.
Mislim da sam naveo i ranije da svako ko obradjuje min. 6 ili 7 ha ima korist od toga da plati PIO i tacka.
A sto se tice ovih drugih zaposlenih nek otvore gazdinstvo na nekog drugog ko nije zaposlen, ili mozda mu smeta to sto ne obradjuje dovoljno zemlje da ima korist, nek uzima u arendu i nek radi jer ako radi imace onda odakle da placa i Pio a i njemu ce ostati nesto.
Zar bas niste svesni koliko bi nama RATARIMA i dali bi nam nesto ostalo bez subvencije.
Tako da najpametnije bi bilo da se prestane raspravljati ovde javno o ovoj temi.
Ko zeli subvencije znaju se uslovi nek ih sledi, a ko ne bolje mu je da cuti i da uziva a ne da se suprostavlja onima kojima zive iskljucivo od teske poljoprivrede.
Toliko od mene. :cao:

Bilo bi lepo da se procitaju i predhodni postovi pre nego se pise nesto :cao:
Subvencije su nuzno zlo koje samo pravi razdor medju ljudima. Mozete vi dragi kolega Peet da cutite koliko hocete i javno ne pricate o nekoj stvari, a ta stvar ce doci do usiju i onih koji po vama ne treba da cuju. Pitam vas ja sta po vama znaci rec subvencija ?
Mislite da je dobro da ja sve subvencije podelim arendasima zarad da uzme 1000 kj jer pak dajem najvise. Da li je to cilj ?
S' narodom treba znati, a neki to izgleda ne znaju :cao:

Ja ne govorim o ratarenju na 10 hektara ni ratarenje bez stocarstva i tako A i svakih tvojih tri puta vise sto govoris meni ode u gvozdje u mehanizaciju u objekte u glupost popravke i slicno ,A mesecno ne trosim bas nesto mnogo vise od tih vasih famoznih 20000 hiljada .A ako misls da se novci samo skuplaju u slamaricu onda se ti ne znas sta je poljuprivreda .i verovatno ne znas sta je skupljati suncokret sa 20 kj rucno i seci glave pa izvrsavati ,pa neznas sta je kada se led prospe pred zetvu i nisi prodavao kukuruz za 7 dinara ,i nisi imao zita 1000 kg po jutru zbog kojekakvih nedaca i sada kada je malo skocila cena poljo proizvoda svi se vataju za seljakovu kesu a ono u nazad tri cetiri godine niko negleda nema veze sad seljak malo odahnuo pa se svi pitaju sta ce sa novcima IDI MOLIMTE

Ja se 22 godine bavim poljoprivredom a ti :sta: Misliš da si mi rekao ono što ja ne znam.Znam i da sam za jedno svinjče doneo punu trotonku koncentrata;za 2kg tovljenika litar dizela-i to znam i znam više nego što ti misliš ( a tako misliš jer nas podcenjivaš)-znam i kako se ručno bere kukuruz i seče tulaj jer je detelina slabo rodila-znam i kako izgleda kada te krava šutne,očepi,malo zakači rogom-znam i da sam mleko prodavao za 10 DM (ceo mesec).Da li ti to znaš :sta:Ima toga još dosta i plus sam zaposlen i meni je lakše nego tebi.
Nije istina da se ne zaradi u poljoprivredi-zašto radiš-što se ne zaposliš kao i ja pa uz to radi ovo što sada radiš pa da se onda čujemo :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1296118386[/time]
Realno treba subvencionisati vlasnike zemlje a Zakupci kako se dogovore sa vlasnikom pa da vidimo kako će raditi zemlju oni koji na svom imenu nemaju zemlje.Zaradi ,kupi zemlju i obrađuj je i onda reci Ja sam poljoprivrednik.

E sa Zoranom 0230 se skoro nikad nisam slagao u vezi ovih tema.
Sad ću samo reći da sve što je čovek napisao u realnom poljoprivrednom životu je baš tako.
Svi nas se sete kad nas "opali" jedna dobra godina,a gde su svih prethodnik u kojima su nas doslovce sahranili.

Po nekima ovde treba davati subvencije vlasnicima koji uzimaju i arendu i subvanciju. To su gluposti.Pogledajte ko dobija sibvenciju u Nemacku. Tamo iskljucivo ko obradjuje zemlju i ko je regisrovan i ko placa redovno pio i ostale dazbine. Bolje nemojte da se svadjate jer ovo kod nas nije subvencija vec socijalna pomoc. Prost primer do sada nije mogao dobiti subvencije onaj koji radi preko 100 h. ili ima firmu, a opste poznato je da sitan ne moze da prezivi ako nema jos dodatni prihod. To znaci socijalna pomoc. ::lose:: ::lose:: ::lose:: ::lose:: Pricajmo kako da ih nateramo na bolje projekte u subvencionisanju i tako to nemojmo vise svadjati se izmedju sebe. Oni to jedva cekaju. :nono: :nono:

Po nekima ovde treba davati subvencije vlasnicima koji uzimaju i arendu i subvanciju. To su gluposti

Hteo bih ovo malo da pojasnim;Ja kao vlasnik zemlje moram i da je obrađujem-za to bih dobijao subvencije-kraj priče.
Vlasnik koji iz bilo kojih razloga ne želi da obrađuje zemlju mora da je da u zakup-subvencije bi dobijao zakupac s tim da bi i zakupac morao imati zemlje u svom vlasništvu (recimo najmanje 10 ha-što znači da se on ozbiljnije bavi poljoprivredom)
Država bi Limitirala cene zakupa da vlasnici ne bi zloupotrebljavali i ucenjivali zbog subvencija.na taj način bi se malo iskristalisalo ko se bavi poljoprivredom a ko ne.
Tako ja vidim stvari i vrlo se lako može sprovesti.
A da ti nemaš ha zemlje na sebe a obrađuješ hektare i hektare zemlje i još dobijaš subvencije-kakav je to poljoprivrednik.Prvo kupi i onda radi-to je moja parola

treba da se jednom iskristališe ko može da se bavi poljoprivredom i lepo neka gospoda iz ministarstvalepo obiđu gazdinstva i provere to

Cenu arende diktira ponuda i potraznja. Bilo kakav zakon da se donese, u praksi se ne bi nista promenilo.

Zoran0230 je napisao(la):
treba da se jednom iskristališe ko može da se bavi poljoprivredom i lepo neka gospoda iz ministarstvalepo obiđu gazdinstva i provere to
Poljoprivrednom treba i moze da se bavi ko god to zeli. Drzava nema nikakvo pravo da odlucuje da li ja mogu ili ne se bavim nekom delatnosti.

Da ali treba ta delatnost da se ozvanici ,Ni doktor nije doktor ako nema diplomu
Ma izgleda da nekog svrbe tudji novci ovde .Prodali paori kukuruz po 20 dinara, pa mu sad ne trebaju subvencije .izgleda da vecinu vikend paora to boli.

isidor je napisao(la):
Da ali treba ta delatnost da se ozvanici ,Ni doktor nije doktor ako nema diplomu
Ma izgleda da nekog svrbe tudji novci ovde .Prodali paori kukuruz po 20 dinara, pa mu sad ne trebaju subvencije .izgleda da vecinu vikend paora to boli.

Preciziraj.

ma treba dati svima subvenciju koji se bave poljeprivredom,a i ne moraju ::namigivanje:: ali dobro bi dosloooo ::svaka cast::

Ova tema je živi primer kako jedna vlast treba da postupa sa širokim narodnim masama.
Napravili su razliku tamo gde je prirodno nema i to je sada kamen razdora...

Nazad
Vrh