Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

moje misljenje je da subvencije po ha treba da se daju registrovanim gazdinstvima koja poseduju manje od 100 ha, kao vid bespovratne podrške za dalje napredovanje. otprilike na isti načina, kao i do sada. s tim što bi se mogle povećati.
takođe subvencije za mleko i junece meso (trebalo bi ih uvesti) bi trebalo da dobijaju svi, bez obzira da li su registrovani ili nisu.
povracaj za mehanizaciju bi ukinuo. to je samo dobro uglavnom za velike polj. proizvodjače, bliže vlasti. za velike polj. proizvodjače bi trebalo obezbediti povoljne kredite.

diklofen je napisao(la):
Branko je napisao(la):
Takođe, ako se muž bavi poljoprivredom a žena radi negde u firmi, i to je nemoguća misija...
Apsolutno na isto mislimo samo obrnutim redosledom.Recimo u mom gazdinstvu žena ima pio a ja kao član nemam.Ako budu zahtevali od oboje imamo pio ja njoj gasim pio i brišem je iz gazdinstva.Sebi uplaćujem pio i pošto sam jedini preostali član automatski postajem nosioc gazdinstva.Sve ugovore o zakupu koje imam na ženu radim ponovo na svoje ime i gotova stvar.
E sad za "ove" što će pitati kako mogu da je skinem sa pio preko zemlje.Vrlo lako jer sam je prijavio na pio preko zemlje u zakupu.Taj zakup je istekao i nema na osnovu čega više da plaća pio.
Uvek postoji rupa.I u mnogo složenijim stvarima se nađe rešenje ,a ne za ovo.
E svaka cast...Isto sam uradio i ja. A sta ako bude doneta uradba u kojoj ce pistati da nema subvencija za zemlju u zakup:haha:?

@didi79
To se nece desiti, jer velikim igracima to ne ide na ruku, a oni imaju u ministarstu svoje lobiste. ::namigivanje::

Ja dobio postom obavestenje iz Trezora da se u pogledu subvencija nista ne menja u odnosu na 2010 godinu.

Nije valjda da su samo meni poslali to obavestenje?

A sto se tice subvencija mislim da treba dati svim prijavljenim gazdinstvima ali i da ih treba povezati sa predatom kolicinom proizvoda i kvaliteta zemlje koja se obradjuje. Sta mislte?

Ne bi bilo loše da ko ima državnu zemlju u zakupu odradi analizu zemljišta za te parcele. Ne može da škodi a može mnogo da koristi! :cao:

Ja sam za svaki slucaj uradio analizu svih parcela.
Em je korisno, em moze da zatreba, em je dzabe, za sada

Jeste da sam se rasturio dok nisam uzeo uzorke sa svih parcela ali nije mi zao

Generalni savet iz Poljoprivredne stanice posle analize:
Minimum mesanog (3 X 15), i podosta MAP-a!
Kalijuma ima i u visku, fosfora nedovoljno
i jos mi kazu da je to u Vojvodini pravilo, a ne izuzetak

Moje misljenje oko subvencije uvek bilo i ostace da drzava treba da subvencionise samo one kojima je poljoprivreda glavna delatnost a ne dodatna. Ali zato otkupljivaci i opstine treba da daju neku subvenciju ili premiju nazoviteto kako hocete po kilogramu predate ili uskladistene ili prodate robe, ako ide placanje preko racuna Zasto preko racuna jer tako imaju i oni korist od pdv-a, a i vidi se promet pojedinih proizvodjaca. Onda je bolje i opstini i preradjivacu ili prodavcu a naravno na kraju i nama. Mora da se gleda na seve aspekte ako hocemo bolje sutra za nas inasu decu.

sorin je napisao(la):
Ja sam za svaki slucaj uradio analizu svih parcela.
Em je korisno, em moze da zatreba, em je dzabe, za sada

Jeste da sam se rasturio dok nisam uzeo uzorke sa svih parcela ali nije mi zao
...
Kada si uradio analizu? Juče sam zvao PSS Subotica i kažu da još nema besplatnih analiza ali će verovatno biti. Verovatno dan posle kupovine veštaka napamet.

Jedan deo parcela posle zita (2010) a jedan deo jesenas.
U kukuruzima i soji sam uzorke uzimao jos dok je bilo pod kulturom, jer sam nacuo da ce
mozda i to biti uslov za subvencije po hektaru.

A sto se tice "Kupovine vestaka napamet", sta god uradis neces pogresiti, jer sto se tice P i K
sve sto biljka ne usvoji ove godine, ostaje za sledecu, naravno to su vezane pare, ali cinjenica je da smo mogli
i na vreme da odradimo taj posao. Nema potrebe da se radi analiza svake godine, oni i tako daju preporuku za naredne 3 do 5 godina

srdjuanzorz je napisao(la):
Moje misljenje oko subvencije uvek bilo i ostace da drzava treba da subvencionise samo one kojima je poljoprivreda glavna delatnost a ne dodatna. Ali zato otkupljivaci i opstine treba da daju neku subvenciju ili premiju nazoviteto kako hocete po kilogramu predate ili uskladistene ili prodate robe, ako ide placanje preko racuna Zasto preko racuna jer tako imaju i oni korist od pdv-a, a i vidi se promet pojedinih proizvodjaca. Onda je bolje i opstini i preradjivacu ili prodavcu a naravno na kraju i nama. Mora da se gleda na seve aspekte ako hocemo bolje sutra za nas inasu decu.

Hajde neka bude kako ti kažeš-ali da li misliš da svi koji su dobili subvencije-da svi žive jedino od poljoprivrede,tj. da im je poljoprivreda glavna delatnost :sta: :sta:

Nebih znao, ja samo dajem svoje misljenje i tako bi trebalo da bude. Ja se bavim samo poljoprivredom licno. Za druge bi trebalo da postoje inspekcije koje o tome vode racuna. Barem se nadam. Video sam mnogo modela na zapadu i tamo ima sitnih nepravilnosti. Mnogo ce vode proci Dunavom ali bice tako i kod nas. Zivimo u nadi ::lose:: ali na zdravlje nam bilo. :ppozdrav:

Pa ako nekog znas ko ne treba da dobije subvenciju zast ne prijavis. Nemoj samo da ste jaki na recima vec delajte. Samo tako moze da se dobije ova bitka.

Ne vidim zasto bi onaj ko placa PIO preko poljoprivrede bio miliji drzavi od nas koji ga placamo od plate (mi platimo vise doprinosa) Takodje poplacamo sve poreze i takse kao i oni koji zive iskljucivo od poljoprivrede. Ono sto mi zaradimo na poslu drzava daje bez rada onima sto se bave isklucivo od poljoprivrede. ne razumem zasto mislis da tako treba i da je to u redu

Trebalo bi dati subvencije svima ko se bavi poljoprivredom ALI kako iselektirati da ne bude zloupotrebljeno ?? Ako ne bih imao uslova SVI vlasnici zemlje ( koji daju u zakup , doktori , ministri..... ) bi dobili subvencije i opet ne bih stiglo pare do pravih poljoprivrednika. :cao:

medan je napisao(la):
Ne vidim zasto bi onaj ko placa PIO preko poljoprivrede bio miliji drzavi od nas koji ga placamo od plate (mi platimo vise doprinosa) Takodje poplacamo sve poreze i takse kao i oni koji zive iskljucivo od poljoprivrede. Ono sto mi zaradimo na poslu drzava daje bez rada onima sto se bave isklucivo od poljoprivrede. ne razumem zasto mislis da tako treba i da je to u redu
Znaci vi sto radite druge delatnosti i sto drzava zaradi od vas za nas izdvajaju subvencije.Ustvari vi radite za nas seljake koliko sam razumeo_Ovo je bezvezno.Zamolio bih nekog da mi tacno kaze koliko se budzet puni od poljoprivrede i poreza i koliko poljoprivreda znaci u privrednoj delatnosti u ovoj drzavi a koliko se izdvaja nazad taj novac.

srdjuanzorz je napisao(la):
Pa ako nekog znas ko ne treba da dobije subvenciju zast ne prijavis. Nemoj samo da ste jaki na recima vec delajte. Samo tako moze da se dobije ova bitka.

Za razliku od tebe,ja nisam za podelu na hobi i profi poljoprivrednike zato nikoga ne bih prijavio (ne znam kakva tu treba hrabrost)
Suviše se neki profesionalci izdižu iznad nas hobista misleći da oni nose poljoprivredu ove zemlje a ima ih jedva više od 10%

A zašto? Onaj sa 3-4 hektara nije čovek? Zašto njegovo kilo žita manje vredi od kile žita paora koji radi 100 hektara?

Nazad
Vrh