Chat 9

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"1600 квадратных саженей или 57,554 ара"

Becko ili austrougarsko kj
koje se koristi u panonskoj nizini.

Dosta naših njiva su tačne u kj (i kod nas kažu lanac za 5755m2), npr 3 lanca, 4 lanca a vrlo krecave u ha, npr 2 lanca su 1ha 15a i 10m2. Verovatno su se zato i održale stare mere.

Није баш добро по принос. Може бити добро за причу о приносу испред продавнице када се цуга пиво. Увек има неко ко „води рачуна“ о приносу и нађе начин да се мало угради.

Или ако се врши нека анкета, пријави се принос по ланцу (који неко сматра јутром) и добије се „већи“ принос по хектару. Не мора бити анкета већ је довољно да вас на откупном месту питају колико и са колике површине.

Онда они који откупљују виде да је солидно родило и гледају да одеру земљорадника да се овај не би случајно обогатио. 'Оће и „држава“ - мислим на оне који у том подручју паразитирају, да отме од сељака (што да не узму када је родило).

U Srbiji je zvanična mere hektar. U SAD je zvanična mera akra-američko jutro tj oko 0,4 ha. Setvena jedinica npr kukuruza je 25000 zrna i to je količina za to američko jutro. E sad pitam se zašto je kod nas i u Evropi gde je zvanična mera hektar, setvena jedinica prilagođena Amerikancima a ne nama. Neko je to tako prvi počeo da pakuje a ostali nastavili-navika je čudo. Tako i mere za površinu zemlje kod nas-navika je čudo.

Ово не говори о некој навици при паковању семена него очигледно показује да на светском тржишту влада монопол (монопол држе увек они који се највише боре за слободно тржиште). То семе се увози из САД преко фирме која је регистрована у Европској унији, а преко нпр. Панаме (роба директно у Европу, а папири преко Панаме). Тако се избегну порези, а монопол наравно остаје и све је јачи.

Grabik hvala ouno na ovom linku mape . Sve sam nasao u mom kraju , stare nazive , presusile rjecice i stare nazive . Nije katastarski ucrtano ni u dijelu Slavonije do mene kolko vidim u Posavini , ali karta je jaoo zanimlj8va

Druže moj i taj na otkupom mestu i taj ispred prodavnice isto govori u lancima i razumemo se. I nevidim u čemu je problem lakše mi je reći 4 lanca nego dva hektara trideset ari i dvadeset metara kvadratnih.

Ne vidim razlog zašto ovde govorimo o tome u koim se merama tamo negde meri površina zemlje. I kome to smeta ako svako u svom lokalnom mestu ili široj okolini govori tako da ga svi razumeju. A kada je reč o prinosu ja ga svakako prevedem u prinos po hektaru i tako ga iznesem na forum.

I kod nas hektari i ari, jako jednostavno za racunanje...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ne vidim razlog zašto ovde govorimo o tome u koim se merama tamo negde meri površina zemlje. I kome to smeta ako svako u svom lokalnom mestu ili široj okolini govori tako da ga svi razumeju. A kada je reč o prinosu ja ga svakako prevedem u prinos po hektaru i tako ga iznesem na forum.
Nikom ne smeta ,bar meni,ali je svugde jutro jutro,ha je ha,dulum je dulum,lanac je lanac,a i metar kvadratni je svugde metar kvadratni,tako da nema potrebe nikom da smeta što je metar kvatratni isti ovde i u americi,a mislim i u kini,jedino ako oni ne koriste šuk za meru.

Ko je kome šukno neznam ali znam da ova rasprava nema efekta i nevidim poentu to je isto kao kada bi raspravljali da li je pravilno reći šapurina, kočanjka ili oklasak.:unsure:

Ni taj prinos nemam potrebe pretvarati u ha. Cak i prilikom prskanja svaku dozu herbicida koja je napisana u kolicini po ha pretvaram u koliko litara ili deci litara ide po kj. Ako cela okolina prica u kj (koje mi ovde nazovemo Lanac) i svi shvate o cemu se radi ne vidim zasto ne bi se i dalje izjasnjavali tako.
Ne treba se ciniti greske izmedju kj i lancima kad se pise na forumu ili kad se izjasnimo o prinosima jer svi znamo da nisu iste mere.
A u selu ili okolini svi za kj kazu lanac i svima je jasno ko dobar dan da taj lanac kod nas je velicine 0.5755 ha.

Pravilno se kaže ćutka ili okominja,e to je ono što si rekao lokalni nazivi,a merne jedinice su univerzalne,samo ne znam gde se još koristi izraz kj ,e sad možemo reći i da libela kod vas stoji ravno a kod nas je isto ravno samo malo nagnuta na jednu stranu ili kod nas je metar metar a kod šapčana je metar malo kraći i oni koriste taj svoj skraćeni u poslovima gde je potrebno razmeravanje,mislim na ovo https://www.google.com/search?q=met...ECAoQHA&biw=1024&bih=625#imgrc=-HHypu0zIvzEGM

Pidikanac ja kolko procitah u par stranica unazad ti i par clanova koji ste iz Vojvodine nikako da se usaglasite medjusobno sta i kako racunate jutre i lance.Dzabe se ljutis sto to neko sa strane proziva.Na forumu sam preko 10god i licno sam naucio svaku meru koja se iznosi na forumu i nije mi problem da razumem. Isto tako imajte razumevanja za druge clanove kad im nesto nije jasno pa zapitkuju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh