Chat 9

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нешто као у филму горчило.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Да ли је ово грешка? Шта се сматра ланцем земље а шта јутром?

Занима ме јер пратим и приносе или друге ствари (потрошња горива при радовима итд) које обично највећи број чланова износи по катастарском јутру. Подаци који се могу наћи кажу да је другачије – 1 ланац је 1,25 кј, односно да је ланац 7192 м².
U našoj bližoj okolini kada kažemo lanac zemlje, onda mislimo na katastarskih jutro.

Nije greska ,negde je lanac=jutro,a negde je lanac veci od jutra
Npr u juznom banatu je lanac isto sto i jutro

Mislim da se ne uvredite ali te jedinice jutro lanac dulum itd itd mi deluju jako glupo.
Prvi put u zivotu sam u Vojvodini video da to neko zapravo koristi. Jos gore sto nisu svuda iste mere.
Ar i hektar su dovoljni da opisu sve, za male povrsine m2, i nema konfuzije sta je sta. Ovo me podseca me na one glupe americke jedinice stope, milje, inc... Predjite ko ljudi na hektare i gotovo

To da se ne slažu ili slažu lanac i jutro katastarsko ponegde u Vojvodini, zavisi kolika je dužina duži u tom mestu. Dali 160 hvati ili 200 hvati. Pošto je katastarsko jutro 1600 kvadratnih hvati u mestima gde je duž 160 hvati lanac i jutro je isto, a u mestima gde je duž 200 hvati jutro je1600kvadratnih hvati a lanac 2000 kvadratnih hvati. Otuda i ta razlika od 5755 i 7200 metara kvaratnih kada se preračunaju kvaratni hvati u kvaratne metre. Često su to selo do sela a zavisi koje je ranije a koje kasnije naseljeno, jer kasnije naseljena mesta imaju duže duži. Zabuna je nastala davno jer su geometri nosili lanac dužine 10 hvati kao što su mnogo kasnije nosili mernu traku. Tako se za širinu njive od 1 lanac u dva susedna mesta dobijala različita površina. Nadam se da sam bar malo objasnio ovu zabunu. SLAŽEM SE DA BI BOLJE BILO DA SVI KORISTIMO ISTE MERE ALI TO JE NAŽALOST IZGLEDA NEMOGUĆE.

Već sam poodavno pitao ali niko nije odgovorio...
Ima li neko iz Banatskog Karlovca ili okoline a da zna koliko se otprilike kreće cena zemlje ?

U Srbiji je zvanična mere hektar. U SAD je zvanična mera akra-američko jutro tj oko 0,4 ha. Setvena jedinica npr kukuruza je 25000 zrna i to je količina za to američko jutro. E sad pitam se zašto je kod nas i u Evropi gde je zvanična mera hektar, setvena jedinica prilagođena Amerikancima a ne nama. Neko je to tako prvi počeo da pakuje a ostali nastavili-navika je čudo. Tako i mere za površinu zemlje kod nas-navika je čudo.

A koju meru koriste katastri u Vojvodini? Pitam onako...
U austro-ugarskoj ti je zvanicna mjera bila kj ili katastarsko jutro 5755 i jos ima decimala , a lanac je veci , ali ovdje se stalno mjesaju babe i zabe pa to nije vazno sto je lanac veci od kj , dobro po prinos;

A hektar ti je nova jedinica , odnosno SI sistem , ili jedinice kojima je izvedenica metar, zato kj ima decimale iza 5755 a hektar nema 10000 metara kvadratnih .

Svi katastri su ostavstina austro-ugarske osim deo koji je bio pod Turcima , veci dio Srbije, BiH , S.Makedonija i CG, tu je radjeno katastarsko mapiranje u kraljevini SHS , a ovaj austro-ugarski (Vojvodina,Hrvatska i Slovenija) su samo prepisali , pa tako dalje i u titovoj jugoslaviji a i sada ti vrijedi isto mapiranje i kordinate.

Bosni je prva gruntovnica u Becu. Ovde je uobicajena mjera dulum ili dunum. 10 duluma jedan hektar. Čini mi se da je zastupljenost ar, dulum, hektar vezana za prosjecnu veličinu njiva. Hektar se manje koristi jer je dosta njiva manje od hektara pa je tesko izrazavati se u hektarima a ar je ipak premala jedinica pa se ne koristi ni to.

Bosni je prva gruntovnica u Becu. Ovde je uobicajena mjera dulum ili dunum. 10 duluma jedan hektar. Čini mi se da je zastupljenost ar, dulum, hektar vezana za prosjecnu veličinu njiva. Hektar se manje koristi jer je dosta njiva manje od hektara pa je tesko izrazavati se u hektarima a ar je ipak premala jedinica pa se ne koristi ni to.

Moguce je gruntovnica bila u Becu ali austrougari nikad nisu katastarski mapirali BiH , sto mozes da nadjes i na netu , ako ne vjerujes pogledaj na mapi sa linka sa misem nesto u vojvodini ili slavoniji kad uvecas i onda u bosni kako to izgleda.

Drugo u BiH se koristio osmanska mjera dunum ili dulum , u originalu 919 metara kvadratnih , poslije zaokruzena na 1000.

Evo ti citat sa neta:
Dunum (ili dönüm, dunum, donum; u Bosni i Hercegovini pored ovog koristi se i dulum) jeste mjerna jedinica za površinu. Nije SI jedinica. SI jedinica za površinu je kvadratni metar (m2).
Prvobitno, dönüm, iz osmanlijskog turskog (ﻕﻤﻨﺿ / dönmek) je označavao površinu zemlje koju čovjek može preorati tokom jednog dana. Mjera nije bila precizno definirana i varirala je od mjesta do mjesta. Još uvijek se koristi, u različitim standardiziranim verzijama, u mnogim zemljama bivšeg Osmanlijskog carstva.

Pred kraj Osmanlijskog carstva veličina dunuma je bila 919,3 m2, ali tokom britanskog mandata u Palestini je usvojen metrički dunum od 1.000 m2, koji je još uvijek u upotrebi.

Својевремено, када сам другару из Русије покушавао да објасним шта је то "ланац" земље, мало "гуглања" ме је довело до чланка руске "Википедије" (немојте да се киселите, нија та "Википедија" баш толико климав извор) о "моргену" као земљишној мери и тамо пише следеће: "Размеры морга были различными; каждая область имела свою меру. Морг коронный старопольский равнялся 59,85 ара, морг новопольский — 56,017 ара, литовский морг — 71,226 ара, хелмский старый — 56,062 ара, прусский или магдебургский, известный также как рейнский — 25,532 ара, саксонский морг — 27,67 ара, венский морг — 1600 квадратных саженей или 57,554 ара. Десятина составляла 1,95 новопольского ".

Суштина је у првој реченици: да је размер "јутра" био различит за сваку област - од пруског од 25,532 ари, до литванског од 71,226 ари.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh