Chat 9

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prvo kaze se baba Julin puk, a posto si dobro obavesten saznaces i gde su Livnicari bili 91. Nema tu nista da se hvalim. Bio mobilisan, odazvao se, vratio se sa glavom na ramenima. Toliko,ali da ne bude da si samo ti ufurani SRO kadar bio preko. Drugo. Nije samo pisanje nacin komunikacije na forumu. I kad lajkujes neciji komentar moze biti uvredljiv za onog sto je spomenut u tom komentaru. Trece. Niko nece plakati ako bilo ko bude banovan. Nemoj sebi davati toliki znacaj.
Znači,hoćeš da se ja ponašam kao ti.Da se kačim na svaki tvoj post u bilo kojoj temi,ne samo u ovoj.Zar ti mene ovim postom ne vređaš.Niti umišljam da sam neki ufurani kadar,mada ne znam šta si time hteo da kažeš.Što se lajkova tiče i ti si isto lajkovao,što mene ne dotiče.Neki put lajkujem bez veze.Znači da si bio u baba Julin puk (da li sam sad dobro rekao jer nisam znao da se samo tako kaže).To je dokaz koliki si sitničar jer možeš ga nazvati po bilo kojoj babi.
Poželeo sam ti ozdravljenje sa najiskrenijim namerama što si ti javno odbio i to vrlo drsko.Pisao si mi o nekom mom komšiji koji je ima koronu a ja nisam čuo i umesto da napišeš o kome je reč i kraj priče (pitao si me da ga pitam da li će se vakcinisati a ja sad treba da idem od vrata do vrata da pitam,da nađem ko je).
Evo i taj isti PEET je na tvojoj strani pa meni to ne smeta.I sa njim sam imao sto rasprava jer nam se neki stavovi ne poklapaju a niti ja idem za njim niti on zamnom u svakom postu.Ispucali smo šta imamo i teraj dalje.Niti je on meni ostao dužan niti ja njemu.I bili smo dosta korektni oboje.
A to da li će neko na forumu žaliti što će neko biti banovan ili ne. Neće žaliti niko i nemam potrebe da dajem neki značaj.To je stvar uredništva.Ja sam to napisao iz razloga da ću se i ja tako ponašati kao ti-tj prelaziću granicu dozvoljenog.

Mozes slobodno, ali kod mene neces naci klipove kojekakvih belosvetskih probisvetova. Tu ces biti malo uskracen. Sad bi malo da se odmorim od tebe pa cu da probam da te izbegavam, ali nikad ne reci nikad.

Danas bio do Beograda pa iskoristili priliku da odemo do spomenika Stefanu Nemanji. Bez obzira na razlicite komentare deluje impozantno.

U Cacku je pre mesec dana posle borbe sa koronom preminuo doktor star 42 godine i jedan fantastican gest Cacana a inace taj region vazi za izuzezno dobre i srcane ljude napravili su akciju skupljanja novca za otplatu stambenog kredita doktora i skupili su za 20 dana 25 000 eura i na taj nacin se zahvalili pozrtvovanom doktoru a izuzetno humanom coveku. To je mentalitet koji je krasio nas narod ranijih godina i predivna vest da jos ima humanosti u nasem coveku da jos uvek nije sve ubijeno iako bi ja licno voleo da vidim takav ili slican gest da ucini nasa drzava iako mi se cini da je drzava slabo zainteresovana za nekomercijalne dogadjaje a da je do drzave porodica ovog doktora bi ostala na ulici da se potuca privatno po stanovima i da grca po dugovima ali to nije nista novo jer opste je poznato kako se drzava zahvalila borcima i vojnim licima a i ljudima iz policije. Ne obraca drzava Srbija paznju ni na zdravstvo a da ne pominjem tesko obolele osobe kojima je jedini izlaz operacija u inostranstvu .Ovo bi trebalo da vide svi kako se drzava ophodi prema svom skolovanom kadru jer ovaj mladi doktor Cacanin da je radio kao doktor u zapadnim drzavama imao bi davno i licno svoju nekretninu i mnogo para na racunu i lep i ispunjen zivot ali posto je bio patriota dobio je 10 POSTO STO KAZU PSIHICKI POSRNULI A UTUCANI U MOZAK DAO IM VUCIC 10 POSTO A ZA TIH 10 POSTO MOZE DA KUPI 2 pleha bureka i MOZDA box cigara. Naravno drzava ce to da PAMTI a i ZAHVALICE SE ALI I PORED ZAHVALNICE doktorova porodica bi izletela na ulicu da nije bilo sugradjana koji su na humanost odgovorili humano. Pitanje je sta poruciti skolovanim mladim i pametnim ljudima iako mnogo volim Srbiju mozda je i bolje da idu negde gde ce se vise ceniti njihova skola i strucnost ali ako ostanu ovde sta mogu da ocekuju ..........BILO JE RANIJE 100 ALI SU EKSPERTI PROCENILI DA NE VREDIMO VISE OD 30 EVRA to je zvanicna statistika koji smo u Evropi 30 eura............BILA JE RANIJE PAROLA SRBIJA SE SAGINJATI NECE ALI TO JE BILO RANIJE.......SAD CE CIKA MIKA DA VAM DA 30 EURA PA AKO BUDETE DOBRI DACE CIKA MIKA I NA JESEN JOS 30. To je parametar gde smo mi i koliko nas cika Mika voli ali jos uvek metode rada naseg cika Mike nas narod gotivi i smatra da su delotvorne u formiranju licnosti a i za mentalno jacanje nacije . Poruka svim mladim ljudima a koji se klackaju dali da se otisnu negde ili da ostanu ovde sa nadom da ce se nesto promeniti i da posle kise dolazi sunce mogu da im odgovorim DA KISA U PUSTINJI NE PADA PO 40 GODINA a zivot treba iskoristiti maksimalno drugo ako cak i treba da se saceka neki vremenski period do zeljenog boljitka postavlja se pitanje DA LI IKO NORMALAN U OVOJ DRZAVI MOZE I DA ZAMISLI DA CE SA OVAKVIM PREDSEDNIKOM I RUKOVODSTVOM I NACINOM KAKO RADE I STA RADE MOCI DA DOZIVI NEKI PREPOROD DRZAVE . ⁉️

Пре неких месец дана, баш у овој теми, излио сам жуч због тога што сам сазнао да су због "Рено-Нисанове" одлуке, прекинули испоруке "Лада" у Европу... јер ето, само да се понове две године са овим ценама кукуруза (шта ћу, кад сам оптимиста...), па да се поновим и дотерам "Весту". А ево пре десет-петнаест дана дошла је вест да "Рено-Нисан" прави неку... "Рено-волуцију", где ће "оптимизовати" читаву производну гаму, што за "Ладу" значи да све њихове руске платформе (обе "Ниве" - стара и нова, "Гранта" и најновија "Веста") избацити и да ће за све "Ладе" од Б сегмента до некаквог кросовера Ц сегмента, употребљавати једну те исту CMF-B платформу и по свему судећи, од "Дачија" ће се разликовати само по ситним козметичким детаљима.

Е сад, још увек је недоумица да ли ће те њихове таљиге имати "Дачијину" гаму мотора са самоходних косилица за траве, па да бирате онај од деветсто или онај од 'иљаду кубика или, ако се баш отворите, онај ОК дизел од 1,5 л. (мада, дизел "Лада" је ретка појава колико и ексери у праху), ил' ће можда да оставе оне атмосферске "Ладине" 1,6 и 1,8 л., који су већ запаковани у "Ладине" аутомобиле на француској платформи - "Ларгуса" и "Икс-Реја". Какогод, канда ће се друмови (барем код нас) зажелети "Лада"...

И сад, седећи докон, хајде ја да бацим поглед каквих модела буџетних аутмомобила има код нас, па "Дачију", "Рено" и "Нисан", имали они моделе за пролетаријат или не, одма' заобиђем, не што нису ОК per se, већ што ће душмани да ми убију омиљену марку, а онда погледам "Рапида", 301-цу, "Рио", и30, и слично, што може да се искамчи за испод 10 'иљада и све то остави некакав укус горчине: у принципу ОК, али опет у принципу, без обзира на то да ли је такав буџетни ауто из А, Б или Ц сегмента, он има некакав малешни мотор из аута највише из Б сегмента, просто да пожелиш педале као додатну опрему, да му припомогнеш у претицању или на успону...

И тад ми паде на памет да видим да ли Кинези нуде ван Кине буџетне аутомобиле, јер су се готово сви накачили на тренд СУВ, кросовера, кросдресера и каквих све не кабастих аутомобила. Или се накачили на то, или на струју, а ни једно ни друго свакако не упадају у то што се зове буџетни сегмент.

И налетим на један лифтбек кога по димензијама упоређују са "Октавијом". Производи га државна фабрика JAC и носи ознаку J7. Недавно је почела његова продаја у Русији и базна верзија (не значи неки клот до бола, какав буде код европских аутомобила) са 1,5 турбо мотором и шестостепеним ручним мењачем тамо кошта пар стотина евра мање од 10 'иљада. Да не дужим, иако у "лукс" опреми, ово је тај ауто... понављам - за нешто испод 10 'иљада.

Чајниз. И то државни (читај постојан - од 1964. година; данас пола VW, пола влада провинције Анхуи).

Шта коцкасто Момо, то испод хаубе: филтер и усисник за ваздух, акумулатор, блок осигурача (?), пластика изнад предњег везног лима?

Мени је ОК, једино та кутија филтера за ваздух над самом главом мотора је ћошкастија од свакаквих декоративних "покопаца" мотора, ал' не види неку неправилност у томе.

Ако не прелазите велике километраже зашто бежати од 1000 ццм? И то још ново возило. У равници ти и не треба стотине кс. Ако југо може из личног примера 1000 км месечно да пређе зашто не би могла и та нова косачица. Произвођачи су понудили мање моторе који повлаче мању почетну цену, мању регистрацију и осигурање. И то је добитна комбинација.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Мааа.... пази - мени би реално било више него довољно за све потребе које БИХ могао да имам и 750 кубика (и све те "околне" запремине) , чак и 500 спакованих у "двоцевку", ако баш не крећем у обилазак Европе, да не причам о класи 600 кубика, која је између ове две кубикаже па компактна скоро као 500-ка, а снажна скоро као 750-ка. А 1000 кубика је у сваком случају "џамбо џет". Дакле, не мислим да је 1000 кубика мало. 'Ал то ако говоримо о мотоциклима...

А тај "даунсајзинг" и тај тренд (мислим да је донедавни, да данас произвођачи немају баш толико ентузијазма за њега као ранијих година) смањивања радних запремина и броја цилиндара аутомобилских мотора уз истовремено повећање литарске снаге, мислим да су првенствено заслужни (баш као и за трендове тих кабастих кросовера) маркетолози, а не конструктори. Људи лепо израчунали да им је јефтинији у производњи троцилиндраш од литре са некаквом турбиницом, него неки атмо четвороцилиндраш са 1,6 или 1,8 л, а на папиру су исти по перформансама, чак стално причају да ти насвирани турбо лакше испуњавају све оштрије еко-норме.

Ја морам да признам да никада нисам сео за волан аута са неком таквом зујалицом испод хаубе, ал' колико сам само пута прочитао поприлично негативна искуства људи са употребом и одржавањем и поправкама таквих мотора. Кажу људи да је све ОК док не повезу још некога у ауту, напуне гепек, па се покаже да мотор заиста може да повуче то, али мораш поштено да га нагазиш, када почне да троши више него неки атмо сличне снаге. Пишу људи и да трајност таквих мотора зна да буде поприлично лоша и да неретко не досеже ни до сто хиљада. Гледао сам и којекава расклапања тих ситних насвираних мотора и те од чега су састављени - више личи на делове мотора неког мотоцикла, него аутомобила тешког барем тону до тону и по. Немам сумњи да су оптерећења у њима знатно већа у односу на атмо веће запремине.

Какогод, ако могу да бирам, ја бих одабрао неки једноставан и неоптерећен атмо од 1,6 литара са ручним мењачем, у седану, лифтбеку или чак и каравану прераслог Б сегмента или неки Ц сегмента и да га терам све док му точкови не поотпадају. Вероватно би му потрошња била нешто већа од аута са тим зујалицама, али да би трошкови одржавања били мањи у односу на зујалице, а цена на тржишту половњака виша.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh