Chat 17

Narod koji živi u državi koja se zove Bosna i Hercegovina. Izvinjavam se ako sam pogrešio naziv stanovnika te države, nisam imao lošu nameru zaista. Kako treba?
A nacionalno, tamo imamo Srbe, Hrvate, Bošnjake (nekada Muslimane). Ili grešim?
Mile Ronhil je jedan od tih glasača, recimo.

Poslednja izmena:
Srbe iz republike srpske nebi trebalo zvati tim pežorativnim imenom-Bosanci.
Ako želiš da se ogradiš od svojih sunarodnika, to je tvoja stvar ali blago rečeno nije srpski.
To je radio i milosevic, čak uvodeći sankcije i granice na drini, ali ipak je on bio komunjara valjda smo to prevazišli.

Poenta je da glasaju stanovnici druge države, bar trenutno. I ne znam od kada je reč Bosanac uvredljiva za Srbe. Nisam to znao, odrastao sam dok to nije bilo tako, čak su se ponosili time. Međutim, to nikako nije bila moja poenta. Izvinjavam se ako sam povredio bilo čija nacionalna osećanja, nije mi bila namera. Poenta je da oni ne smeju biti glasači u Srbiji.
Opet, bar trenutno.

PS Kako nazvati ljude koje uveze iz Cne Gore? Jel i njima uvredljivo ako kažem Crnogorci?

Poslednja izmena:
Odavno mi na parosnika ide trpanje u isti koš svih stanovnika Rep.Srpske....niti svi isto mislimo niti odobravamo Dodikove sendvičare...i ovde se plaćalo sendvičima i dnevnicom odlazad u Mitrovicu...socijalni i mentalni talog koji je u autobusima izu Rep.Srpske nije ništa plići nego u Srbiji.Ako se već ima potreba o tome pisati red bi bio da se ne generalizuje jer iza svake generalizacije stoje zadnje namjere.

I ti bi se radašine odrekao svih srba iz republike srpske radi tih par autobusa glasača?
Jesi to ono krivi što mi ovde nemamo za koga da glasamo?
Mislim da si podlegao stereotipu i ne ukazuješ na realan problem..

Čitam komentare koji su plod tog narativa,bosanci,šumska,prekodrinci i sl....toliko je jezivo da nemam riječi,npr...dabogda vas Drina nosila :cautious:
Hrvati iz BiH redom imaju pravo glasa u Cro iako su iz druge države i niko u Cro ne postavlja pitanje oko toga što je OK...Vjerovatno bi to bilo pravo riješenje i za Srbe u BiH tako bi se znalo prava politička opredjeljenost kompletnog srpskog naroda zapadno od Drine ali to vladajućim nije u interesu.Ovako tu exkluzivu imaju dodikove pristalice koje glasaju kako im tata kaže

Poslednja izmena:
Čitam komentare koji su plod tog narativa,bosanci,šumska,prekodrinci i sl....toliko je jezivo da nemam riječi,npr...dabogda vas Drina nosila :cautious:

@radashin
Opet grešiš u pristupu. RS nije za srbe druga država.
Možda za tebe jeste, ali za mene nije.

Poenta mog posta i VIŠE NE PIŠEM na temu Republike Srpske je da ne smeju glasači DRUGIH DRŽAVA glasati u Srbiji (dok se to Ustavom ne dozvoli)! Dal je druga država za tebe/mene/njega je totalno nebitno što se tiče izbora u Srbiji. Za izbore u Srbiji je bitno da JESTE druga država.
A šta bih ja/vi/oni voleli, to je druga tema.
Hajde i da napišem na kraju šta bih ja voleo.
Ja bih voleo da Republika Srpska i Srbija budu jedna država. Eto, da ne bude da nešto krijem. Samo ne želim sendvičare iz RS na glasačkim mestima u Srbiji. Ovo što čovek reče, da se omogući USTAVOM svim stanovnicima RS da glasaju - OK

Poslednja izmena:
Oko Kikinde su Nakovo, Kozarci, Banatsko Veliko Selo, Vojvoda Stepa i jos neka sela koja su naseljena kolonistima sto posle prvog, sto posle drugog svetskog rata. Oduvek su za sebe govorili da su Bosanci, ponosili se time u svakom pogledu. Ni dan danas ne insistiraju da se nazivaju drugacije. Trebace vremena da se to izmeni i da se naviknemo na nove orjentacije kako god se one zvale. Sto se tice glasanja. Protiv sam glasanja glasaca iz drugih drzava ili entiteta. Neko ce da glasa i da mi kroji kapu, a kod njega gorivo evro, a kod nas dva. Ili dodje neko da mi glasa gde je drzava maksimalno uredjena, plata 2000 evra i glasa da ja i dalje radim za 500 i trpim nabedjene inspekcije, tajkune i kriminalce. I na kraju popisani smo svi koji izlazimo na protest da podrzimo studente, a gazdinstvo nikako da mi prodje obnovu. Mozda i nisam u pravu vreme ce pokazati.

Koliko znam srbi iz republike srpske imaju naše državljanstvo, i glasanje u srbiji im je sigurno dozvoljeno jer to državljanstvo nebi ni dobili da nisu imali osnova za to, odnosno da nemaju boravište/prebavilište u srbiji. Znam da je na glasanju bilo manipulacija oko toga, ali ne toliko da se mi među sobom zamrzimo.
Opet kažem, vrlo mi smeta taj komunistički narativ koji je i imao za cilj da srbe što jače diferencira i po potrebi zavadi. Pojedini bez razmišljanja lako potežu takve stvari.
Za glasanje nam nisu krivi 'bosanci' i ne 'kroje nam kapu' oni nego nedostatak naših pravih kandidata.

Ma koga boli q šta bi ko od nas voleo/voli?
Srbin u Kikindi hoće da ga zoveš Bosanac, Srbin iz Bosne (Republike Srpske) se ljuti ako mu kažeš Bosanac!
Pa ja sam Zaklopčanin, to ne znači da nisam Srbin ili Mađar, Rumun, šta god. Ako ti neko kaže Bosanac, ne kaže ti da nisi Srbin, Bošnjak, Hrvat, šta god.

Oko Kikinde su Nakovo, Kozarci, Banatsko Veliko Selo, Vojvoda Stepa i jos neka sela koja su naseljena kolonistima sto posle prvog, sto posle drugog svetskog rata. Oduvek su za sebe govorili da su Bosanci, ponosili se time u svakom pogledu. Ni dan danas ne insistiraju da se nazivaju drugacije. Trebace vremena da se to izmeni i da se naviknemo na nove orjentacije kako god se one zvale. Sto se tice glasanja. Protiv sam glasanja glasaca iz drugih drzava ili entiteta. Neko ce da glasa i da mi kroji kapu, a kod njega gorivo evro, a kod nas dva. Ili dodje neko da mi glasa gde je drzava maksimalno uredjena, plata 2000 evra i glasa da ja i dalje radim za 500 i trpim nabedjene inspekcije, tajkune i kriminalce. I na kraju popisani smo svi koji izlazimo na protest da podrzimo studente, a gazdinstvo nikako da mi prodje obnovu. Mozda i nisam u pravu vreme ce pokazati.
Za koloniste--oni su bili bosanci po jugoslovenskom uređenju,kad je to nestalo početkom devedesetih nestala je i ta odrednica jer svaka druga osim nacionalne vodi ka unitarizaciji kod nas u BiH.Da kojim slučajem ti kolonizovani Srbi žive u Srpskoj imali bi o sebi isti kont kao ja.
Za ovo drugo,rekao sam...ili svi ili niko,bez obzira na dvojno državljanstvo.

Koliko znam srbi iz republike srpske imaju naše državljanstvo, i glasanje u srbiji im je sigurno dozvoljeno jer to državljanstvo nebi ni dobili da nisu imali osnova za to, odnosno da nemaju boravište/prebavilište u srbiji. Znam da je na glasanju bilo manipulacija oko toga, ali ne toliko da se mi među sobom zamrzimo.
Opet kažem, vrlo mi smeta taj komunistički narativ koji je i imao za cilj da srbe što jače diferencira i po potrebi zavadi. Pojedini bez razmišljanja lako potežu takve stvari.
Za glasanje nam nisu krivi 'bosanci' i ne 'kroje nam kapu' oni nego nedostatak naših pravih kandidata.
Mislim da svi ovi koji glasaju spolja u prvi plan stavljaju nacionalni naboj dok im je ekonomski i neki drugi program u drugom planu.

To i jeste problem. Za vlast u Srbiji treba da glasa i Mađar, Rumun, Slovak da bi vlast bila dobra za stanovnike Srbije. Srbi iz dijaspore glasaju samo po nacionalnom motivu za nekog ko zagovara nacionalno pitanje kao jedino bitno, jer ne žive ovde i ne osećaju kako se živi (neko reče cenu goriva, recimo).

Jok,eto mene u Laktašima ne boli što u Srbiji imate vlast koja je državu zadužila 30mlrd evra,što su skoro sve izvore pijaće vode pokupovala Coca Cola,što se za sve velike državne projekte veže enormna korupcija,što vam je poljoprivreda u qurcu ,što....što je ovde vaš etalon vlasti uzor našim političarima

Za koloniste--oni su bili bosanci po jugoslovenskom uređenju,kad je to nestalo početkom devedesetih nestala je i ta odrednica jer svaka druga osim nacionalne vodi ka unitarizaciji kod nas u BiH.Da kojim slučajem ti kolonizovani Srbi žive u Srpskoj imali bi o sebi isti kont kao ja.
Za ovo drugo,rekao sam...ili svi ili niko,bez obzira na dvojno državljanstvo.
Objasni mi onda dva rodjena brata, jedan kolonizacijom dosao u Banat, a drugi ostao u Banja Luci, sta su oni?? Prvi kaze da je Bosanac.

Nazad
Vrh