Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
A модел те "неке врсте асиметричне федерације" је познат у светској пракси и ствар која се лако примени у држави која се барем деценију налази у економској кризи и незаустављиво иде ка политичкој кризи и сецесији, која је, како је време показало, била више него јасно подржана од споља?Za Jugoslaviju po mom mišljenju bila je najbolja solucija ono što su predlagali Hrvatska i Slovenija tj neka vrsta asimetricne federacije- Srbija, Bosna, Crna Gora i Makedonija kao federacija a Hrvatska i Slovenija bi bile pridružene ali kao konfederacija.
Немој ми рећи да сматраш да су се Шиптари узјогунили тек када што си им ускратили да буду држава у држави. Није ваљда да си заборавио колико година после рата се влас' гањала са шиптарским бандама, па насиља и притисака према не-албанцима и пре Титове смрти, па "Косова-репубљик" '81. које је влас' називала контрареволуцијом, а не ониме што јесте - сепаратизам, па контигената републичких МУП-ова који су радили на Космету са панцирима и дугим цевима током читавих '80-их, па она "тровања" шиптарске школске деце, штрајкова рудара...?Da se pise malo ko je ukino Autonimiju Kosovu pa izazvo nezadovoljstvo siptara.
Не сматраш да је читавој привреди Југославије кренуло лоше још у првој половини '80-их, када смо имали све оне "мере стабилизације", уплаћивање депозита пре него одеш макар за фармерке у Трст, вожење аутомобила "пар-непар", па после бонови за гориво, кафе помешане са одређеним процентима сурогата кафе (да не кажем цикорије), банана које су биле ретке као ексери у праху, детерџената за веш којих није било да купиш увек када ти се прохте, када су се марке куповале на црно, када се испоставило да су паре од страних кредита улупане у прекобројне железаре, рафинерије, морске луке, шећеране, а да фора са радничким самоуправљањем, радничким саветима, ООУР-има и СОУР-има не може да буде ефикасна и да читава привреда видно технолошки заостаје и није способна за пословање у условима тржишне економије који су неумитно дошли са '90-им годинама?Vojsci i policiji nije na pamet padalo da rasteruju demonstrante tako da je 05 10 1988 vojvodjansko rukovodstvo podnelo ostavku, a nedugo za tim i ukinuta autonomija. Pocinje odumiranje vojvodjanske privrede i odnosenja para za Beograd. Po meni tu je pocetak raspada Jugoslavije.
Занимљив податак. Биће ми драго ако је то заиста тако било, али није ствар у томе што су Панчевци паметнији или способнији од Црногораца, већ што у Панчеву, због његове локације (баш као што се догађа у Пазови или Инђији), били изграђени велика рафинерија нафте, ништа мања азотара, као и петрохемија, а онда и нпр. стаклара, која је правила све од стакла, па "Утва", која је производила од приколица до авиона и делова за њих и фабрика сијалица, једна од само две у великој Југославији. И то су само пар панчевачких фабрика којих сам се сетио у трену и свакако нису једине. Град са таквим индустријским капацитетима може да има дупло већи БДП него Црна Гора, читава Херцеговина, Загорје, или златиборски, моравички и рашки округ узети заједно.Pančevo je imalo veći bdp od Crne Gore , od 1974 do ukidanja autonomije izgrađeno 250 fabrika itd.
'Еби га, да су били паметни и видели колико је то добро, они би и у својим републикама сами себи направили барем по покрајину или две. Невероватно да нису инсистирали на томе.Ta tri glasa zajedno sa glasom clana iz Crne Gore cinili su pola predsednistva SRJ. zato su i pizdili i Slovenci i Hrvati.
Што кажу, fun fact: знаш ли како су '80-их година Шиптари знали које пандуре у кордонима да каменују, а које не, тј. своје сународнике? Шиптарски милиционери су подвијали ногавице.Sto Kosovske policije tice da se ne lazemo cinili su je Srbi i lojalni Albanci.
Све теорије на страну, али је истина да се у Југославији само словеначки "Веплас" занимао кацигама. Узели лиценцу (или како су већ радили) од "Нолана". Знам, јер сам тако чежњиво гледао рекламе за ендуро кацигу N19R у "Авто магазину".Čak i ako je tačno smiješno mi je kao , povezala se mafija proizvodjačka , kaciga , iz Slo , preko njihove vlade ,republičke , špijunskim vezama i lobiranjima , do pokrajinskog mupa , da se uvede zakon
Као што ти Славко лепо написао - уставна обавеза војске, оне која се звала ЈНА била је очување уставног поретка. Нема ту "ми слали" - то је посао свих државних институција, па и војске тадашње велике Југославије.Ako su nama Slovenci bili paraziti zašto smo slali vojsku da ih sprečimo da odu?
Да, да... добра фора - ми (претпостављам да ти се то односи на тадашњи политички естаблишмент Србије) смо комунисти који нису схватили шта се догађа око нас. Заиста имаш разлоге да верујеш у то и притом не мислим на твоје импресије кога овде људи симпатишу и из кога разлога?Zato što smo komunjare a niko nam nije javio da je Berlinski zid pao i da je komunizam u ovom delu Evrope otišao u qrac
Koliko je takvih slučajeva, a koliko je slučajeva gde je pojas spasio život?Pa imaš slučajeve gdje je udes bio koban baš zbog vezanog pojasa. Da se nije vezao ostalo bi živ i nebi se nikome sudilo za udes sa smrtnim ishodom. Zaštita OK ali da je 100% tna a pošto takva ne postoji sve što se na silu uvodi služi da se narod globi i da se bogati namjenska industrija.
Pravili su masakre i Mađari i to dva u kratkom vremenskom periodu juna 1993 godine. Čak su bili oslobođeni straže i požarstva. Najviše političkih zatvorenika nisu davali ni Srbi ni Hrvati nego Albanci.Кељменди.
'Леб ти ражани, колико догађаја и имена ми још увек стоје у глави и сам их се никада не сетим, већ ме тако нешто потакне.
Ено беше овде на форуму прича о Босни и сукобу и ја се сетим оних зајебанција са Мухамедом Филиповићем и јаловим договарањима да се ствари реше мирно.
Pa imaš slučajeve gdje je udes bio koban baš zbog vezanog pojasa. Da se nije vezao ostalo bi živ i nebi se nikome sudilo za udes sa smrtnim ishodom. Zaštita OK ali da je 100% tna a pošto takva ne postoji sve što se na silu uvodi služi da se narod globi i da se bogati namjenska industrija.
Pa sad kad Putin pobijedi amere dolar ce propasti, ne morate vratiti nistaEvo novca za subvencije .
Novo zaduživanje Srbije - prodate evroobveznice za 1,5 milijardi dolara
Novo zaduživanje Srbije - prodate evroobveznice za 1,5 milijardi dolaran1info.rs
Imas pravo ali moramo novce brzo da potrosimo dok dolar ne puknePa sad kad Putin pobijedi amere dolar ce propasti, ne morate vratiti nista
Može neko ostati bogalj i sa vezanim pojasom i da bude teret državi.Bez pojasa bi nastradao i ćao đaci.državu ne košta ništaKoliko je takvih slučajeva, a koliko je slučajeva gde je pojas spasio život?
Ima tu i drugi aspekt odluke tipa "moja glava moja stvar (da li ću staviti kacigu ili vezati pojas)". Možeš u nesreći (ne daj Bože) ostati bogalj ili makar samo privremeno onesposobljen, pa onda neko treba da te dvori i izdržava. Sa stanovišta države to je čist trošak, umesto da radiš i doprinosiš društvu postaneš joj teret. Zato je državi mnogo isplativije da radi na preventivi nego da snosi posledice tvoje odukle da je tvoja glava/telo tvoja stvar...