Chat 17

Dobro, onda ukidanje pojedinih odredbi ili uvodjenjem novih kojim se umanjuju prava AP Vojvodine.

Kad čovek ima vašku ili buvu ili bilo kog parazita koji ga sisa i iscrpljuje, teži da ga odstrani. Ako parazit sam ode čovek odahne. Ako su nama Slovenci bili paraziti zašto smo slali vojsku da ih sprečimo da odu?
Zato što smo komunjare a niko nam nije javio da je Berlinski zid pao i da je komunizam u ovom delu Evrope otišao u qrac. Dokaz za to sto tvrdim je da jedino mi iz ovog dela Evrope simpatišemo kinu, rusiju, kubu i severnu koreju.

Za Jugoslaviju po mom mišljenju bila je najbolja solucija ono što su predlagali Hrvatska i Slovenija tj neka vrsta asimetricne federacije- Srbija, Bosna, Crna Gora i Makedonija kao federacija a Hrvatska i Slovenija bi bile pridružene ali kao konfederacija.
A модел те "неке врсте асиметричне федерације" је познат у светској пракси и ствар која се лако примени у држави која се барем деценију налази у економској кризи и незаустављиво иде ка политичкој кризи и сецесији, која је, како је време показало, била више него јасно подржана од споља?

Која макар наизглед озбиљна држава у свету функционише по том принципу "асиметричне федерације", да њени приближно једнаки субјекти тако регулишу своје односе?

Ал' реално - 'бало се Хрватској и Словенији и њеним политичким елитама за било какво "унутарјугословенско" прекомпоновање - они су имали циљ и радили на њему - самосталност.

Da se pise malo ko je ukino Autonimiju Kosovu pa izazvo nezadovoljstvo siptara.
Немој ми рећи да сматраш да су се Шиптари узјогунили тек када што си им ускратили да буду држава у држави. Није ваљда да си заборавио колико година после рата се влас' гањала са шиптарским бандама, па насиља и притисака према не-албанцима и пре Титове смрти, па "Косова-репубљик" '81. које је влас' називала контрареволуцијом, а не ониме што јесте - сепаратизам, па контигената републичких МУП-ова који су радили на Космету са панцирима и дугим цевима током читавих '80-их, па она "тровања" шиптарске школске деце, штрајкова рудара...?

Vojsci i policiji nije na pamet padalo da rasteruju demonstrante tako da je 05 10 1988 vojvodjansko rukovodstvo podnelo ostavku, a nedugo za tim i ukinuta autonomija. Pocinje odumiranje vojvodjanske privrede i odnosenja para za Beograd. Po meni tu je pocetak raspada Jugoslavije.
Не сматраш да је читавој привреди Југославије кренуло лоше још у првој половини '80-их, када смо имали све оне "мере стабилизације", уплаћивање депозита пре него одеш макар за фармерке у Трст, вожење аутомобила "пар-непар", па после бонови за гориво, кафе помешане са одређеним процентима сурогата кафе (да не кажем цикорије), банана које су биле ретке као ексери у праху, детерџената за веш којих није било да купиш увек када ти се прохте, када су се марке куповале на црно, када се испоставило да су паре од страних кредита улупане у прекобројне железаре, рафинерије, морске луке, шећеране, а да фора са радничким самоуправљањем, радничким саветима, ООУР-има и СОУР-има не може да буде ефикасна и да читава привреда видно технолошки заостаје и није способна за пословање у условима тржишне економије који су неумитно дошли са '90-им годинама?

Pančevo je imalo veći bdp od Crne Gore , od 1974 do ukidanja autonomije izgrađeno 250 fabrika itd.
Занимљив податак. Биће ми драго ако је то заиста тако било, али није ствар у томе што су Панчевци паметнији или способнији од Црногораца, већ што у Панчеву, због његове локације (баш као што се догађа у Пазови или Инђији), били изграђени велика рафинерија нафте, ништа мања азотара, као и петрохемија, а онда и нпр. стаклара, која је правила све од стакла, па "Утва", која је производила од приколица до авиона и делова за њих и фабрика сијалица, једна од само две у великој Југославији. И то су само пар панчевачких фабрика којих сам се сетио у трену и свакако нису једине. Град са таквим индустријским капацитетима може да има дупло већи БДП него Црна Гора, читава Херцеговина, Загорје, или златиборски, моравички и рашки округ узети заједно.

Ta tri glasa zajedno sa glasom clana iz Crne Gore cinili su pola predsednistva SRJ. zato su i pizdili i Slovenci i Hrvati.
'Еби га, да су били паметни и видели колико је то добро, они би и у својим републикама сами себи направили барем по покрајину или две. Невероватно да нису инсистирали на томе. :)

Sto Kosovske policije tice da se ne lazemo cinili su je Srbi i lojalni Albanci.
Што кажу, fun fact: знаш ли како су '80-их година Шиптари знали које пандуре у кордонима да каменују, а које не, тј. своје сународнике? Шиптарски милиционери су подвијали ногавице. :)

То сам чуо од другара који је у то време био тамо и испричао како су то укапирали.

Čak i ako je tačno smiješno mi je kao , povezala se mafija proizvodjačka , kaciga , iz Slo , preko njihove vlade ,republičke , špijunskim vezama i lobiranjima , do pokrajinskog mupa , da se uvede zakon
Све теорије на страну, али је истина да се у Југославији само словеначки "Веплас" занимао кацигама. Узели лиценцу (или како су већ радили) од "Нолана". Знам, јер сам тако чежњиво гледао рекламе за ендуро кацигу N19R у "Авто магазину".

Ako su nama Slovenci bili paraziti zašto smo slali vojsku da ih sprečimo da odu?
Као што ти Славко лепо написао - уставна обавеза војске, оне која се звала ЈНА била је очување уставног поретка. Нема ту "ми слали" - то је посао свих државних институција, па и војске тадашње велике Југославије.
Zato što smo komunjare a niko nam nije javio da je Berlinski zid pao i da je komunizam u ovom delu Evrope otišao u qrac
Да, да... добра фора - ми (претпостављам да ти се то односи на тадашњи политички естаблишмент Србије) смо комунисти који нису схватили шта се догађа око нас. Заиста имаш разлоге да верујеш у то и притом не мислим на твоје импресије кога овде људи симпатишу и из кога разлога?

Кељменди.

'Леб ти ражани, колико догађаја и имена ми још увек стоје у глави и сам их се никада не сетим, већ ме тако нешто потакне.

Ено беше овде на форуму прича о Босни и сукобу и ја се сетим оних зајебанција са Мухамедом Филиповићем и јаловим договарањима да се ствари реше мирно.

Pa imaš slučajeve gdje je udes bio koban baš zbog vezanog pojasa. Da se nije vezao ostalo bi živ i nebi se nikome sudilo za udes sa smrtnim ishodom. Zaštita OK ali da je 100% tna a pošto takva ne postoji sve što se na silu uvodi služi da se narod globi i da se bogati namjenska industrija.

Pa imaš slučajeve gdje je udes bio koban baš zbog vezanog pojasa. Da se nije vezao ostalo bi živ i nebi se nikome sudilo za udes sa smrtnim ishodom. Zaštita OK ali da je 100% tna a pošto takva ne postoji sve što se na silu uvodi služi da se narod globi i da se bogati namjenska industrija.
Koliko je takvih slučajeva, a koliko je slučajeva gde je pojas spasio život?

Ima tu i drugi aspekt odluke tipa "moja glava moja stvar (da li ću staviti kacigu ili vezati pojas)". Možeš u nesreći (ne daj Bože) ostati bogalj ili makar samo privremeno onesposobljen, pa onda neko treba da te dvori i izdržava. Sa stanovišta države to je čist trošak, umesto da radiš i doprinosiš društvu postaneš joj teret. Zato je državi mnogo isplativije da radi na preventivi nego da snosi posledice tvoje odukle da je tvoja glava/telo tvoja stvar...

Ako sam lud ja ću oprati kosu, otvoriti sve prozore u kući, posebno zimi i napraviti promaju od koje ću se razboli ti i postati teret državi. Džaba se trudite. Da ne bude zabune, ja nisam protiv pojasa i kacige već sam protiv zakona koji me na to tjera. Nadam se da ste shvatili.

Кељменди.

'Леб ти ражани, колико догађаја и имена ми још увек стоје у глави и сам их се никада не сетим, већ ме тако нешто потакне.

Ено беше овде на форуму прича о Босни и сукобу и ја се сетим оних зајебанција са Мухамедом Филиповићем и јаловим договарањима да се ствари реше мирно.
Pravili su masakre i Mađari i to dva u kratkom vremenskom periodu juna 1993 godine. Čak su bili oslobođeni straže i požarstva. Najviše političkih zatvorenika nisu davali ni Srbi ni Hrvati nego Albanci.

Mujo i Haso autom udarili u drvo. Mujo izletio kroz sofersajbnu.
-Pruzajuci mu prvu pomoc na mjestu nesrece doktor ga grdi:
- Da si bio vezan ne bi ispao!
- Vidi kako Haso lijepo sjedi, kao da je ziv!

Koliko je takvih slučajeva, a koliko je slučajeva gde je pojas spasio život?

Ima tu i drugi aspekt odluke tipa "moja glava moja stvar (da li ću staviti kacigu ili vezati pojas)". Možeš u nesreći (ne daj Bože) ostati bogalj ili makar samo privremeno onesposobljen, pa onda neko treba da te dvori i izdržava. Sa stanovišta države to je čist trošak, umesto da radiš i doprinosiš društvu postaneš joj teret. Zato je državi mnogo isplativije da radi na preventivi nego da snosi posledice tvoje odukle da je tvoja glava/telo tvoja stvar...
Može neko ostati bogalj i sa vezanim pojasom i da bude teret državi.Bez pojasa bi nastradao i ćao đaci.državu ne košta ništa
U vezi priče o famoznom mirnom razdruživanju ex yu republika....avnoj je ustrojio državu sa unutrašnjim granicama koje nikad istorijski nisu postojale i taj proces ni nakon 30 godina nije završen....ratovalo se zbog granica a ne zbog ekonomije

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh