Chat 17

Михајло ти си млад и тај исти кучан је рођен у србији где су их немци протерали и овде су дочекани први убијени војник је био новосађанин а фабрике из србије су примане без керова
Mlad sam kao Bački zec. Cela priča je u suštini nebitna. Od bojkota Slovenačke robe I priča kako će biti gladni došli smo do toga da je Slovenija u EU,najcistija zemlja Evrope u koju masovno odlaze Srbi da rade. Toliko o našoj pameti.

Doktori manje odlaze u Nemacku a vise u Sloveniju.
Pricala mi majka kada je isla na ekskurziju krajem 60ih u Sloveniju sa srednjom skolom , kaze sve cisto, neko iz busa bacio papire autobus bio zaustavljen od strane policije zbogg bacanja smeca.
Mi ovde diskutujemo ko je bio psoten Draza ili Tito, zemlja nam propada, uvozimo hranu umesto da ranimo ceo Balkan i dobar deo Evrope.

@ Mihajlo 022

Teritorija slovenije je ušla u SHS razvijenija kao i ostali delovi države koji su ranije pripadali Austro-Ugarskoj.
Takodje Slovenija i Hrvatska su u Titovoj državi bile oduvek privilegovane republike.
Recimo u Sloveniji je odmah posle rata bilo tolerisano postojanje privatnih auto prevoznika, posedovanje kamiona u komercijalne svrhe i slično, a drugde je to bilo nezamislivo i sprovodjena nacionalizacija i otimačina.

@ boderlica

Formalno je "autonomija" skrajnuta "jogurt" revolucijom. Ne slažem se sa takvim dešavanjima. Trebalo je doći do promena, ali nasilje i jednostrani potezi daju opravdanje drugima. Ponašalo se osiono i bez sluha za zajednicu. Takodje "održavanje" komunizma nanelo nam je ogromnu štetu. E sad kad su te tendencije započele '75-to sam pa se ne mogu tačno sećati.

Srbija je u praksi samo formalno imala "državnost" na teritorijama pokrajina, ali u praksi je sva vlast, sve tri grane, bila u rukama pokrajinskih vlasti
Primeri..
Vojvodina donese izmene zakona o saobraćaju koji je uveo obavezno nošenje zaštitne kacige na motorićima - Tomosima ispod 50cm3 na lobiranje Slovenaca koji su ih proizvodili. Tako nečeg tada u "užoj" Srbiji nije bilo.
Pokrajinska policija na Kosovu pod albanskom upravom se još tada iživljavala nad srpskim stanovništvom, a Srbija nije mogla to da spreči, itd..
Glasalo se u Predsedništvu itekako protivno glasu "uže" Srbije.
Ja sam već rekao da je mnogo njih bilo za Tita, a današnje stanje je posledica te zaludjenosti.
Prvo kad su u Vojvodini uvedene kacige za motoriste u Srbiji se traktori i prikolice terali neregistrovani. Verovatno mislis da je i jedno i drugo trebalo da ostane do dana danasnjeg??Sto Kosovske policije tice da se ne lazemo cinili su je Srbi i lojalni Albanci.

ако неко ко је србин може да реално објасни там из марибора за време комуниста да ли је то нормално

Претходно је државни врх донео одлуку да се производха линија камиона пресели у фабрику авионских делова у Марибору, у НР Словенији, основану 1941/42. године у Трећем рајху. Фабрика је 31. децембра 1946. године преименована у ТАМ — Творница аутомобила Марибор а већ наредне године произведено је 27 камиона Прага РН-13 пионир. Током 1948. и 1949. године произведено је 288 камиона, а 1950. године 446. Упоредна производња, у обе фабрике, престала је 1950. године, када су из ИМР проследили алат у Марибор. У ТАМ су производили пионире до 1959. године. До тада је испоручено корисницима укупно 17.416 возила. Нови производи ТАМ-а су били модели камиони ТАМ 4500 и ТАМ 5000. Последња два камиона ТАМ Пионир су искључена из инвентара ЈНА 1972. године
марибор мађрска40 км а београд мађарска 180 км то је нама комунизам донео

@coci064

U užoj Srbiji se i danas voze neregistrovana vozila, a ima toga i kod nas po manjim mestima i selima. Naravno da to ne treba tako, ali drugi je problem. Suština je da su postojala dva "pravna" sistema, a to tako ne može u jednoj ozbiljnoj državi. Te kacige su uvedene na intervencije iz Slovenije da bi ih prodavali ovde. Tada nije bilo kineskih i iz uvoza drugde. Slovenci su često koristili Vojvodinu protiv interesa Srbije. Držali su nas kao sirovinsku bazu a prodavali skupo njihove poluproizvode.

Što se kosovske policije tiče, da se nisu Srbi sami prebijali, silovali i rušili nadgrobne spomenike. Sećam se kao dete da je nedeljom od 18:30 išla emisija o unutrašnjoj politici. Dobro se sećam priče koliko je društvo na Kosovu već tada bilo podeljeno da su Albanci išli jednom stranom ulice a Srbi drugom. Albanci su držali svu vlast pre ukidanja autonomije. Tražili su republiku još u Titovo vreme

жвалави је син директора шtaмпарије новца мислите да јењега тата учио да је СРБИН
Nije mogao da ga uci da je srbin kada to nisu . Prezime Vucic potice od imena Вучо . Oni koji su pre 200 godina bili pod kraljem postali su Vucic a oni koji nisu ostali su Vuco . Mada smo svi sloveni i to jedino mora da se gleda !
Screenshot-2024-06-05-10-24-57-252-com-android-chrome.jpg

Ovo je najsmjesnije sto sam procitao ovde u zadnje vrijeme :" kacige su uvedene kao obavezne za moticikle (ak se ne varam 50cc).na intervenciju Slovenije , dabi se prodavale ,jer su se tamo proizvodile " 🤣

Vidis u Sloveniji sam bio malo par nedelja u poseti bratu nije bitno, bacim papiric jbg navika brat pokupi jes lud slika te neko stize kazna, smece tri kontejnera za razvrstavanje ja sve bacim u jedan sleteo brat sa sprata i vadi i razvrstava slikace neko stice kazna, biciklova pa po sumi i motorni testera ostavljneno aj drpimo koji kaze jes lud slikace neko eto kazne, vozimo se autom ispred nas ide traktor sa prikolicom za stajnjak puna uvrsita smrdi reko svirni mu da se skloni kaze on jes ti lud kaznice nas policija, svuda radara ramera, one sto slikaju vozile mere koliko su legla zbog pretovara, brat dao otkaz svaki dan zovu sa biroa nude posao ima onu pomoc itd.
Znaci disciplina i kazna
Ja slikao kamion sa sutom iskipovao **greška iza sela odma i prijavio svi rekli kakav si ti to covek **greška ispo ja a ne onaj sto mi pravi deponiju blizu kuce.

Ја ти гарантујем да би то заживело у Србији за месец дана само када би правила важи за све. И за политичаре и назови елиту и за мале привреднике и за народ.

Али погледај мало око себе... скоро да не постоји неко ко није у прекршају... или се нешто мува, или нешто крадуцка или краде, траже се везе, пријатељства, мито, поткупљивање... или се не поштују правила... први сами ми не поштујемо правила а онда нам криво кад неко други не поштује на нашу штету.

Направи се сертификована апликација за мобилни телефон и понуди се проценат од новчане казне или две три црвене... сви би били ловци на прекршаје... и чешао би се пола сата пре него што урадиш нешто против правила.

Претпоствљам да би се то урадило морало би да се промени устав. Да ли би таква промена устава прошла на рефередуму?

Marko, da može dao bih tri like a ne jedan. Sve je tako. Poznanik pre 15 godina otišao poslovno u Nemačku i svratio na sat vremena da poseti ćerku. Bio vikend i parkirao auto ispred zgrade gde je u prizemlju zgrade bila stomat.ordinacija. Kad je krenuo kući stoji zakačen papir sa info da je to parking za stomatologa i da on danas ne radi ali da tu nije dozvoljeno parkiranje sem njega ... Neko švapče gledalo sa terase i nije ga mrzilo da siđe dole i postavi obaveštenje.
Na semaforu stoji auto i na prednjem sedištu dete, susedni auto pristiže, švaba vadi telefon slika ovo i na pitanje ćerki: " Šta ovaj sad hoće", ćera kaže da verovatno hoće da prijavi policiji nesavesnog vozača..
I sad kad uzmete naše komentare nadobudnog roditelja: " Šta tebe briga za moje dete, jel imaš ti svoja posla, ja sam ga napravio, ja ga mogu i...

Ovo je najsmjesnije sto sam procitao ovde u zadnje vrijeme :" kacige su uvedene kao obavezne za moticikle (ak se ne varam 50cc).na intervenciju Slovenije , dabi se prodavale ,jer su se tamo proizvodile " 🤣
Tako to ide a u principu,šta kog boli q.... za mojom glavom.Moja je odluka da li ću se zaštititi ili neću a da pri tome druge me ugrožavam.

@MOMOSARIC

Smešno može biti, ali je istina.
Otac je radio kao instruktor vožnje pa zato znam šta se radilo.

Ja bi prvi voleo da se kod nas poštuje zakon i da bude reda.
Ali je "zapad" zemlje nekada mogao što na istoku nije moglo, te se iz tog može zaključiti da i onda nije bilo isto za sve. A oduvek su dizali galamu kako su ugroženi..

ma meni je to smiješno uopšte . Onako kao čudna teorija . Čak i ako je tačno smiješno mi je kao , povezala se mafija proizvodjačka , kaciga , iz Slo , preko njihove vlade ,republičke , špijunskim vezama i lobiranjima , do pokrajinskog mupa , da se uvede zakon ,:haha:

To su sve price sa kojima su nas zavadili pa Mitros iz Sremske Mitrovice je izvozio nareske za americku vojsku bez mesanja Slovenije, te price dolaze od onih koji su nas zavadili i od rata profitirali kao i autonomasi sve pare odose za Beograd a cim neko napravi vece pare odma trci da kupi stan u Beogradu eventualno u Novom Sadu, bez potrebno placamo toliku administraciju, mogli smo na miru da se razidjemo bez stradanja i rata, jel Slovenija propala otkad nema proizvoda iz Srbije.

Nazad
Vrh