Chat 17

Naravno da treba pozdraviti nihova poslovna dostignuća, ali upoređivati ih sa Kg nije prilično, jer treba malo znati ko je ko u celoj priči.

Мислим да је Зорге више мислио на њихов приступ тржишту и генерално курцобољу кад је се треба представити нешто ново. Имали су ЈНА као сигурног купца и годинама након тога нису се ни покушали потрудити да иду у корак са свијетом (а тржиште је неумољиво). Направиш квалитетан производ, сјајна ствар, али купци хоће нешто боље и то те чак и не кошта много (квалитетнија завршна обрада, мало полирања, различите верзије кундака и рукохвата).

Кад се сјетим само оног прототипа пиштоља (рашомон, или тако неки назив) који су послали на изложбу са напуклим рамом, па то би у свакој нормалној фирми било за велику чистку од мајстора до директора.

Ne pitaju se oni tu skoro ništa. Obzirom da se zna ko je tata i da plata ide sigurno, nemaju oni mnogo motiva da mozgaju.
I tako je u svim 'državnim' firmama. Kod bratunčana je privatna priča, i mozak mora da bude uljučen inače će da radi pedala(u **greška)..

Ако би Крагујевчане успех неког нашег, ко се појавио практично јуче, успео да шутне у **greška, да направе нешто ново, а да није склепотина, то би било одлично. "Застави" фали још пар деценија, па да кажу да праве оружје два века, а ови Братунчани настали из ремонтног завода ЈНА, пре десет година радници тамо штрајковали због неисплаћених плата или неких уобичајених прича око приватизације.

Данас имаш да "Застава" не може пар деценија да среди 30-мм топ, да пиштољ не знају да направе нов ("фајер страјкер", полимер - никад чули), да се глупирају са аутоматским пушкама од М-21, па до ових М-19 или како их зову и ко зна колико проблема још да имају са машинском обрадом, материјалима и чиме све не.

На другој страни, ови Братунчани почели са некаквим даљинско управљаним млатилицама за разминирање, па направили оног "Деспота" за полицију, чуо сам да су развили и линију за производњу пушчане муниције, развили службени пиштољ по ПС-у, развили и произвели тог "Вампира" кога су продали Емираћанима.

Ја бих се запитао шта "Застави" фали, па да се тргне и своје ресурсе које има искористи да направи нешто што реално може да направи боље.

@Зорге
Prosto i jednostavno: kragujevčanima fali vlasnik da bi dobili taj inicijalni udar u bulju.
Inače, ovako nema tu budućnosti.
Sa druge strane bratunčani nisu sami od sebe počeli da rade to što rade, nego je i tu neko rekao preduzetniku/gazdi: može.

Држава је власник "Застава оружја", чак нешто и улаже (било да су купљени неки обрадни центри или слична машинерија), имају и тржиште, али мени се чини и да је проблем и у самом руководству, нешто опасно пасивном и заосталом од токова у тој сфери. Не знам је 'циљ држави да фирма пропадне, па да и за војску и полицију пазари са стране (што је већ одавно почело и не само за неке сурове специјалце).

U ovom videu sa AV , gdje je poruka , sadasnja , da je bio tad takav i takav , potpirivao izjavama ratoborni. ,itd itd , ali obratite paznju i kakav je aplauz dobio , tako da
Pa naravno da je dobio aplauz kad je to bo neki skup Radikala valjda ranih 2000-ih gde su svi došli da podrže ideje stranke ma koliko one bile sumanute, nerealne i kada se pogleda dublje u stvari anti-Srpske.
Dobar deo te ekipe nastavio je da aplaudira i kada je mlađani govornik doveo lezbejku za premijera. Meni iskreno više smeta to što je ona totalno nekompetentna, ali znajući stavove i razmišljanja radikala njima bi valjda trebalo prvima to da smeta. Aplaudira li su i kad je malo po malo sve više od to malo Kosova što nam je ostalo davao Šiptarima. Da ne idem dalje, primera ima koliko hoćeš. Dobar deo njih tamo bi aplaudirao i da je rekao "Ma biće Srbija ceo Beogradski pašaluk". Jer ga većina nije ni slušala šta priča nego ko i sad kad tamo neki digne ruku, a vi aplauz!

Inače mislim da on o toj u tom trenutku toliko imaginarnoj granici priča u vremenu posle koga će mo vrlo brzo izgubiti i Crnu Goru i crkvu u Makedoniji. On mudro zbori o nekoj velikoj Srbiji. Zbog čega? Možda da se skrene pažnja tog nacionalno orijentisanog dela građana na neke apsurdne i izmišljene stvari dok im se uzima nešto što tada još imaju.

@Зорге
Nema tu 'leba. Da je ta cifra uložena u dobru privatnu firmu uz definisane obaveze, rezultat bi bio vrlo opipljiv.
Ovako uz postojeći sistem to može samo da odrađuje pos'o kako su i do sada radili.

Сећам се деведесетих, када је фалило свега и свугде, али не и јебавања "Заставе" са којекаквим пројектима, тако да је у практично сваком броју "Калибра" био приказ неког њиховог новог оружја. Пиштољи, револвери, пушке, сачмарице... Којекаквих чуда је било, често доста недорађеног, али то био био одличан први корак. У то време, ни нпр. бразилски "Таурус" није био ништа бољи, а погледај докле су догурали данас.

Apropo bratunačkog Деспота, to zaista ne izgleda loše u sajamskoj hali ili za divljenje neiskusne publike, ali je jugoimportov Милош dosta optimalnije i kvalitetnije vozilo. I jedno i drugo vozilo su radi ugrađenih (preskupih) agregata među najskupljim u svetu, ali je svakako za pozdraviti da smo potpuno domaćim snagama uspeli napraviti ovakve proizvode.

Милоша znam do detalja (bio uključen u projekat), a Деспот nije imao potrebe za intervencijama jer ih je napravljeno jako malo i nije napravljen dogovor sa njima oko osvajanja pojedinih sklopova, jer su ih jednostavno uvezli.

Еј, средите им оне црне рубове блатобрана, мало геометрију, мало изглед. Овако ме подсећају на блатобране приколице коју је правио мој ујак у слободне време. :)

Чекај, а оним донираним БРДМ-овима, ко је радио прекрајање оних додатних оклопних плоча, оних који су Руси напаковали од којекаквих рестлова?

Милош je po meni besprekorno dizajniran (preža je obavio dobar pos'o) i neko fensiranje i iživljavanje sa oblikovanjem bi bilo amaterski. Mni ima dosta dodirnih tačaka sa Sajbertrakom.
Ni na Деспоту ja ništa nebih diro'..
Nisam u toku sa brdm-ovima, ja se bavim btr-ovima..:osmeh:

Па добро "Деспот" је чисто полицијско возило и то да га назовеш камионом, колико је велико и високо.

Је ли Миро, а је л' има код нас неки ковачки погон који би могао да обезбеди оне из Плане да имају некако да спакују неко независно ослањање, јер је оно на "Милошима" и "Лазарама", па и оно чешко на "Заставиним" камиончићима скупо к'о отров?

Пааааа... јавило ми се. ;)

Оне "Текселисове" на "Лазару" мора да су скупље него читава "шкољка" са све унутрашим инвентаром.

Texelis je, btw, znatno jeftiniji od prvobitnog Timony-ja. Ali da je skup-skup je.
Česi generalno nisu skupi, ali je zato kvalitet projektovanja kod zastave mnogo niži pa se tako dobije ispodprosečno vozilo.
Postoje solidne jeftinije opcije za supstituciju tih independent suspensions-a ali su to više politička nego praktična pitanja pa tako ti i ja teško šta možemo uticati..
Da nam je samo to problem gde bi nam bio kraj.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh