Pa jeli smeće po Srbiji do nas ili njih?
Наравно да је смеће до нас.
Пут који излази на мост преко Дунава... са леве и десне стране је Годоминско поље које се полако претвара у индустријску зону. Постоји локални пут који води до некадашњег пољопривредног комбината.
Близу те раскрснице поред локалног пута годинама се налазила дивља депонија иако је легална неких километар или мало више пре тог места.
У пролеће мислим прошле године општина или ко год постави два стуба са камерама поред депоније која је пар метара ушла у њиве које се обрађују. Очисти депонију. Све је чисто до јесени и нема отпада.
У јесен екипа која закупљује њиве пооре парцелу и ''собали'' стубове са камерама. Камере и стубови после неког времена више нису ту.
Депонија се обнавља.
Постоје неколико депонија на том главном путу који иде преко моста за Банат. Чишћене су неколико пута и опет народ истовара ђубре.
Могао сам да разумем да се раније наплаћивало бацање ђубра на главној депонији што је била невиђена глупост али сада је бесплатно одлагање ђубрета.
Те неке ствари су до нас и наше културе.
И да, ми смо европљани и имамо западњачки начин размишљања, много више индивидуалистички него колективни.
Колективни начин размишљања је код западњака нивелисан тако да имају казне за оне који не поштују закон и што закон мање више важи и за јавне особе које се понегде и кажњавају већим казнама.
Мање смо источњачки него западњачки менталитет.
И они имају и везе и кумове и протекције али држава никада не сме бити оштећена. А ако је штете онда је то са намером и по плану.
Код њих либерални капитализам служи држави и држава преко њега привређује тако што поробљава друге државе и друге народе.
А људска права и остала ''булшит'' идеологија служи само да те државе и народе држе под контролом.
И зато колико год да напредују и Румунија и Пољска никада али никада неће бити и имати статус и економску моћ као латини.