,,kulaci" su komunistički pogrdan izraz. U mojoj okolini nije bilo enormno velikih vlastelina. Za Kać znam da za člana najbogatje porodice je moj otac rekao da je njavredniji čovek u Kaću.
Naterali su ljude u zadruge i te i takve zadruge propale jer su komunisti isto mislili kao i ti. I sada je situacija ista, ko radi pametno i puno, napreduje, a propalice i neradnici i sada isto misle o njima kao i ona. Znam da su proleteri (radnici) vrlo loše živeli do osamdesetih godina. I to se ne bi popracilo da nije bilo kredita koje je pojela inflacija i državnih stanova. Dobo je i onda bilo podobnima, baš kao i sad. Običnim, neškolovanim radnicima nikada nije bilo, niće biti dobro. A da li bi trebao fizički radnik da živi jednako dobro kao neko školovan na odgovornom radnom mestu ili neki gazda sa kapitalom ? Koji bi bio smisao, svi bi smo bili neškolovani fizikalci, bez odgovornosti.
Спомињали смо пре пар дана Радована Дамјановића и он,човек лепо каже да људи мало знају...и не узимају у обзир дух времена...
Хајде да пођем од овога што је
@baderljica рекао да су пролетери лоше живели осамдесетих. А горе је било шесдесетих па се успевало...радом. Сећам се слике где отац држи нас двојицу у крилу а иза се види кућа покривена лесонитом. И наше двориште је било неприродно удубљено...касније сам сазнао да је одатле прављена цигла да се та кућица озида. И полако се стицало...и опет наглашавам – радом.
А „пролетери“, шта су радили? Седели после радног времена и 'ладили ј.ја. Када је наступила криза осамдесете, долазили код нас да питају мајку како се гаји парадајз (који су пре тога од нас куповали и не само парадајз него и спанаћ...еј, трава обична а ни то неће да одгаје јер се треба сагнути да се убере), како се гаје кокошке и понека свиња. Јбг, мора да се ради.
А нису пролетери били незадовољни својим пословима у предузећима, без обзира шта ко мисли (знам то јер сам радио уз њих преко омладинске задруге од шеснаесте године...постигнеш посао код куће и тамо...а долазио сам у средњу школу на часове из ноћне смене...бацао џакове по целу ноћ у Ветеринарском заводу у Земуну).
Разлика „пролетера“ (пролетера у свести и духу...тачније оних који немају стваралачки дух) је у томе што само кукају када се нешто поремети а не умеју да мисле да не долази до снажних промена нити да створе нешто када систем пукне (лош систем).
Гадан је ум пролетера...али је и гадан ум многих који су нешто створили и мисле да може вечно да траје не мислећи да има покварених (западњачки чивути) који су кроз историју навикли да живе од пљачке и да то до њих неће стићи. И постају безобзирни и полазе само од себе без размишљања да постоје други и другачији и да систем захтева напор да се одржи ваљаним и дуготрајним.
Јесте да трба да се дозволи да способни и школовани напредују и буду предводници друштва, али треба праведно платити и оне који имају мање школе и раде у предузећима (то би био делимични одговор и за
@MOMOSARIC зашто се у Русији све више разматра стаљинизам као не толико лоша појава јер је Стаљин створио јаку државу а народ имао сигурност...без обзира на либералну пропаганду која то оспорава и негира...односно западњака који су створили империје на пљачки целог света).
Тај систем такозваног „комунизма“ је пао што се није дозвољавала приватна предузимљивост и стваралаштво (приватна иницијатива) и постојање равноправних приватних предузећа где би отишао вишак радне снаге, а не у канцеларије и нерад...и до данас то није промењено потпуно.
ПС
Незгодно је што се полази од садашњег стања који је народ допустио и подржавао не размишљајући да сам себе доводи у такво стање. Па када је пао берлински зид, подржали Слобу (иако је комуњара) и викали „слобо-слободо“ а Слоба опљачкао државу, инфлацијом.
Онда, када су срушили тог Слобу, подржали џабалебароше како рече
@tine: оне који су „došli sa biroa, pa im bitno samo, da se im tamo nakupi što više plaćenih dana..“. И шта имамо у данашње време: младе смрадове у скупшини који не знају ништа осим да кевћу...као чете'рес пете, када су слични (а можда и њихови преци) викали: на смрт...оде опет цео век у пропаст...
Колико Мома зна о капиталистима, говори и то што не узима у обзир да су постали капиталисти „генерацијама“ за 3 деценије...иди бегај...што би народ казао...