Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisu voleli Tita a po pričama su naši dedovi govorili da je dinar bio najjači za vreme kralja Petra.
Moram da se složim sa kolegom Mirosti jer smo mi okupirani i prodani i zato se ništa ne pitamo.

Da al ti ne kukas na pravosudje nego na kapitaliste.
To je rak rana vecine zemalja u svetu . Tuzilastvo kroji kapu a posto su drzava u drzavi rade sta hoce ( kod nas njih drzi USA ) . Pa tako recimo dodjem ja na vlast i pokrenem svasta ali tuzilastvo me minira i ne dozvoljava nikakve promene . Zapamti sudije su jos i dobre jer sude po zakonu i spremljenim dokazima . E te dokaze tuziteljstvo unistava i razaraju ceo sistem . Zato dok na protestima ne bude prvi uslov smena drzavne tuziteljke i dovodjenje tuziteljke kao u Rumuniji onomad tu nikakvih promena nema .
@mirosti - nemoj tako da manjinu ( neradnike ) istices u prvi plan . Njih je 10% i dobice sansu da rade . Ako je prokockaju s nosice posledice . Svaka cast ljudima koji 10 sati stoje u mestu u halama i ponavljaju istu stvar . Ja to nikada ne bih radio . Uspevam da zaradim koliko i oni a ja sam sebi sam svoj gazda . Jest da ledja i noge bole . Da su ruke u zuljevima ali ja sam svoj gazda . Ali jbg u sezoni nema nema subote i nedelje . O 10 dana odmora na planini ( nisam ljubitelj mora ) mogu samo da mastam . Ali me niko ne prca u mozak !

Tako su pričali kulaci kod kojih su za nadnicu radili sirotinja i niži staleži,za činiju brašna i par kašika masti.
Kako onda tako i sad,ništa se promjenilo nije.

Neškolovan ne znači i neodgovoran....u kojim ste to školama učili...u kojim se školama uči da je radnik na traci unaprijed osuđen na život koji nije dostojan....mnogo su zajebane te škole,zato nam se istorija ponavlja i ni jedan stečeni kapital ne može prebaciti tri koljena :D...elem,komunisti nisu ništa mislili već su slijepo prepisivali i slijedili.Što se tiče kulaka.......bilo posprdno ili ne,jedan pozitivan primjer je možda izuzetak koji ne mjenja pravilo....većina ih je do kapitalai zemljišta došlo raznim načinima a najmanje poštenim.....zato su ih i onako brutalno raskućili kad je došlo vrijeme.

Како данас тако је и онда било добрих и лоших кулака. Мада данас су 90% сви лоши који су настали отимањем туђих добара у "сретна" комунистичка времена. По причању маминог оца он је пре рата радио код кулака и ако си добар и вредан бирош могао си и да бираш код којег ћеш кулака да радиш, а ако си битанга, нерадник и испичутура зна се код којег се кулака ишло. И ти лоши бироши су после рата делили правду, и одлучивали о туђим животима. Отимали од кулака из обести јер су као лоши радници били слабо плаћени и искористили послератне отимачине у знак одмазде и реваншизма.

Moje selo je naseljeno 1751. godine. Meštani su došli kao organizovana vojna jedinica sa svojim porodicama. Svi su dobili zemlju jednakog kvaliteta a količina je je bila srazmerna broju članova domaćinstva. Jedino su oficiri dobili placeve bliže centru sela a ostali duž celog sela.

Kroz 150 godina tj pred prvi svetski rat više od pola sela su bili proleteri. Neki su to postali zbog neke nesreće(bolesti i sično), neki zbog lenjosti, neki zbog gluposti, neki zbog alkoholizma a mnogi i zog sva četiri razloga istovremeno.

Posle l svetskog rata dobrovoljcima je kralj Aleksandar podelio zamlju koja je kao rezervna poostojala u selu a pošto je nje bilo nedovoljno ostali dobrovoljci su namireni u Aleksandrovu koje je tada osnovano. Ova kategorija stanovnika je uglavnom održala posed.

Posle ll svetskog rata tito je oteo zemlju od "kulaka" i podelio je svima koji je nisu imali. Ova kategorija dobitnika u 99,9 posto sada nema ni metar kvadratni zemlje.

Eto toliko o proleterima. Mogla bi biti podela zemlje jednom nedeljno, oni bi je opet straćkali i bili bi im krivi mrski kapitalisti.

Спомињали смо пре пар дана Радована Дамјановића и он,човек лепо каже да људи мало знају...и не узимају у обзир дух времена...

Хајде да пођем од овога што је @baderljica рекао да су пролетери лоше живели осамдесетих. А горе је било шесдесетих па се успевало...радом. Сећам се слике где отац држи нас двојицу у крилу а иза се види кућа покривена лесонитом. И наше двориште је било неприродно удубљено...касније сам сазнао да је одатле прављена цигла да се та кућица озида. И полако се стицало...и опет наглашавам – радом.

А „пролетери“, шта су радили? Седели после радног времена и 'ладили ј.ја. Када је наступила криза осамдесете, долазили код нас да питају мајку како се гаји парадајз (који су пре тога од нас куповали и не само парадајз него и спанаћ...еј, трава обична а ни то неће да одгаје јер се треба сагнути да се убере), како се гаје кокошке и понека свиња. Јбг, мора да се ради.

А нису пролетери били незадовољни својим пословима у предузећима, без обзира шта ко мисли (знам то јер сам радио уз њих преко омладинске задруге од шеснаесте године...постигнеш посао код куће и тамо...а долазио сам у средњу школу на часове из ноћне смене...бацао џакове по целу ноћ у Ветеринарском заводу у Земуну).

Разлика „пролетера“ (пролетера у свести и духу...тачније оних који немају стваралачки дух) је у томе што само кукају када се нешто поремети а не умеју да мисле да не долази до снажних промена нити да створе нешто када систем пукне (лош систем).

Гадан је ум пролетера...али је и гадан ум многих који су нешто створили и мисле да може вечно да траје не мислећи да има покварених (западњачки чивути) који су кроз историју навикли да живе од пљачке и да то до њих неће стићи. И постају безобзирни и полазе само од себе без размишљања да постоје други и другачији и да систем захтева напор да се одржи ваљаним и дуготрајним.

Јесте да трба да се дозволи да способни и школовани напредују и буду предводници друштва, али треба праведно платити и оне који имају мање школе и раде у предузећима (то би био делимични одговор и за @MOMOSARIC зашто се у Русији све више разматра стаљинизам као не толико лоша појава јер је Стаљин створио јаку државу а народ имао сигурност...без обзира на либералну пропаганду која то оспорава и негира...односно западњака који су створили империје на пљачки целог света).

Тај систем такозваног „комунизма“ је пао што се није дозвољавала приватна предузимљивост и стваралаштво (приватна иницијатива) и постојање равноправних приватних предузећа где би отишао вишак радне снаге, а не у канцеларије и нерад...и до данас то није промењено потпуно.

ПС

Незгодно је што се полази од садашњег стања који је народ допустио и подржавао не размишљајући да сам себе доводи у такво стање. Па када је пао берлински зид, подржали Слобу (иако је комуњара) и викали „слобо-слободо“ а Слоба опљачкао државу, инфлацијом.

Онда, када су срушили тог Слобу, подржали џабалебароше како рече @tine: оне који су „došli sa biroa, pa im bitno samo, da se im tamo nakupi što više plaćenih dana..“. И шта имамо у данашње време: младе смрадове у скупшини који не знају ништа осим да кевћу...као чете'рес пете, када су слични (а можда и њихови преци) викали: на смрт...оде опет цео век у пропаст...

Колико Мома зна о капиталистима, говори и то што не узима у обзир да су постали капиталисти „генерацијама“ за 3 деценије...иди бегај...што би народ казао...

Спомињали смо пре пар дана Радована Дамјановића и он,човек лепо каже да људи мало знају. ..и не узимају у обзир дух времена...(поновићу ово за сваки случај јер је битно). И то је чињеница.

А види се и по многим писањима која помало прелазе у пропагандну неумереност (то је оно што @bosserb пише иако мислим да има поштене намере или @MOMOSARIC који говори о Русији или Стаљину а погледа ми је неприродно „искривљен“ и гледа на Београд и Србију а он сам би да буде са оне стране Теодосијеве линије...не воли човек Србију па то ти је).

@bosserb помешао си огромна страдања из тог доба и податак колико су мало добили „бољшевици“ на изборима па гурнули народ у крвопролиће и пропаст Варшавског пакта који јесте прошао без метка и без јаука...необјашњиво како. То би био и део одговора за Мому зашто је НКВД радио то што је радио – много се накотило страних агената који су се довукли са Лењином и Троцким (њега никако не заборављати јер је већи гад од Лењина). И још је у то доба било стране војне интервенције...тако да се ситем није распао зато што је труо. Уз све би требао да потражиш економске податке и колико се царска Русија индустријски развијала.

Такође се скрива да влада Керенског склањала храну и потрепштине да потпири пожар крвопролића...па се говори да је беда настала због цара који је тада већ предао власт.

Ту је још и лаковерност цара Николаја II који је у чивутске банке положио много новца и мислио да ће тиме задовољити њихове апетите и пустити да се Русија развија...ужасна грешка...поред уклањања пословне конкуренције (а Романови су улазили великим корацима у посао са нафтом), суме које им је упумпао у банке су толике да се исплати убити било којег човека за те паре, па и руског цара...и остале око њега (као што су код нас побили Обреновиће и онда смо силно пострадали за интерес британских чивута).

Тако да грешиш (@bosserb) да краљ не би имао никакве шансе на изборима. Само што то није решено демократски него масовним убијањем...оних који другачије мисле.

Kako mijesam ? Pa jel mozda Staljin dao da se kazni , pohapsi , zustavi taj nkvd ?
Osim na kraju sto mu promijenio skracenicu kad je vec pobijeno , zatvoreno i raseljeno milioni brace neistomisljenika ?

@MOMOSARIC...имаш ли објашњење како су пали Темплари? То ти је организација која је постала неизмерно богата и са невероватном организацијом...Ако то спознаш, онда ти је јасно зашто Стаљин није зауставио НКВД. Светски моћници су направили силну грешку са Стаљином па су га уклонили а поставили Никиту Хрушчова...малог пајаца и гадног злочинца баш из Стаљиновог окружења (кажу да је њему Стаљин на листама за стрељања које му је Никита доносио, написао: Стани мало будалетино...).

И да ли ти је позната слика како се Никита клања када се рукује с Брозом? Да се зна ко је изнад њега по важности за западне чивуте да наставе са неизмерном пљачком човечанства. И Никита је дотрчао у Београд да се извини Брозу...

И питање за тебе...Момо. Ко је одговарао за злочине у Ираку и као се доказало да није било никаквог недозвољеног оружја? Зашто је Лаос био зверски бомбардован и то је била „тајна“ деценијама, да су тамо амери вршили геноцид и зашто нико није одговарао за то...а одговорност као одговорност...али зашто убијати тај народ. Чиме је угрожавао САД?

Имаш ли одговор за то друже? Пусти ти Стаљина који је „вршљао“ у свом дворишту...склањао је противнике државе...али су некако многи били припадници „изабраног народа“...а то се Стаљину тешко може опростити...јер они имају налог да купују медије и шире своју истину.

Voleo bi ja da se pojave neki komunisti pa da prodrmaju malo Miskovica, Matijevica Al dahru ili vlasteline iz moje okoline.
Мислиш би да би велики лоше прошли...па не баш... увек пострадају они много мањи а добри су домаћини и стицали су радом. За нераднике и они су кулаци...

Ево види се да су људи јако свесни ко су постали комунисти: углавном барабе које би да отму некоме...и нерадници.

ПС

Кажу да треба поћи од себе...па ако могу рећи да је мој деда био имућан (не много али је имао прилично). И онда седа за коцкарски сто и мало по мало, изгуби имање. И као он је потом постао неки комуниста...а све што је стекао од комунизма је две године па стигао и до Голог отока.

Слушао сам га као дете када је још опасних шездесетих говорио о политици (свако вече долазила из села екипа да види: шта каже Шоша). Знам да је би јако паметан човек и да је био свестан да би дошао и неки доушник, али никада нисам чуо да говори „живео друг тито“ и сличне **greška...без обзира што је био „преваспитан“ на Голом отоку. Никада тај није хвалио социјализам и Тита...

Али није ни био за то да се некоме отима...иако је као био комуниста (што ја нисам приметио).

A Mislis da su oni gore navedeni stekli radom?? Postenim radom??
Za komunizam to nije ni bitno.Država ,komunistička Yu je težila kolektivitetu i od gro oduzete zemlje su stvarani kombinati....nešto je dato i doseljenicima iz visoke Bosne i Like.Ugl,komunizam je donio kolektivitet i zajedništvo koje je u velikoj mjeri pokazalo dosta svojih manjakovosti i propalo kao što bi propalo i novo zajedništvo koje propagira Damjanović i ekipa:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh