Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A Mislis da su oni gore navedeni stekli radom?? Postenim radom??
Одакле ти ово питање (ако је за мене)? Па пре око сат времна сам написао (посредно) да није капиталиста могао постати за 3 деценије...Наравно, може и то: пљачком или трговином наркотицима и тако то...А они горе јесу постали капиталисти пљачком народне имовине. Ако то није тачно, требало би да докажу одакле има новац (само да не буде од тетке из Канада) и како су из система који није имао јаку приватну подлогу дошли до новца да откупе народну имовину.

Зато нико и не улази у проверу порекла капитал или новца а све остало је такоше тајна (где су регистроване фирме, ко су стварни власницу итд).

Za komunizam to nije ni bitno.Država ,komunistička Yu je težila kolektivitetu i od gro oduzete zemlje su stvarani kombinati....nešto je dato i doseljenicima iz visoke Bosne i Like.Ugl,komunizam je donio kolektivitet i zajedništvo koje je u velikoj mjeri pokazalo dosta svojih manjakovosti i propalo kao što bi propalo i novo zajedništvo koje propagira Damjanović i ekipa:)

Можемо ли и ми који то не знамо да сазнамо које то ново заједништво пропагира Дамјановић...и екипа наравно...мани је то промакло па ако ти није тешко дај податке линк или текст (тих пар минута које си покушао да пратиш али си то приметио).
Или је причам ти причу „зато што ја тако мислим“...

Svi smo mi kapitaliste. Ne misli se samo na ljude koji su stekli mnogo nego na sve ljude koji su tzv privatnici u sadasnjem jelte sistemu kakav je takav je. Kapitalista je i farmer sa par stotina koka privatnih ako se time bavi.

Svi smo mi kapitaliste. Ne misli se samo na ljude koji su stekli mnogo nego na sve ljude koji su tzv privatnici u sadasnjem jelte sistemu kakav je takav je. Kapitalista je i farmer sa par stotina koka privatnih ako se time bavi.

Аух бре...за ову дефиницију капитализма нисам знао!:)

Дај бре Момо буди озбиљан. Мешаш приватно власништво са капитализмом. По томе, моја породица са двадесетак свиња и две краве, 1973-ће је била капиталистичка и били смо кулаци...

Па ти си бре срушио и Брозов комунизам таквим размишљањем.:haha:А ми смо, приде, имали и преко 100 кока...

ПС

По теби, ако нек купи за зиму два џака брашна он је велетрговац брашном...чим је капиталиста онај са пар стотина приватних кока.

Ima u tome istine, a i obmane.

Živelo je tada u SFRJ ogroman broj nacije na selu.
Živelo se jako skromno.
Nije se živelo skromno što bi bili ljudi savesni svog utecaja na prirodu, ogljični otisak... nego što je veliki deo nacije bio siromašan.

I stoga su bili prinuđeni iskoristit sve što je bilo moguće. Svaka kuća je imala po par krava, nosli ljudi 10-15 litara mleka dnevno, pa se poznalo na kućnom budžetu, gajili june, dva, par svinja, živinu...
Danas to ljudima srećom NE TREBA, jer uz sav plać i kukanje standard je nezamisivo visok kad se usporedi sa ondašnjim.
U skoro svim temama se piše kako nema nikog radit. A kad prođeš dućan, uvek se pitam, kako prodavaćice stignu punit hladnjak unutra, da opskrbi sve što sede vani.
Nismo svi mi onda bili toliko vredniji, sigurno je bila navika, da se radit mora, ali i neka crkavica za popodnevnu ispomoć je uvelike pripomogla prihodu.

Ja sam na kraju Juge već imao nekoliko godina radnog staža, kraj 1990 smo naivni klinci otvorili d.o.o., tako da nešto o tome znam, bar kad se usporedim sa ekspertima, rođenima krajem osamdesetih ako ne još kasnije.
Tine , ovo sa kravicom, moj otac kad sam ja krenuo u srednju skolu je hranio 15kom bikova i imao 6 krava(pomagao malo) , imali objekt za jos jedno 100 tinak svinja , ali nismo hranili bravce samo za domacinstvo) preko puta je covjek imao 500 tinak svinja i 10 bikova , znam covjeka koji je imao 100 svinja u turnusu i imao onda slitera od 160 ks (81). Selo imalo nekoliko hiljada goveda sada ima mozda 40-tak ako i toliko.

Turnusi svinja se izbacivali max 3 mjeseca , prva klasa 95-105kg.

A kad smo isli na ekskurziju u osnovnoj skoli , u zagorju cardaci za kukuruz (ovdje ih tako zovu objekat za susenje kukuruza u klipu) bili pola metra sirine , ovdje se pravilo najmanje 3 metra sirine i nekoliko vagona kukuruza, a u Sloveniji se ne sjecam da sam i video kukuruz , bile one "ljestve" po livadama za koje nismo ni znali za sta sluze.

"Ziveli jako skromno" , sve zavisi kako gledas od 75 do 80 u selu kupilo barem desetak seljaka nove zapadne aute, jeste onda je bila tu i najveca fabrika gume pa je ogroman broj ljudi tamo i radio a mogli su da to rade i sa pola toliko radnika , ne kazem da nije bilo socijale ali sada radi samo ratarstvo, industrije nema osim nekoliko usluznih radiona za EU koji rade ono sto se njima ne isplati a i ovdje je problem naci radnu snagu jer su radno sposobni otisli isto u tu EU(zapadnu).

Аух бре...за ову дефиницију капитализма нисам знао!:)

Дај бре Момо буди озбиљан. Мешаш приватно власништво са капитализмом. По томе, моја породица са двадесетак свиња и две краве, 1973-ће је била капиталистичка и били смо кулаци...

Па ти си бре срушио и Брозов комунизам таквим размишљањем.:haha:А ми смо, приде, имали и преко 100 кока...

ПС

По теби, ако нек купи за зиму два џака брашна он је велетрговац брашном...чим је капиталиста онај са пар стотина приватних кока.
Kapitalista je covjek koji koristi neki kapital u svrhu ostvarivanja profita u raznim verzijama kapitalistickih uredjenja

Ili možeš postaviti i ovako: hoćeš da tvoje dete kroz obrazovanje uspešno sprovede častan i neobrazovan prosvetni radnik(da ne kažem profesor)?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

A da pogodimo, te idejne vodje su i zajahale poslije smrti diktatora kad je dosla smjena generacija i jasu i sada , ako to nije diktatura proleterijata ne znam sta jeste.

Nego gledam ruske youtube klipove , dinamicko balansiraju zamasnjak i korpu na traktorima kod popravki , kod nas nisam ni cuo da to rade ili sam mozda krivo obavesten.

Kod mene redom neškolovani zidari. Cijenjeni i poštovani, znaju znanje. Zidaju ti kuću i ne traže od tebe da potpišeš u slučaju da oni nešto pogriješe... Kao npr, hirurzi

Poslednja izmena:
Mirosti , sve u redu , al za nas Bosance ne vaze sva pravila ,. 😀
Ti rece danas nesto , nemozemo nista promijeniti , uraditi , navedite covjeka ,....itd .
A Gavrilo?

Moje selo je naseljeno 1751. godine. Meštani su došli kao organizovana vojna jedinica sa svojim porodicama. Svi su dobili zemlju jednakog kvaliteta a količina je je bila srazmerna broju članova domaćinstva. Jedino su oficiri dobili placeve bliže centru sela a ostali duž celog sela.

Kroz 150 godina tj pred prvi svetski rat više od pola sela su bili proleteri. Neki su to postali zbog neke nesreće(bolesti i sično), neki zbog lenjosti, neki zbog gluposti, neki zbog alkoholizma a mnogi i zog sva četiri razloga istovremeno.

Posle l svetskog rata dobrovoljcima je kralj Aleksandar podelio zamlju koja je kao rezervna poostojala u selu a pošto je nje bilo nedovoljno ostali dobrovoljci su namireni u Aleksandrovu koje je tada osnovano. Ova kategorija stanovnika je uglavnom održala posed.

Posle ll svetskog rata tito je oteo zemlju od "kulaka" i podelio je svima koji je nisu imali. Ova kategorija dobitnika u 99,9 posto sada nema ni metar kvadratni zemlje.

Eto toliko o proleterima. Mogla bi biti podela zemlje jednom nedeljno, oni bi je opet straćkali i bili bi im krivi mrski kapitalisti.
Odakle su dosli ljudi te 1751 godine i ko im je davao zemlju ?
I ciju je zemlju kralj posle 1 sv rata delio i davao ?
Ja sam cuo da su ovo moje podrucje naselili ljudi iz Kikinde otprilike tih godina kao tvoje Melence .

Nego gledam ruske youtube klipove , dinamicko balansiraju zamasnjak i korpu na traktorima kod popravki , kod nas nisam ni cuo da to rade ili sam mozda krivo obavesten.
Ni ja nisam čuo da neko to radi ali prvom prilikom kad rastavim kvačilo od imt-a, nosim na balansiranje! U Bečeju ima neki čovek koji se s tim bavi, što mi i odgovara jer nije daleko, i neka proveri svaku ploču od korpe i sve jer je vibracija neizdrživa (trenutno mi je gora od buke).

Ni ja nisam čuo da neko to radi ali prvom prilikom kad rastavim kvačilo od imt-a, nosim na balansiranje! U Bečeju ima neki čovek koji se s tim bavi, što mi i odgovara jer nije daleko, i neka proveri svaku ploču od korpe i sve jer je vibracija neizdrživa (trenutno mi je gora od buke).
Gledam na youtube ima koji rade sve u kompletu ako je 6 tak u pitanju , zamasnjak i korpa (lamele ne rade) plus radilica i onaj napred umirujuci zamasnjak , sve dinamicki balansiraju. Ja kad sam radio traktor jednu klipnjacu sam morao mjenjati , stare su bile teze 200g , isto ima vibracije motor daleko vece nego prije , na manjim okretima se jos vise mislim osjeti.

@MOMOSARIC
Gavrilo sigurno nije tema za trućkanje po forumu ako smo ozbiljni ljudi. Mada, imaš 'stručnjaka' koji će ti odmah sve ispričati i zakleti se da su u pravu..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Славко немој да ми дираш водовоџије наши су најбољи држсе ти онога у шта се разумеш ако су ту ставио либелу у трактор ипак ти ниси мајстор ти си ратар зар немолим да ми недираш водовоџије можеш докторе али њих немој

jednu klipnjacu sam morao mjenjati , stare su bile teze 200g , isto ima vibracije motor daleko vece nego prije , na manjim okretima se jos vise mislim osjeti.
A valjda mi nije klipnjača u pitanju.... Žao mi da rastavljam motor, ugrađen je navodno nov 2004-te i od onda pored buke imam i gratis vibraciju. Nakon nedelju dana u transportu sa njim uklanja kamen u bubregu 101%! :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh