Centralno i etazno grejanje.

Aj da probam i treći put da napišem, da je roštilj oslonjen na venčanicu i stolicu, ne na stiropor :D Štafna i stiropor se ne dodiruju.

Para mora da prodje kroz stiropor, zato je prvi sloj aktivna folija koja vrši kapilarnu difuziju ka krajevima i izvlači se na ivicu ploče.Drugačije si napravio ogroman problem za ploču, ako staviš recimo običan najlon.Nakon stiropora ide klasična paroporupsna-vodoneporpusna koja ostatak pušta u ventilirajući sloj.Dovoljno je i par mm ako je promaja krova dobra.Zato oni koji tavan dižu "na tri reda" muče muku sa vlagom u ta tri reda i ako su stavili foliju po PS-u.

Hladan most je hladan most, možeš da praviš i trostruki roštilj,prekidom izolacionog sloja si napravio hladan most.
Ovo boldovano mi nije jasno pa ako može neko objašnjenje ili link gde da to vidim. A kako misliš da para prođe kroz stiropor kad je on paronepropustan?

Kad tad me čeka izolacija tavana pa da na vreme vidim šta i kako treba da se radi...

Čovek lupa gomilu gluposti.Ako si nekad zagledao specifikaciju stiropora tj EPS ploča možeš da vidiš EPS60 recimo,to 60 ti označava paropropusnost stiropora.60 je oznaka stepena difuzije vodene pare u odnosu na sloj vazduha debljine 1m,tako da imaš stiropor koji ima difuziju 60m, da izražava se u metrima.

Ovo boldovano mi nije jasno pa ako može neko objašnjenje ili link gde da to vidim. A kako misliš da para prođe kroz stiropor kad je on paronepropustan?

Kad tad me čeka izolacija tavana pa da na vreme vidim šta i kako treba da se radi...
Stiropor je paropropustan, samo manje od vune. Stirodur je slabo paropropustan.

Čak ni 10cm preko ploce nema efekta?
Meni par čjudi pricaju da ima efekta leti

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Rekao sam da stiropor i staklena vuna su praktično bez efekta kada su letnje vreline u pitanju a tu su potkrovlja u najvećem problemu.
Evo su dva članka, napisana prilično razumljivim jezikom:
Imam potkrovlje izolovano sa 2x12 cm kamene vune u kosinama i 2x10cm kamene vune + 3x5 cm staklene vune iznad plafona. Iznad kosina a ispod crepa se nalazi 3 cm ventilacionog sloja a iznad plafona je neprohodan tavanski prostor visine cca. 1-1.30 m i ventilacioni sloj od 3 cm. Potkrovlje nema klima uređaj jer nije potreban.
Stiropor i staklena vuna su vrlo dobar izolator od hladnoće ali nisu dobri za letnje vrućine.

Poslednja izmena:
Ma razumeli smo se, sto neko napisa na ovim vrelinama i 50cm stiropora je dzaba bez klime i ako kuca nije okruzena drvecem.
Pricah sa ljudima iz kraja podno Suve planine koji zive u tuglaricama, catmarama, sve prirdoni materijali, pored kuce drvo, dud, orah ili neko trece, kod njih na onu zegu je bilo pakleno

Ovo za camovinu tacno je, posto mi se dva zida lepe sa komsijom pre 3 godine komsija stavljao krov na ta dva zida usrafio u moju betonsku gredu 12*12 camovu gredu i ja reko odlicno ne moram tu da stavljam izolaciju, prc gde je ta greda tu mi je greda najhladnija sa unutrasnje strane i javlja se kondenz.

"Kašnjenje toplotnog fluksa od 1 do 2 sata, koje obično dobijete sa 10 cm staklene mineralne vune, neće biti dovoljno da se izbegne prolaz vrućine u kuću. Kašnjenje toplotnog fluksa od 8 do 10 sati, koje se dobije sa 20 cm celuloze ili drvenog vlakna, zaštitiće unutrašnjost kuće od velike vrućine, jer je vreme potrebno toplotnom talasu da prođe kroz materijal dovoljno dugo da će za to vreme spoljna temperatura već opasti."

koji je to materijal od celuloze , trska?

Poslednja izmena:
Ljudi misle ako stavljaju izolaciju da im ne treba klima što je skroz pogrešno razmišljanje. Mnogo manje energije se troši na hlađenje i grejanje sa dobrom izolacijom. Kod mene imam kamenu vunu na tavanu naređanu po ploči košuljica je urađena sa stirodurom i zidovi 8 cm stiropora. Ako ne bih imao klimu leti bi pocrkali unutra. Ali zato sa klimom lepo se odrzava temp koja vam odgovara. A za grejnje da ne pričam , jako malo drva potrošim a mi kad spadne temp na 21 odmah pali grejanje jer smo tako navikli da bude 23 u kući pa i više kad se pretera.😆

Meni kosmsija izolovao sa 5cm stiropora zid dnevne ovog lepa i mogu da kazem da se oseti sada, radijator konstanto drzim na 4, tj. termoglavu.
Prosle godine je bilo na 5, vidim temepratura ujutru da je maltene za stepen ipo visa nego prosle godine.
Mogu da zamislim kad s enakanim i stavim preko ploce stiropor da ce to biti jos bolje

Mi u Srbiji nemamo u prodaji izolacione ploče od celuloznih vlakana, najkvalitetnije što imamo za letnje vrućine je kamena vuna. Trska je sasvim dobra ali zahteva specifičan način izvođenja pa se tgiu javlja problem ko će da radi.
Nikako se ne slažem da je klima uređaj neophodan u potkrovlju, sve sam napisao u postu 5408, da ne ponavljam. Ko ne veruje neka navrati u junu, juli ili avgustu na konak pa da vidi kako sve to funkcioniše bez klima uređaja.
Inače, stiropor i staklena vuna su sasvim OK materijali za zimski period.

Komšija, predlažem da malo pročitate i proučite ponašanje izolacionih materijala pri nižim spoljnim temperaturama odnosno pri višim spoljnim temperaturama (tzv. hladnoća i vrelina). Za početak predlaždem ovo:
1. https://beodom.com/sr/education/ent...sulation-solutions-for-comfort-in-summer.html
2. https://beodom.com/sr/education/ent...sulation-solutions-for-comfort-in-summer.html
Napisani su jednostavnim i razumljivim jezikom.
Mi izolacione materijale od celuloznih vlakana ovde u Srbiji nemamo u prodaji, na žalost a oni su veoma dobri za zaštitu od letnjih vrelina upravo što im je tzv. kašnjenje toplotnog fluksa ključno pri zaustavljanju prolaza letnjih vrelina kroz izolacione slojeve ...
Inače, veoma se razlikuje staklena od kamene vune npr. pri izolaciji u zimskom od izolacije u letnjem periodu, isto važi i za stiropor ...

Zimi grijemo prostorije, dakle u njih dovodimo toplinsku energiju. To smatramo normalnim. Ljeti bi htjeli imati ugodan boravak bez odvođenja toplinske energije. Neće ići.
Sezona grijanja obično počinje kada vanjske dnevne temperature padnu ispod 15-ak Celzijusa. To je oko 7°C niže od sobne temperature.
Nije nam ljeti u kući vruće prvih nekoliko dana, nakon što vani porastu temperature iznad onih u kući. No, kad pređu 30°C onda obično počinju problemi ako se višak topline ne odvede van. Ne smijemo zaboraviti zračenje sunca, koje ljeti djeluje nepovoljno i dodatno povisuje temperaturu vanjske površine ovojnice, a zimi to isto zračenje sunca ima pozitivan efekt. Ljeti to možemo na prirodan način ublažiti ventiliranom vanjskom ovojnicom (fasada i krov), a zimi će ta prirodna ventilacija umanjiti pozitivan utjecaj sunčevog zračenja.

Ponoviti ću ono što sam već napisao. Problem je u našem siromaštvu koje nas sprečava da sve izvedemo kako je optimalno. Pokrijemo se onoliko koliki imamo pokrivač.

Komšija, predlažem da malo pročitate i proučite ponašanje izolacionih materijala pri nižim spoljnim temperaturama odnosno pri višim spoljnim temperaturama (tzv. hladnoća i vrelina). Za početak predlaždem ovo:
1. https://beodom.com/sr/education/ent...sulation-solutions-for-comfort-in-summer.html
2. https://beodom.com/sr/education/ent...sulation-solutions-for-comfort-in-summer.html
Napisani su jednostavnim i razumljivim jezikom.
Mi izolacione materijale od celuloznih vlakana ovde u Srbiji nemamo u prodaji, na žalost a oni su veoma dobri za zaštitu od letnjih vrelina upravo što im je tzv. kašnjenje toplotnog fluksa ključno pri zaustavljanju prolaza letnjih vrelina kroz izolacione slojeve ...
Inače, veoma se razlikuje staklena od kamene vune npr. pri izolaciji u zimskom od izolacije u letnjem periodu, isto važi i za stiropor ...
A napisala ih firma koja pokušava da proda to za masne pare ;)

Nazad
Vrh