Centralno i etazno grejanje.

Po meni baterije nisu dobra prica ko planira da se greje na struju jer je zimi losa proizvodnja pa su baterije prazne a leti imamo visak koji ne mozemo iskoristiti,A baterije same po sebi opada kapacitet.....Kolika je garancija na baterije?
Garancija zavisi od proizvodjača, mnogo je bitnije na koliko ciklusa punjenja/pražnjenja je deklarisana baterija.Gledao sam u Holandiji jedan off grid sistem, ali u ono je spucano mnogo para.Tri baterije koje kontroliše zaseban modul koji ujedno služi i kao kondicioner nema dubokog pražnjenja ni prepunjavanja, ali modul košta preko 2000€.

Zima je najmanji problem, kad se stave kvalitetni paneli, radi to sasvim pristojno ako se optereti po PS-u.Zimi je najveći problem dužina svetlog dela dana.A on grid kako ga je kod nas EPS postavio je čista glupost jer eto imaju monopol pa im se može, kad bi recimo dobili konkurenciju tek tad bi to bila prava priča.

Počeo da radim toplotnu pumpu u selu.Radim vod do pumpe.
ea9cf83565ebd4a053fab6e8a9a265de.jpg
e9bfd97f4484fab20d173d2555663868.jpg
2fe736178ceca719787421ad963a7c67.jpg

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Nije to tačno,i ja imam radijatore i nešto malo podnog,u kuhinji i kupatilu.Moja TP šalje 55 stepeni u sistem grejanja što je meni sasvim dovoljno da drži 23 stepena u kući.
Ja 90% vremena grejem kuću sa vodom u sistemu oko 40 stepeni. Kada napolju bude -5 stepeni, onda voda ide na 50. Vrlo retko i kratko na 60 stepeni. Tako već 25 godina u ovoj kući. Ranije, dok sam živeo u sadašnjoj burazerovoj, grejanje je uvedeno 1979. Međutim oduvek, a i danas tu voda u sistemu bude bar 20% viša nego kod mene u ovoj kući. Kuće iste, on pikovanu fasadu ima, bez izolacije, ja sa nekom izolacijom od 5cm stiropora. Ja Alu radijatore, on tučane. Ne znam u čemu je fora, al tako je.

Elem, znači da bi se meni ipak isplatilo da instaliram toplotnu pumpu onda?

Koliku površinu greješ i koliko struje trošiš?

Teško,ako je premali onda jednostavno nema kapaciteta da greje tu kubikažu prostora.
Moram menjati kotao sledeće godine, kuća je 130 kv na sprat, podno grejanje uceloj kući, izolacija 10 cm, po tavanu staklena vuna, pvc stolarija. Kotao je Alfa Plam 23, mislim da je njegov najveći problem jako mali kazan u koji staje samo 16 l vode. Greje on to sve uz pomoć cevnog termostata, u kući je oko 23 stepena, ali je stalno lozenje pun gas.

Sent from my SM-A155F using Tapatalk

Za grejanje na gas jel bolje vecu temperaturu ili manju? Mislim jel bolje da namestim na 60C i da se cesce pali i brze gasi, ili da bude na 50C pa da li onda samo duze radi i redje se pali? Ima li tu kakve male ustede mozda? Grejanje je radijatori, kotao kondenzacioni viessmann 25

Za grejanje na gas jel bolje vecu temperaturu ili manju? Mislim jel bolje da namestim na 60C i da se cesce pali i brze gasi, ili da bude na 50C pa da li onda samo duze radi i redje se pali? Ima li tu kakve male ustede mozda? Grejanje je radijatori, kotao kondenzacioni viessmann 25
Ove sezone sam uveo gas i rekli su mi da je 60c optimalno(65 kada ode u minus), kod mene je Proterm Lynx 24 običan nije kondenzacioni. Tučani radijatori, sistem je prebačen sa otvorenog na zatvoreni.

Po meni baterije nisu dobra prica ko planira da se greje na struju jer je zimi losa proizvodnja pa su baterije prazne a leti imamo visak koji ne mozemo iskoristiti,A baterije same po sebi opada kapacitet.....Kolika je garancija na baterije?
Koliko sam ja razumeo druga koji je prozjumer, racunica se svodi svaki mesec, nema prenosenja kilovata iz meseca u mesec. Tako da me je on savetovao da ako hocu da se grejem na panele da je bolje sa baterijom zbog kratkog dana.

Nazad
Vrh