Evo moje iskustvo sa izolacijom...
Ja imam potkrovlje u betonu (i kosi i ravni deo plafona je u betonskoj ploči). Pre mnogo godina kad nisam imao ni promil pojma o pari i izolaciji, rešio sam da nešto učinim sa prehladnim i pretoplim (zima/leto) potkrovljem. A nisam imao love za stručnjake već sam ja sam smislio kako da uradim izolaciju na kosom delu plafona.
Kupio sam foliju u poljoapoteci (mislim da je bila plastenička) presmotao je na pola po dužini, i onda svaku polovinu urolao ka sredini sa iste strane. Pošto ne smem na visinu angažovao sam tesare da skinu crep sa kosine i da tako urolanu foliju uvuku ispod rogova na najniži deo ploče, onda da odrolaju donju polovinu ka vrhu kosine (po ploči kosine), dalje da na tako odmotanu foliju postave 16 cm (2x8 cm) staklene vune u mekim tablama, potom da odmotaju i gornju polovinu folije (ovaj put od gore po staklenoj vuni) i da na vrhu kosine lepo preklope višak folije jednu preko druge. Tako sam dobio da je staklena vuna u nekoj vrsti sendviča od folije i da je zaštićena od prodora valge u vunu i sa donje stane (sa strane ploče) i sa gornje strane (sa strane rogova i crepa (rogovi ne leže direktno na ploči već su nekih 20tak cm iznad nje, oslonjeni na drvenu gredu koja je na početku ravnog dela ploče)). E sad, tu dolazi ono nisam imao dovoljno love, pa sam koristio vunu koju sam imao od ranije a to je bilo dovoljno samo za dužinu sobe (dve sobe) sa obe strane krova, a u produžetku krova je ostala prazna folija, računao sam naknadno će se i tamo postaviti vuna (nikad nije, kasnije sam skontao da to nije dobar metod, da treba sve iz početka po ps-u, i tako je ostalo). E sad, u tom delu gde je samo folija bez vune je kupatilo, i pošto u kupatilu uvek ima više vlage nego u ostatku kuće tu je izražen problem. Čak i ako se samo ostave mokri peškiri osetno se oseti sparno i drvena vrata se teže zatvaraju. Ja to objašnjavam time što vlaga nema gde da ode, kroz ploču ne može zbog najlona na ploči, plus zidovi skroz u pločicama (leti nije problem jer je otvoren prozor, ali zimi...). Takođe, ni to parcijalno izolovanje ne pije vodu, bez kompletne izolacije cele ploče efekat je drastično smanjen...
Ja imam potkrovlje u betonu (i kosi i ravni deo plafona je u betonskoj ploči). Pre mnogo godina kad nisam imao ni promil pojma o pari i izolaciji, rešio sam da nešto učinim sa prehladnim i pretoplim (zima/leto) potkrovljem. A nisam imao love za stručnjake već sam ja sam smislio kako da uradim izolaciju na kosom delu plafona.