Centralno i etazno grejanje.

Imaš li shemu kako su povezane TP u peč na drva? Je li TP split ili monoblok izvedba? Koliko cirkulacijskih pumpi imaš?
Povezivanje sam odradio ja :ppozdrav:,nemam semu spojene su redno.Moze sve da radi a moze i da se iskluci pec preko obicnih ventila.Jedna pumpa je na peci a druga je integrisana u toplotnoj pumpi.Versati II ili ti Gree

Svaka čast. Ako si zadovoljan sigurno si dobro odradio. (y)

Jasno mi je da je voda iz peći dosta više temperature nego voda iz TP. To je vjerojatno razlog da se TP automatski isključi kad se loženjem drvima postigne temperatura vode viša od one u TP.
Kako funkcionira u vrijeme kad su obje proizvodnje uključene, a temperatura vode iz peći je još uvijek niža od one u TP?

Svaka čast. Ako si zadovoljan sigurno si dobro odradio. (y)

Jasno mi je da je voda iz peći dosta više temperature nego voda iz TP. To je vjerojatno razlog da se TP automatski isključi kad se loženjem drvima postigne temperatura vode viša od one u TP.
Kako funkcionira u vrijeme kad su obje proizvodnje uključene, a temperatura vode iz peći je još uvijek niža od one u TP?
Tad toplotna pumpa radi na ;ler: gasu , odnosno u malom rezimu potrosnje struje.

Sve to može da se automatizuje i sa elektro ventilima ili nekim trokrakim ventilom.
Sve zavisi od koncepcije i kako je ko osmislio sistem.

Tad toplotna pumpa radi na ;ler: gasu , odnosno u malom rezimu potrosnje struje.
Nisam mislio na potrošnju struje, nego na eventualne hidrauličke probleme kad obje pumpe rade istovremeno. Imaš li nepovratne ventile iza pumpe na peći i iza pumpe na TP? Šteta da nema sheme, bilo bi razumljivije.

Jedini problem koji vidim ako ti toplotna pumpa vezana na red sa peci na drva kad ne lozis pumpas toplu vodu kroz pec i hladis kroz dimnjak...
Teško je bez sheme tvrditi ima li obje proizvdnje povezane u seriju ili su samo paralelni spojevi izvedeni jedan blizu drugog. Ako je serijska veza na način kako navodiš, ima nepotrebne gubitke otprilike kao na jednom radijatoru (grijanje jedne sobe). Može se serijska veza napraviti bez tih gubitaka, ali onda je potrebna dodatna cirkulacijska pumpa za sam krug grijanja.
kod men bi to izgledalo ovako:

Zaokruženi detalji na ovaj način:

Spojeno redno,nemam te nepovratne ventile i ostale stvari.Nalozim vatru u peci i rucno otvorim,kad me mrzi da lozim onda zatvorim ventil prema peci a toplotna pumpa sama preuzme grejanje.Tpolotna je nastelovana na 35 c.
504d844347cbf5d39facdb46b8bceba1.jpg
dc038ee9164b384bbf1ee05e50298695.jpg

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Nazad
Vrh