emigrant
Član
Znam,i imam u susednom selu čoveka što se greje na drvenu sečku.Postoji gorionik za to i sve ide automatski.Slično kao na piljevinu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
То је већ полу-професионална ако не и професионална сечка. Ово је више за једно домаћинство. Нека потроши и 4 литре горива опет се исплати вишеструко. Зато и тражим пећ која ће моћи све да прогута. И још нешто испробано штапови од сунцокрета и главе горе за све паре. Кували смо бундеве за товљенике пар година ситно грање, кукурузовина и штапови од сунцокрета. Тако да треба и то узети у разматрање. За
Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
Imam malo iskustvo sa seckanjem home made seckalicom. Pokretali smo je sa 539 na 900rpm bez problema. Potrosnja u tom rezimu treba da bude ispod 2l na sat. Ucinak jako zavisi od granja kakvog je oblika. Za granje od rezidbe te home made seckalice ne vrede jer ide jako sporo. Za oborena drva pa sve ispod pivske flase da isece to moze bez problema i to radi radnju jaki dobro sa velikim ucinkom. Covek od koga sam pozajmio masinu kaze da su isekli lesnik (njegova rezidba je drugacija od jabuke jer se vade dugacke grane komplet) zmajevku za 1.5sat njih dvojica i kada su je izmerili imala je 3600kg. To menja sigurno 4-5 kubika drva. Ja sam to iseckano lozio u kaljevoj peci. Poenta je imati neku automatizaciju kao pelet onda je pogodak.
Kod nas je jedan seckao grane od orezanih jabuka sa starim silo kombajnem, kaze ide odlicnoImam malo iskustvo sa seckanjem home made seckalicom. Pokretali smo je sa 539 na 900rpm bez problema. Potrosnja u tom rezimu treba da bude ispod 2l na sat. Ucinak jako zavisi od granja kakvog je oblika. Za granje od rezidbe te home made seckalice ne vrede jer ide jako sporo. Za oborena drva pa sve ispod pivske flase da isece to moze bez problema i to radi radnju jaki dobro sa velikim ucinkom. Covek od koga sam pozajmio masinu kaze da su isekli lesnik (njegova rezidba je drugacija od jabuke jer se vade dugacke grane komplet) zmajevku za 1.5sat njih dvojica i kada su je izmerili imala je 3600kg. To menja sigurno 4-5 kubika drva. Ja sam to iseckano lozio u kaljevoj peci. Poenta je imati neku automatizaciju kao pelet onda je pogodak.
Ovo je po meni jako dobra stvar za nas vocare, steta sto nema vise informacijaOvo mi sad iskoči u YouTube:
Tačno, ja sam se grejao par sezona na samlevene šapurike. Prva stvar, za mlevenje je potrebno mnogo snage i energije. Mleo sam je traktorom od 105ks i mlinom čekićarem na sito sa rupama od 24 i 30mm i to jako lagano jer cim malo vise pustis unutra udavi traktor. Šapurika je izlazila iz njega 70%prašina i 30% neke granulacije i komadića od fi 3mm-12mm. Drugo i najbitnije, sapurika NE SME imati uopšte ljuštike jer se ona samlevena u toj masi ponasa kao armatura, čičak, mreža... Učvrsti sve oko sebe i gorivo se zaglavi u rezervaru. Nikakvi mešači je ne mogu razdrmati ni pokrenuti. Zatim manipulacija tom mevenom sapurikom. 4 zmaj prikolice sapurika kad sameljem dobijem 35-37 džambo vreća (malih u koje staje po 700kg psenice). Te vrece donesem u hangar i iz njih posle jupolkom sipam u rezervar (bure od 200lit sa konusom dole). Najidealije bi bilo napraviti neku drobilicu koja bi samo usitnila tu šapuriku na neku granulaciju da bi takva mogla ići u gorionik. Sledeći i najveći problem postaje nabavka te iste sapurike. Sve manje ljudi bere kukuruz u klipu, sapurike se prodaju sve skuplje. Odustao sam od toga i kupio kotao sa gorionikom na agro-pelet (i sve ostalo što može da se sagori). Tona peleta od soje kosta 13500 dinara ovog sto ja uzimam. Za proslu sezonu sam potrosio oko 5t (200kg + -). Taj ogrev zauzima prostora za 5 paleta, dzakovi su 15kg. Napunim rezervar i zavrsio sam lozenje za dan-dva. Potrosio sam pre dve godine oko 3,5t nekog uglja u istom gorioniku. Sagorelog materijala ista kolicina kao i ubacenog da se sagoreva, ja sam izgledao kao rudar, garav, a prostor oko kotla je izgledao kao da sam u rudniku od te silne prasine. Hvala lepo ali ne vise ugalj,bar ne u takvom stanju prašine. Npr, koštica od kajsije ludo gori i čuda pravi sa temperaturom.
Momci,pisalo je negde o ovakvo nacinu grejanja,da li se neko greje na ovakav ili slican nacin? Mislim da je Spajki imao slican nacin grejanja al da je batalio,zbog cega?
Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk
Tacni sve. Grane kada se seckaju pozeljno je da su sto zelenije, a kada se loze da su suve. Video sam da ljudi seckaju u pletene dzakove od krompira i slazu da ima vazduha da struji i da se susi. Sve to iako na prvi pogled je jednostavno i dzabe grejanje ne ispadne bas tako. Potrosi se puno vremena da se spremi i skladisti. Agropelet/pelet sa konforom koji pruza mozda je trenutno najbolje resenje. 5t peleta x 155e mimo sezone i ogrejes se kao covek. Sa agropeletom nemam iskustvo.Liči na komunalnu opremu, malčer sa kesonom, da se pokupi trava i slično.
Tu je s tehnologije uzgoja biljaka pitanje, koliko se sme ostavit granje u vočnjaku u vidu da ti se na njemu ne namnože štetočine. Jer fino je da se pokupi suva roba.
I s drugo strane, koliki je kapacitet ugrađenog malčera za mlevenje debljih grana.
Snimak pokazuje kako ga koriste u nacionalnom parku gde im se širi praprat, a ne sme se koristit hemija (koja tu i nije baš efikasna).
Ovaj snimak je baš iz vočnjaka. Koliko gledam kad se kipa kod svih ispada vrlo usitnjena roba. Ne znam koliko bi to bilo korisno za loženje u tom stanju, još kad nije suvo. I drvena sečka, ako nije suva, fermentira i osetno gubi energetsku vrednost.
Branko, na kakav drveni otpad?
Mozda ali posle bala.I dalje je grejanje na drveni otpad najjeftinije. Potrošim otprilike 8000din za mesec dana. Pepela skoro ništa.
Kuća izolovana maksimalno.