Centralno i etazno grejanje.

Gorionik može da se montira na svaki kotao, majstor uzme mere i prilagodi ga kotlu tokom proizvodnje.Gorionik radi non stop a putem programiranja podešava se doziranje uglja u zavisnosti od potrebe tj.da li treba viša ili niža temperatura u sistemu(imam još jedan kratki video o tome).Kada se namesti i podesi termostat kotao ne radi stalno već se gasi i pali po potrebi.Pomenuta potrošnja je bila u režimu neprekidnog rada za tih 12-14 sati toga dana jer je bilo svečano otvaranje i vatreno krštenje pa da se sve proba, isproba i podesi.Nema potrebe da gorionik radi 24 sata osim ako neko baš tako hoće ili mora, sve je relativno i proizvoljno.Ne znam da li bi mogao pelet u ovaj gorionik, nisam o tome razmišljao jer mi je ova varijanta dosta primamljivija.

Momci,pisalo je negde o ovakvo nacinu grejanja,da li se neko greje na ovakav ili slican nacin? Mislim da je Spajki imao slican nacin grejanja al da je batalio,zbog cega?

Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk

od sapurine pelet ne moye da se pravi,jer se raspada,nenna sta da ga slepi,a i jako tesko ide kroz peletirko,jer ne moze sitno da se samelje kao slama,pa ga valjci guraju pred sobom

Негде сам читао, можда и овде на форуму са један џак од 50 кг сецканих грана мења 1 балу соје. Хоћу од следеће године да прећем на централно грејање па тражим најповољнију комбинацију. Има пар произвођача/мастора који кажу да могу направити пећ која може све сламу, угаљ и дрва сагоревати. Само једна банка даје кредит за био обновљиве начин грејања тако да читам, сабирам и одузимам.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Moje mišljenje je da džak od 50kg seckanog granja vredi više od jedne bale soje.

Problem je energija da se te grane iseckaju. Npr. koliko je potrebno nafte da se napuni jedna zmajevka seckanim granjem, i koliko bi otprilike trebalo takvih prikolica za grejanje kuće od npr. 100 m2. Naravno uz uslov da neko ima dovoljno granja na jednom mestu (npr. šuma ili voćnjak). E sad je još i pitanje da li granje iz voćnjaka sme da se loži u urbanim sredinama zbog silne hemija kojom se voće tretira.

Мој брат је правио сечку за гране 5-7 цм нисам сад сигуран.
Ножеве и пренос је он склопио а стругар направио. За покретање је монтиран бриксов мотор + електромотор. Све зависи од грања конкретно мени би одговарало до 4 цм то може и мотокултоватор да покрене. Што се тиче грања зове и осталог растиња има у изобиљу у мојој околини. На то се 80% грејем.

Imam malo iskustvo sa seckanjem home made seckalicom. Pokretali smo je sa 539 na 900rpm bez problema. Potrosnja u tom rezimu treba da bude ispod 2l na sat. Ucinak jako zavisi od granja kakvog je oblika. Za granje od rezidbe te home made seckalice ne vrede jer ide jako sporo. Za oborena drva pa sve ispod pivske flase da isece to moze bez problema i to radi radnju jaki dobro sa velikim ucinkom. Covek od koga sam pozajmio masinu kaze da su isekli lesnik (njegova rezidba je drugacija od jabuke jer se vade dugacke grane komplet) zmajevku za 1.5sat njih dvojica i kada su je izmerili imala je 3600kg. To menja sigurno 4-5 kubika drva. Ja sam to iseckano lozio u kaljevoj peci. Poenta je imati neku automatizaciju kao pelet onda je pogodak.

То је већ полу-професионална ако не и професионална сечка. Ово је више за једно домаћинство. Нека потроши и 4 литре горива опет се исплати вишеструко. Зато и тражим пећ која ће моћи све да прогута. И још нешто испробано штапови од сунцокрета и главе горе за све паре. Кували смо бундеве за товљенике пар година ситно грање, кукурузовина и штапови од сунцокрета. Тако да треба и то узети у разматрање. За

Nije profesionalna jer se rucno hrani ali nema veze. Za granje od rezanja bi trebalo nesto tipa austrijske seckalice Biber.

Stapovi od suncokreta su zlo, ja sam balirao jedne godine neki 100-ak bala, to gori haos i dize temperaturu , cak ni regulator promaje ne moze da zaustavi temperaturu nego sam morao prozore otvarati
A pepela jako malo.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ми смо скупљали и везивали у снопове 30цм у пречнику. Шпорет је био зидан тако да може сноп да стане. Усија цеви од оџака.

Nazad
Vrh