Centralno i etazno grejanje.

Jedno bezveze pitanje . Imam centralno na drva , kotlovnica 10m od kuce , podzemne cijevi dobro izolovane , to je ok . Kuca prizemna 120kvm , izolivana . U kupatilo bojler kombinovani , pa kad radi grijanje prebacim slavine i iskljucim struju . I to je ok. Sad npr , da stavim ventile kod izlaza i ulaza cijevi u kucu , i zatvorim , i jos jednu pumpu unutar kuce sto je nikakva investicija , i otvorim ventile na bojleru a ukljucim ga . Nekad npr kad necu da lozim . Kolko bi , i dali bi uopste obicni bojler , neznam jel 2 ili 3kw , Boschov je samo to znam , mogao stici podgrijati kucu ? Ili bar neke radijatore.
U bojleru imas 1,5/2 kw grejac.....nedovoljno...samo da ne smrzne voda na velikim minusima...

Sve zavisi koliko platiš radnike
Prošle godine 18 din
Ove godine 20 din

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Nisu problem radnici, organizovali bi se i skupili nekako.Problem su smeštaj i vremenske prilike koje niko ne može da predvidi a videlo se ove jeseni kako vreme može da se pokvari.Kod nas je ostala sva soja ne izbalirana, retko ko je ispeo da je uveze.Treba da izbaliraš par hiljada bala slame za slučaj da ne uhvatiš soju ili kukuruzovinu tj.to da ti bude rezerva ali da stoji u suvom po mogućnosti pa tek na jesen da vučeš ostalu bio masu.

Zeznuto, ne mogu na uzanim njivama, mora biti bar 6 otkosa, na većini njiva koje radim to je oko 3kj(duple duži) i kad mi se potrefi ko što ću imati naredne godine, sve uske njive, onda ili na oooruk, ili baliram na tuđim njivama..

Koliko otprilike ovih malih bala ima u jednoj rol bali?Pitam zato što možda ne bi bilo loše napraviti kotao za rol bale.Recimo staviti jednu rol balu dnevno u kotao.Sa rol balama nije potrebno toliko ljudskog rada i lakša je manipulacija.

Recimo oko 15,što bi u prevodu značilo da bi kotao trebalo da bude velik, a za grejanje samo kuće mislim da je to suviše, za neku još halu ili poslovni prostor i ajde...

Morao bi biti velik toliko da može bala da stane a automatikom bi mogla da se reguliše promaja i naravno temperatura vode u kotlu.Ako u njoj ima otprilike 15 bala to bi moglo da traje oko 2 dana,a još bolja priča bi bila napraviti veliki kotao koji bi imao 1000-2000 l vode u sebi i zagrejati ga na 60-70 stepeni i onda bi služio kao akumulacija i samo bi radila cirkulaciona pumpa za grejanje dok opet ne bi pala temperatura i dala signal da treba da se ubaci nova rol bala.

Emigrant takav sistem grejanja možeš da vidiš na Mitrosremovoj farmi.Oni su grejali radionice i ostalo na rol bale pa ako znaš nekoga ko tamo radi možeš pogledati.

Из искуства из фирме, треба неко да ти уради прорачун. Овако ћеш се само зезнути. Овде има резервоар од 35000 литара и није могао да састави 12 сати. Још један проблем је кад слама није битно која не гори на одређеној температури не сагорева добро и ствара наслаге и кондезацију ма колико сува била. Пробали пар година и на крају прошле године раскачили све. Оставили
3 х 1000 литара за сваку пећ.
Пећ може да сагорева велике коцке и роло бале.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Morao bi biti velik toliko da može bala da stane a automatikom bi mogla da se reguliše promaja i naravno temperatura vode u kotlu.Ako u njoj ima otprilike 15 bala to bi moglo da traje oko 2 dana,a još bolja priča bi bila napraviti veliki kotao koji bi imao 1000-2000 l vode u sebi i zagrejati ga na 60-70 stepeni i onda bi služio kao akumulacija i samo bi radila cirkulaciona pumpa za grejanje dok opet ne bi pala temperatura i dala signal da treba da se ubaci nova rol bala.

Ovo ne može! U akumulaciji mora da se obezbedi slojevito zagrevanje, tj. da je raspodela temperature u akumulaciji slojevita - na vrhu najtoplija voda, na dnu hladnija - princip bojlera u kupatilu. Zbog toga su akumulatori uspravni i visoki. Pored toga u kotlu nema izolacije kao u akumulatoru, sa spoljne strane ima ali kroz ložište se hladi.

Овакав део проблема смо имали. Губитак кроз пећ односно произвођач тврдио да 8 сати неће морати да се ложи. У реалности промашај. Једна смена само да загреје воду зато што се загрева систем + акумулатор. Па тек онда топла вода из акумулатора у систем за грејање. Реално 7-8 сати 50 степени остало се губило на загревање и грејање.

Sve zavisi od nacina povezivanja. Akumulacija treba da bude spojena kao slepo crevo. Kad se upali kotao prvo topla voda ide na grejanje, a ono sto ostane u akumulaciju. Kad se gasi obrnuto, prvo kotao da se prazni pa onda akumulacija

Пробали и тако. Систем је тако конструисан да тај вишак није довољан за акумулацију. На крају је било ставите веће пећи. И наравно ништа од тога сеци све и враћај на старо. Опет температура 50 степени без већих осцилација а потрошња сламе иста. Зато пре преправки неко ко зна да рачуна и каже да ли систем може да поднесе или не.

Jedno se ne bi slozio sa tobom, po pitanju sljake.
Mislim da ima vise sljake nego sto si uglja ubacio 😂😂😂.
Salu na stranu ja sam se relativno skoro prebacio na centralno i ugalj i u tom momentu mi delovalo kao najekonomicnije,nije mi tako strasno 5t na 200kvadrata i to da bude toplo, sve ostale opcije su mi delovale skuplje, kulturnije ali skupljepa sam se odluci na ovu.
sto se pepela tice,yavisi koji ugalj koristis...kod nekih ima jako puno pepela,a kod nekih,ne moras da cistis nekoliko dana

Prošle nedelje namontiran gorionik na postojeći kotao.Gorionik koristi sitan ugalj i prašinu od uglja.Temperatura na kotlu je između 55 i 60 stepeni, u kući 28 što je malo i previše ali tek smo prešli na ovaj vid grejanja pa treba malo vremena dok se sve ne podesi i uštosi.Dnevna potrošnja za naših 300 kvadrata je možda nekih 100 kg sitnog uglja za 12-14 sati rada gorionika.Tona ovog energenta je 5.000 rsd sa prevozom a u pitanju je sušeni ugalj Vreoci.
I ja sam isto ranije koristio Banovic ugalj i po 7-10 m drva, pa zbog te silne sljake koje ostaje presao sam zadnjih par godina na suve vreoce od kojih pepela ostaje ali lakse je ocistiti kotao, bar sljake nema. Grejem oko 200 do 250 m2 i kupim svake godine 7 t uglja, s tim da sam nekad knap nekad se ne koristi sav za grejnu sezonu.
Vidim da si presao na sistem gorionika pa bi te pitao ima li sanse da se taj gorionik montira i u Centromelal kotao?
Citam za potrosnju tog sitnog uglja, verovatno ako kotao ima termostat gorionik ne radi non stop pa mi nije jasno jel ta potrosnja iskljucivo samo prilikom rada gorionika, odnosno koliko otprilike u Novembru kad su ove temperature bile oko nule se potrosi tog uglja za 24 h i da li onih 12-14 sati rada gorionika je vremenski termin kad je gorionik aktiviran u 24 h?
Jos samo da pitam, mozes sa ovim gorionikom koristiti i pelete? Ali vise ti odgovara finansijski ovaj sitni ugalj?

Nazad
Vrh