talianu
Član
Šta je sledeće? urea?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa nije sada NULA dolara, sada je "kupis" naftu i dobijes 38 dolara i naftu. Kako obracunati akcizu na negativnu cenu?
Evo ovako, "kupis" naftu za minus 38 dolara (imas i 180 litara (barel) sirove nafte i 38 dolara), od tih 38 dolara platis prevoz, platis preradu, platis prevoz do pumpe, platis pumpadziji da pumpa , platis akcizu i JOS TI OSTANE ZARADA.
Znaci nafta treba da je 0 din/litra i dalje svi zaradjuju! I da ti plate sto si natocio i tako svi zarade!
U Srbiju se uvozi i rafinisana nafta, tako da na pumpama nije samo rusko goriva a cene su iste, tako da neko drugi diktira cenuDa li je rat ili trziste reaguje sto niko ne trosi naftu (osim nas poljoprivrednika) ne znam, samo znam da je ovo kraj za rusiju, emirate i ostale arape kao i za ameriku koja je drugi najveci proizvodjac nafte, znaci svi padaju jer im budzet od nafte zavisi, kina profitira... a mi? mi cemo placati 1.2 evra i dalje da "braca" rusi ne propadnu?
Kad hoces nesto da napises prvo proveri o cemu se radi.Americka laka WTI nafta je u minusu za isporuke u maju.Ruska i arapska brent teska nafta drzi i dalje stabilno cenu oko 25 dolara za barel.Ameri igraju neku igru,dampinguju cenu.Njihova proizvodnja nafte iz skriljaca je skupa ispod 30 dolara po barelu su u minusu.Nemojte se previse radovati jer ovo nije najsrećniji znak.Rekao bih da Ameri guraju svet veliku ekonomsku krizu jer im to odgovara.Kasnije ce naplatiti svoju naftu debelo.
Mislim da ciljaju Ruse.Pokusavaju da nadju sto sire trziste za svoju laku naftu,da istisnu Ruse sto vise.Arapi su americki privezak,radice sta im se kaze.Ruse vise pogadja niska cena nafte,ma koliko tvrdili suprotno.Amerikanci mogu za sada neograniceno stampati dolar i upumpavati ga svojim naftnim kompanijama koje proizvode naftu iz skriljca.Ok. Sta znaci takav pad nafte ? Potrosnja je mala a zalihe ogrome . Sta bi bio sledeci korak u regionu ? Zaustavljanje rada rafinerija . E onda je problem sto se ne pokrecu tako lako. Tako da bi ovde moglo biti svasta malo kasnije.
Imas dajmond karticu?Ja sam sipao danas takodje. Nis ED sa svim mogucim agro popustima naplatili mi 125din/l
Mislis? Koji drugi ako ne oni ili nasi?U Srbiju se uvozi i rafinisana nafta, tako da na pumpama nije samo rusko goriva a cene su iste, tako da neko drugi diktira cenu
bla,bla,bla... truc.... bla,bla,bla...truc
Cena nafte o kojima se izveštava svakog dana s tržišta su zapravo cene nafte u određenoj budućnosti vezane za fjučrse, a negativna cena zabeležena u ponedeljak je vezana za majske ugovore kojima ističe rok i važila je samo za američku referentnu naftu WTI.
Trgovci s takvim ugovorima nisu mogli da pronađu kupce, zato što niko nije mogao da preuzme naftu pošto nema gde da je smesti, objašnjava britanski servis.
Ovo je americka igra,Rusi ovo nisu ocekivali,zateceni su.Gotovo 70% ruskog izvoza cini nafta.Nafta pokrece rusku ekonomiju.Americke sluzbe procenjuju da se posle 6 godina ekonomske stagnacije u Rusiji u narodu natalozilo nezadovoljstvo,i nadaju se eksploziji tog nezadovoljstva da bi u daljem toku mogli da okarakterisu vlasti Rusije kao "nenarodni rezim" i da izvrse dalji pritisak na svet da se Rusija sto vise izoluje.Ipak sam pogrešio kada sam rekao da je sve puno, zapravo je popunjeno 60% skladišta. Ova što nisu popunjena su verovatno daleko, pa se ne isplati voziti naftu do njih.
Evo zanimljivog citata oko negativne cene nafte:
link do kompletne vesti, nije preterano senzacionalistička.
Trgovci plaćali kupcima da uzmu naftu - Puni kapaciteti za skladištenje, cena u "zoni sumraka"
Trgovci plaćali kupcima da uzmu naftu - Puni kapaciteti za skladištenje, cena u "zoni sumraka"www.ekapija.com
Ipak sam pogrešio kada sam rekao da je sve puno, zapravo je popunjeno 60% skladišta. Ova što nisu popunjena su verovatno daleko, pa se ne isplati voziti naftu do njih.
source: trust me. nasvercovao sam se goriva za vreme sankcija na desetine hiljada litara (uz marzu od 2 pfeninga/1L)