AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Moj auto je oko 5.5din/km, dizel mozda jedino Fiat 1.3 70ks moze da ima takav skor. Ostali su svi na 7din pa i vise. Prosto je izracunati da na 10.000km napravim razliku od 15-20.000din koji su mi dovoljni za servise (5-6000din) i da mi ostane dovoljno za registraciju (otp predjem 1.5 servisni interval za godinu dana). Pritom C klasa auta je sasvim dovoljna prosecnom korisniku. Nek Golf trosi 5l dizela, to je po sadasnjim cenama 7.5din/kg. Odrzavanje golfa ne znam koliko je, meni je najskupji kvar bio ciscenje ventila posle 80.000km plinske voznje od 27.000din (zaptivac glave, novi ventili, ruke), ostalo je sve otp Yugo x2 i siguran sam da u razlici ustede on sam sebe servisira, odrzava i registruje.

Al me smaraju komentari na plin se kuva ,sure svinje itd.Inteligentno nema sta . Jesi ti druze moj kad video na dyno testu da auto moze da izbaci vecu snagu na plinu nego benzinu? Vidis ja jesam , bila je u pitanju astra 2.0 turbo i gasni uredjaj sa tecnim obrizgavanjem gasa.

Ko ne moze ukapirati da je jeftinije voziti se na plin ima problema sa matematikom i to ozbiljno. I potpisacu benzinac iste kubikaze i konstrukcijski na plinu dere sve i jednog dizela ! I jeftinije se voziti na plinu i bolje ide i zimi na pola kljuca pali, nema skupih decijih bolesti tipa dizne,pumpa, zamajac itd itd.

Kad poredimo turbo dizela poredimo sa turbo benzincem.

Ili atmo dizela sa atmo benzincem .Nemojmo mesati babe i zabe.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Auto na benzin ce gutati zivo gorivo ako mu samo malo jace stisnes papucu gasa, i tu vec nema neke odredjene potrosnje dok kod dizela nece biti bas drasticne razlike.
Sto se plina tice, podrzavam apsolutno, zbog isplativosti i razlike u ceni.
Licno vise volim dizela i moj glas uvek ide njemu

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Slazem se sa Bojceticem,max 2l razlika u odnosu na dizel ako je na autu sve uredu,govorim o benzincima novije generacije.Vozim cesto golf 4 tdi150 ks i ako vozis malo zustrije posrce on lepo za dizela ode portosnja na 8l dok ispod 6.5l nikad nisam uspeo da mu spustim potrosnju.A sto se tice fabrickog plina itekako se ugradjuje fabricki ja ga imam na mom BMW-u jer je auto radjen za Belgijsko trziste gde se jako puno bezinaca vozi na plin kao i u Holandiji.Meni moj auto u proseku trosi 8l benzina na 100km i ja s tom potrosnjom sam zadovoljan, ako ga forsiram ode na 10l vise ne.A sto se performanse tice nemoze nikad da se uporedi dizel i benzinac slicne konjaze,moj auto takodje ima 150ks i uvek oduva gore pomenutog golfa u ubrzanju iako su iste snage.

Ja imam Golf 4 1.4 benzin,do novog sada imam tačno 97 kilometara,tabla do table,testirao sam ga ,zapamtim na kojoj mi je crtici kazaljka uspem za 1700 din, odem u novi sad ,obavim u gradu šta imam,i vratim se kući kazaljka na onom istom mestu.Pa vi sad računajte potrošnju.Da napomenem do novog sada ne idem autoputem.
Benzinci polako preuzimaju primat,jesftinij su ta održavanje,registracija neuporedivo jeftinija,pogotovo za ove novije generacije sa turbom mala kubikaža a snage kolko hoćeš.

Hm, potrošnja je relativna stvar.
Relacija Sombor-Šabac-Sombor, pun rezervoar 35l plina, Astra F 1998 g. 1,6 karavan, ako vozim ja kada se vratimo u Sombor mogu domah da idem na pumpu, a kada vozi koleginica imam da pređem još 60-70 km, sigurnih, ali i stižemo 30 min kasnije hahaha.
Sada vozim Pežo 206+, 2011.g. dizel, motor 1,4 potrošnja oko 4,5 l.

Kod mene je situacija da nafte uvek ima u buretu,i od tada uvek samo pun do čepa.:osmeh: Dok sam vozio benzinca uvek je tu bio oko rezerve i samo oko benzinske pumpe,a vozio sam motor 1.1l sa 50ks.

Samo da se osvrnem na velike litraze motora . Trenutno vozim mk2 sa 1.5d motorom iz keca i to ide jako lepo . Na 3 hiljade ide oko 110 a krece i bez davanja gasa i razlika je sto ima kraci
menjac od novijih , vise obrtaja motora za manje predjenog puta . I ovaj jako lepo povlaci i sa tako malo konja , a vise puta sam vukao i preko 2 tone tereta sa njim bez grca . HOcu rec da je dzaba velika konjaza i nadodate gluposti kada se nema gde voziti pogotovo za nas seljake .

Kod vas je golf dvica sveto pismo:osmeh:
Свето писмо или не,за кадета је био авион.Хвала Богу купљен је нов 86 те и служио нас је 31 годину код нас,у међувремену је дошао новији,па опет још новији.Стриц је имао кадета сузу купио га 90 их,људи оно је канта прве класе наспрам голфа 2,нисам сад неки да дижем голфа наспрам мерцедеса 190 или чак ауди јаје ми се естетски више свиђао,али поредити оно и говорити да је модерније наспрам голфа је у крајњу руку смешно до бола,а да не причам да је 90 посто тих кадета иструлило пре 20 година а голфови се само котрљају,

Иначе срећна ти нова година и празници,:ppozdrav:

Svasta se pise, pa moram u diskusiju.Sve sto si nabrojao, Zombi, da ima dizel vise u odnosu na benzinca, plivajuci, turbina, dizne, se moze uraditi novo za lovu koju ustedis na razlici u potrosnji i cijeni pogonskog goriva. Da uzmes mk4 sa 1.9 tdi motorom i 74kw snage, to je najzahvalniji motor u cetvorci, potrosnja je max 6 litara, pa hajd' i 7 lit, ako si Sumaher. Dok 1,6 benzinac 77 kw, ne moze ispod 8 lit, malo otmjenije voznje 10, a ako glumis Sumahera 12 lit pa na gore, i o cemu onda pricamo. Na stranu ta prica sa plinom, da auto treba da se vozi na plin, onda bi u fabrici radili posebnu liniju vozila na isti, plin-gas je za sporet i kuvanje, a i da se ocicaju dlake sa svinjceta poslije surenja.Da ne pominjem kako je voziti benzinca, a kako dizela, pogotovu PD gdje obrtni moment brzo prosto eksplodira. Inace vozio sam tu benzinjaru 1,6 77kw, i to je odgovorno tvrdim mrtav konj naspram PD 74kw.
I sta jos, nemoj siriti dezinformacije, servis zupcastog na 1,9 tdi ne kosta ''toliko ili vise''.
Recimo..................https://www.olx.ba/artikal/26133771/set-zupcastog-golf-4-1-9tdi-sa-ugradnjom-300-00km/

- - - - - - - - - -

U svakom slucaju dizel, a ne bi bilo lose doplatiti i uzeti mk5 kad vec uzimas, cetvorku gazi vec vrijeme nemas mladju od 2004 godista, a karavan od 2006. Naravno ako finansije dopustaju i komsiluk.

Ako nisi pročitao, ja 7 godina imao auto sa plinom sa kojim sam prešao oko 100.000km i mislim da bolje znam prednosti i mane dizela, benzina i plina, prije tog auta 5 godina vozio isto benzinca (bez plina), Fiat Bravo 1.2 i sa njim prešao 80.000km, posle toga2 godine vozio dizela, Zafira 2.0 DTI. Cijenu velikog servisa sa 1.9TDI sam naveo onu koja je u mom kraju, za Sarajevo ne znam. Sad kad uvezu akcize od 01.02. , plin će biti 0,79+0,18=0,97KM/litar, dakle mene će 100km vožnje da košta 8KM. Dizel i benzin će biti 2KM po litru. 1.9TDI će trošiti 6 ili 7l kao što i sam kažeš i to izlazi na 12 do 14KM na 100 kilometara.

Dakle, kako god okreneš, na plin će vožnja biti od 4KM (2 evra) do 6KM(3 evra) jeftinija na 100km u odnosu na dizela. Evo da zaokružimo da bude 2.5 evra ili 5KM na 100km razlike. Ugradnja gasne instalacije je 450 evra (900KM) sa atestom i upisom u saobraćajnu. Lako se može izračunati da se za 18-20.000km ugradnja gasne instalacije isplati. Ja sad godišnje prelazim toliko.

Na 10 000 km se plin otplati sam , racunajte prosecnu 9l , na 10000 km to je 900l goriva x145 din oko 130000

Sad racunajre da cete ustedeti 50% na gasu znaci pola od 130000 je 65000.

Plin se isplati i tacka.

U calibri sam sa varijantom stag 300, tomasseto isparivacem,valtek diznama presao 120000 km bez pipanja.

Jos sam cak spustio temp prebacivanja na 20 stepeni.Svi vikali smrznuce dizne ni to se nije desilo.
Bukvalno sipaj i vozi.
To sto neko naleti na auto gde je neki putalj ugradjivao pa nije dobro uradio to je nesto drugo. Gledam sve oko mene niko sa plinom problema nema. Pricam o sekventu . One vakumske gluposti necu ni spominjati

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ja sam na megan 2. 1.4 16v sad ove jeseni radio reatest plina i za to vreme presao negde oko 40000 km bez ikakvih problema sto kazu sipaj i vozi sa potrosnjom oko 7 litara plina blage voznje

1,4 motor od 80-90-100ks sa plinom je best buy trenutno. Kolega koji prati forum a ne pise culi se danas da izcestitamo NG i kaze da u Skodi Fabiji ima neki 3cil motor VW kao 1.9 samo skracen za jedan cilindar. 70ks valjda (sluzbeni je auto), oni sa njim trose oko 4l kada paze, a kada ga gaze onda 5+, i da se cuje kao 577 stari tip, a ubrzava kao 533, ali eto jako malo trosi.

Moj auto je oko 5.5din/km, dizel mozda jedino Fiat 1.3 70ks moze da ima takav skor. Ostali su svi na 7din pa i vise. Prosto je izracunati da na 10.000km napravim razliku od 15-20.000din koji su mi dovoljni za servise (5-6000din) i da mi ostane dovoljno za registraciju (otp predjem 1.5 servisni interval za godinu dana). Pritom C klasa auta je sasvim dovoljna prosecnom korisniku. Nek Golf trosi 5l dizela, to je po sadasnjim cenama 7.5din/kg. Odrzavanje golfa ne znam koliko je, meni je najskupji kvar bio ciscenje ventila posle 80.000km plinske voznje od 27.000din (zaptivac glave, novi ventili, ruke), ostalo je sve otp Yugo x2 i siguran sam da u razlici ustede on sam sebe servisira, odrzava i registruje.
Pozdrav svima.vizim vectru b 1.6 benzin plin 2002 god.potrosnjom sam zadoboljan.sipam za 1000 i predjem od 160 do 185 km.ne bih nista menjao,medjutim kad sam bio na posl.servisu majstor mi rece da je vreme za obradu glave i zamenu gumica ventila.tvrdi da plin doprinosi brzem propadanju gumica ventila.da li je to tacno?

Hm, potrošnja je relativna stvar.
ako vozim ja kada se vratimo u Sombor mogu domah da idem na pumpu, a kada vozi koleginica imam da pređem još 60-70 km, sigurnih, ali i stižemo 30 min kasnije hahaha.

Ako ti tih 30 min treba za obaviti nešto drugo, što vrijedi više od razlike utrošenog, tvoj stil vožnje je opravdan. No, ako je to kasnije (ili prije) uzalud potrošeno vrijeme, kolegica je u pravu.
Ja se pokušavam držati izreke da nikad ne treba žuriti, samo treba krenuti na vrijeme. Narodski: da sam jahao, kad san sedlao, sada bih ga ulovio. :osmeh:

Свето писмо или не,за кадета је био авион.Хвала Богу купљен је нов 86 те и служио нас је 31 годину код нас,у међувремену је дошао новији,па опет још новији.Стриц је имао кадета сузу купио га 90 их,људи оно је канта прве класе наспрам голфа 2,нисам сад неки да дижем голфа наспрам мерцедеса 190 или чак ауди јаје ми се естетски више свиђао,али поредити оно и говорити да је модерније наспрам голфа је у крајњу руку смешно до бола,а да не причам да је 90 посто тих кадета иструлило пре 20 година а голфови се само котрљају,

Иначе срећна ти нова година и празници,:ppozdrav:
Niko nije rekao da je limarija bolja, pogotovu posle jedne decenije i više
Pisano je kada su oba modela bila aktuelna, golf je imao tog 1,6 dizela i ništa više, benzinci su bili na strani opela, brzina, ekonomičnost i ležanje na putu
Dobra limarija 1,6 dizel i jeftino održavanje je golfa i proslavila na našim prostorima

Srecni praznici svima.
Pre mesec dana sam uzeo Daewoo Tacumu 2001, 1,8 benzin+tng. Lose se ponasao na plinu, gusio se, nekad cak i gasio kad usporim npr. na lezecem ili pesackom.
Plin je bio fabricki, mislim neki holandski, zamenio sam komplet sistem sad je stag, bocu nisam jer je menjana 2013.
Merio sam ga za sad samo jednom i potrosnja je 10,9l/100km, gradske zimske voznje, a ruku na srce nisam ga bas ni stedeo. Majstor je rekao da bi trebao da trosi oko 10, tako da je to otprilike to.
Imam drugi problem, pa ako se neko razume u elektriku voleo bih da cujem savete. Naime, kada sam ga uzeo rekao mi je vlasnik da ne rade podizaci, sto me nije toliko zabrinulo jer sam svakako citao na forumima da se kod njih desava tu i tamo taj kvar i da se samo naprska kontakt sprej. Ali majstor kada ga je pogledao video je da je neko nesto budzio na delu gde se zatvaraju vozaceva vrata, ima deo debeo kao prst umotan izolirkom i tu je najverovatnije doslo do kratkog spoja, pa mi ne rade podizaci, ali ni centralna (to mi naravno prodavac nije napomenui tad...). Ovaj majstor me je savetovao da nadjem taj deo instalacije pa da se zameni, ali ga ja za sad nisam nasao nigde, ima li neko neki predlog, sem da teram kod drugog elektricara?
I generalno ima li ko iskustva sa ovakvim kolima, jer su meni prva? Pre ovoga sam vozio uglavnom starije dizele, ah da, naravno i golfa kojeg toliko spominjete :D

Nekima je zivot bio mnogo jednostavniji dok nisu ugradjivali board u automobile :osmeh: nekad bilo koliko moze da razvije, a sad odmah koliko trosi :osmeh:

Evo da vas pecnem Punto Van 1.9jtd prosek na otvorenom 4l u 5 oj 100km/h, a vrti se na 2000.A kad treba snage imalo na pretek. Odrzavanje smesno.Jedino mu je falio tempomat.Al taj auto je 80% proveo na autoputu prosecna brzina mu bila 67km/h :osmeh:

Onda se sjebali pa uzeli fabiju 1.4 trosila 8l a radila isto sto i punto.

Niko nije rekao da je limarija bolja, pogotovu posle jedne decenije i više
Pisano je kada su oba modela bila aktuelna, golf je imao tog 1,6 dizela i ništa više, benzinci su bili na strani opela, brzina, ekonomičnost i ležanje na putu
Dobra limarija 1,6 dizel i jeftino održavanje je golfa i proslavila na našim prostorima
Бензин у домаћинству само трошим на косачицу,тример,скутер,2 моторке и томосе заљеваке,друго не признајем за употребу и не би набављао.Велики сервис са 1.9тди 74кв сам платио пре месец дана 280 км.а замајац 240 фиксни и никаквих проблема,потрошњом презадовољан а шта ради неким бензинцима да не поредим.пумпа дизна мотор.Голфа 2 је прославио квалитет пре свега,мотор који је трошио као упаљач и генерално изглед 2мк и кадета је да се не пореди.кадет коцка као да је секиром тесан а сузу самозаоблили хаубу.унутрашњост такође.А нико нама није крив што се та 2 престала производити пре 20 и кусур година а ми тражимо и даље квалитетне дијелове.А моје је прегурао преко 600 000 км искључиво на ложу уз једну генералну и једно освежење.генералну је фасовао у рату због уља и горива доброг квалитета из мађарске.

Nazad
Vrh