AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

@ Sova, e vidis, slucajno tu knjigu i to na nasem jeziku ima moj drug i tamo pise 1,5 l/1000 km. On je dobio uz njegov G II 1.6 D iz ' 86 godine. U prethodnom postu sam greskom pisao 100 km umesto 1000 km, izvinjavam se.

@ Daner, bice da ti skala pokazivala vise za nekih 12-13 stepeni.

@ Iwanho, na tim motorima se ne steluju ventili.

Antfriz mora da ima unutra. Ja nikad vise od -30 ne stavljam jer cisto nema potrebe za vise. A ako se veca koncentracija stavi nije to bas sjajno za prenos toplote.

Kod mene mesam antrifriz sa destilisanom vodom jer mi ne ostavlja naslage na delove stistema.

A kada sipujem vakumiram sve i samo toci bez potrebe odzracivanja posle.
9dbc7dce5104d30bd7d7b663265d821a.jpg
c38cbe853ceaf74bb6f02e2ff1741738.jpg
ee41c7ce82badf564d6951d2c97056c4.jpg

Minus 30 je malo preniska tačka ključanja , oko 102-103 stepena a na minus 40 , to je nešt više od 50% antifriza , tačka ključanja je oko 108-110 stepeni što je već odlično,

Šta ja znam , negdje oko 1 bara , toliki je otprilike normalan pritisak , zavisi od motora do motora , uglavnom tu je čep boce da propusti ako pritisak predje normalu.

Minus 30 je malo preniska tačka ključanja , oko 102-103 stepena a na minus 40 , to je nešt više od 50% antifriza , tačka ključanja je oko 108-110 stepeni što je već odlično,

Mislim druze da je to mnogo.
E sad zavisi koji je proizvodjac antifriza. U traktor sam sipao do -30 Famov crveni longlife 1:1.5 i proverio refraktometrom to je za moje podrucije podpuno dosta.

Na nadmorsku visinu od 0m voda kljuca na 100c za svaki bar pritiska vise raste za oko 10c a antifriz to jos povecava kao i sto si rekao.
Na naprimer 1.4 bara pritiska sa 1:1.5 mesavinom nema kuvanje do 120c kod mene.

@ Sova, e vidis, slucajno tu knjigu i to na nasem jeziku ima moj drug i tamo pise 1,5 l/1000 km. On je dobio uz njegov G II 1.6 D iz ' 86 godine. U prethodnom postu sam greskom pisao 100 km umesto 1000 km, izvinjavam se.

@ Daner, bice da ti skala pokazivala vise za nekih 12-13 stepeni.

Nece tako biti jer na termostatu lepo pisalo 105c.Otvara na 105 .Ali kome da ja objasnim da 2.0 benzinac od 150ks vuce sasiju od 1400kg na otvorenom putu sa 6l benzina. I to motor iz davne 1988 god. Kad se svi kunu i gnjolof 2 sa 1.6d i 60ks i 5l nafte.Ko tu sad da poveruje 2.5x vise konja i jos benzinac a litru vise trosi od te vw traktor masine.
Cak je trosila i manje od vektre koju sad vozim 1.8 125 ks.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Dobro ako ti kazes da je tako pisalo. Meni ne moras da objasnjavas jer nemam golfa niti sam ljubitelj. Slucajno imam neku knjizicu u kojoj je obuhvacen i C20XE.

Mislim druze da je to mnogo.
E sad zavisi koji je proizvodjac antifriza. U traktor sam sipao do -30 Famov crveni longlife 1:1.5 i proverio refraktometrom to je za moje podrucije podpuno dosta.

Na nadmorsku visinu od 0m voda kljuca na 100c za svaki bar pritiska vise raste za oko 10c a antifriz to jos povecava kao i sto si rekao.
Na naprimer 1.4 bara pritiska sa 1:1.5 mesavinom nema kuvanje do 120c kod mene.

U druze,svaka ti cast na teoriji,ali iskreno ti kazem,da ja licno ni nemam pojma na kojoj visini zivim(niti me to zanima)sumnjam da bilo koji servis tako i proracunava...ako je motor zdrav,dihtunzi ok,sistem za hladjenje ok,i sipana tecnost po fabrickoj preporuci,nema sta da sewgreje.znam puno majstora,koji rade od juga do najnovijeg auta servis,a niko nema,i ne koristi onnd "pomagalo"za vakumiranje..[/QUOTE]

- - - - - - - - - -

Nece tako biti jer na termostatu lepo pisalo 105c.Otvara na 105 .Ali kome da ja objasnim da 2.0 benzinac od 150ks vuce sasiju od 1400kg na otvorenom putu sa 6l benzina. I to motor iz davne 1988 god. Kad se svi kunu i gnjolof 2 sa 1.6d i 60ks i 5l nafte.Ko tu sad da poveruje 2.5x vise konja i jos benzinac a litru vise trosi od te vw traktor masine.
Cak je trosila i manje od vektre koju sad vozim 1.8 125 ks.

Druze ..ja sam imao vektru A ,sa istim takvim motorom C20XE,.crveni poklopac 16v,110kw,digitalna tabla,i koliko se secam,nije uopste prelazila 100c,to znam zato jer sam je celo leto terao na vodu,a da je tako kako ti kazes,morao bi da bude paraflu,,
A za potrosnju,..5 l,ali nizbrdo,sa ugasenim motorom...ili ti ne radi broj 1 ispred 5.,i nemoj da mi pises,da da je auto bio rastelovan,ili sta ti ja znam..to je potrosnja,na 50 km od kuce i nazad,,

U druze,svaka ti cast na teoriji,ali iskreno ti kazem,da ja licno ni nemam pojma na kojoj visini zivim(niti me to zanima)sumnjam da bilo koji servis tako i proracunava...ako je motor zdrav,dihtunzi ok,sistem za hladjenje ok,i sipana tecnost po fabrickoj preporuci,nema sta da sewgreje.znam puno majstora,koji rade od juga do najnovijeg auta servis,a niko nema,i ne koristi onnd "pomagalo"za vakumiranje..

Nije to poenta, na kojoj nadmorskoj visini živiš :osmeh:, već se to uzima kao pravilo, da voda ključa na 100 C na nivou mora pri normalnom atmosferskom pritisku. Smatram da onaj ko bi hteo da bude pravi majstor, mora da ima znanje iz fizike, hemije. Bar osnovno, ne mora znati kvantnu mehaniku. Jer bez toga, ništa mu ne vrede ostala ''pomagala'', tj. onda ih mnogo bolje može koristiti.

U druze,svaka ti cast na teoriji,ali iskreno ti kazem,da ja licno ni nemam pojma na kojoj visini zivim(niti me to zanima)sumnjam da bilo koji servis tako i proracunava...ako je motor zdrav,dihtunzi ok,sistem za hladjenje ok,i sipana tecnost po fabrickoj preporuci,nema sta da sewgreje.znam puno majstora,koji rade od juga do najnovijeg auta servis,a niko nema,i ne koristi onnd "pomagalo"za vakumiranje..

- - - - - - - - - -

Druze ..ja sam imao vektru A ,sa istim takvim motorom C20XE,.crveni poklopac 16v,110kw,digitalna tabla,i koliko se secam,nije uopste prelazila 100c,to znam zato jer sam je celo leto terao na vodu,a da je tako kako ti kazes,morao bi da bude paraflu,,
A za potrosnju,..5 l,ali nizbrdo,sa ugasenim motorom...ili ti ne radi broj 1 ispred 5.,i nemoj da mi pises,da da je auto bio rastelovan,ili sta ti ja znam..to je potrosnja,na 50 km od kuce i nazad,,[/QUOTE]Jesi ti siguran da je tebi sve bilo ispravno?Jer druze moj ja sam sve senzore nove stavio , i lambda i knock,i plavi davac , protokomer.Novi kablovi beru,kapa itd . Bilo sta da od ovog ,ne nevalja nego ne radi kako treba potrosnja ode u 3 lepe.A ti ne znas jel sve sigurno ispravno jer za pogresne vrednosti komp uopste ne izbacuje greske. I da na otvorenom na 80 kad je drzim nije prelazila 6. Kad je natisnes naravno da trosi.
A sad malo uzmi u obzir aerodinamiku. Sto je calibra sa istim motorom izvlacila 7-8 km brze od vektre ili astre ? Mislis da aerodinamika ne utice na potrosnju?

https://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=2313

Koliko je takvih bilo sto su mislili da lazem pa kad sam hteo u opkladu po auto niko ne sme.Znaci konstantno 80 da drzim i 100km.

prosek joj je bio 9-10l sa mojim cepanjem i divljanjem.

A sad ovaj z18xe igracka naspram tog motora.Da mi onaj majmun ne zapali auto prosle godine sigurno je nebih menjao.
Bio sam prezadovoljan i potrosnjom i performansama.

Ali idemo dalje sledeci motor z20leh ;-)

No turbo no fun ! ( naravno vazi samo za benzince)

To sto drzis konstantno na 80 i nije voznja i potrosnja se tako ne meri jer su to idealni uslovi.
Ja sam probao astru h 1.6 115 ks da drzim na 80 i trosi 4,5 l/100 km i treba sad da pricam da joj je to potrosnja? Onda daj da merimo koliko razvija i koliko trosi kad pada iz aviona jer me na to podseca.

Znam da se ventili tijekom upotrebe ne podešavaju. Što se događa kad je glavu potrebno brusiti? Treba li onda demontirati ventile i ponovno složiti? Ako treba, onda ih treba i pravilno podesiti. Bilo kako, ja sam na smanjenoj potrošnji goriva nakon zamjene brtve glave uštedio više nego sam platio popravak (cca 270 eura).

Moj podatak za potrošnju Astre 1,4 8v se odnosi na prosjek kod 330 000 km. Uvijek zapisujem svako tankiranje.
Na potrošnju utječu mnogi faktori. Držim da su najvažniji (za isti model auta) noga (gas) i ruka (pravovremeno šaltanje), kazano u dvije riječi: način vožnje.

To sto drzis konstantno na 80 i nije voznja i potrosnja se tako ne meri jer su to idealni uslovi.
Ja sam probao astru h 1.6 115 ks da drzim na 80 i trosi 4,5 l/100 km i treba sad da pricam da joj je to potrosnja? Onda daj da merimo koliko razvija i koliko trosi kad pada iz aviona jer me na to podseca.
Sto to nisu uslovi , ja sam prelazio 100km sa 6l na otvorenom.

kombinovane trosila 8 normalne voznje , sa divljanjem isla i na 12-13 .

Vectra 1.8 125ks na 85-90 i tempomat komp pokazuje 4.9-5 a prosecnu mi pokazuje 7.6

Motor 2.0 i 110kw ide na 6 litara? Mozda ako je auto-put, sa blagom nizbrdicom, jak vjetar u pravcu kretanja, vozac ne tezi od 60kg, noga u gipsu da stoji ukocena na papuci gasa, neparan datum i crveno slovo u kalendaru. Uostalom, Jan je objasnio.

Voznja sa divljanjem na tom opelovom motoru i preko 20 litara i TACKA...koliko gdo je dobar,i izdrzljiv,matoro je to,stari sistem ubrizgavanja...

Nazad
Vrh