AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

i ružan kao i svaki golf.

Korisni saveti o akumulatorima.

watch

Pozdrav drustvo, jel imao neko iskustva sa Hyundai Elantrom 2014 godiste 1.6 mpi.Uzeo sam na probu 3-4 dana prvi utisak je odlican.
Prednosti, mane?

Dizeli su losi. Moj tast ima feliciu benz. karavan i nije toliko losa. Vozio sam je i ja nekoliko puta i solidan je to auto. Jedino je motor preslab za njenu tezinu. Za majstore i slicne poslove da se preveze nesto,a da te nije zao da je unistis sasvim pristojan auto.

Kad nov auto trosi 1 l ulja na 1000 km sta ce raditi posle 5 god. ili nakon 150.000 km?

Kad sam 1998. kupio Astru 1,4 morao sam dolijati litru ulja prije prve izmjene (motor potrošio). Kasnije nisam više nikad trebao dolijati sve do 330000 pređenih km. Tada sam je prodao, a motor bio u stanju kao i nakon 15000 km. Samo redovite izmjene ulja, zupčastog u kompletu s pumpom za vodu i zatezačem. Jedini veći kvar je bio pregorio dihtung glave. Srećom sam imao dobrog mehaničara pa je auto nakon popravka trošio 6 lit/100 km, a ne 6,5 kao prije. Prilikom popravka je zamijenjen termo prekidač za uključivanje ventilatora. Stari se nije uključivao prije 98°C, a novi od Fiata Tipo se uključivao na 90°C. Dakle s motorom i mjenjačem sam bio jako zadovoljan, ali s limarijom nikako.

Eto sad je felicia losa jer je dozvoljena potrosnja ulja do 0,9 l/100 km, a G II dizel je hvaljen. Tom istom G II 1.6 d je dozvoljena potrosnja do 1,5 l/100 km. Ne znaci da ce oni toliko da trose novi vec da tokom godina dok ne prebace tu potrosnju nije " strasno ".

A ovo za astru i ukljucivanje ventilatora na 98 stepeni to je potpuno normalno i za druge modele.

E, vidis Aco, nije to tacno. Imam knjigu uputstva za mk2 na srpskom, a i na njemackom.Tamo pise da se smatra normalnom potrosnja ulja do 1 litre na 1000km, sto se u stvarnosti ne desava, a ako se promuva takva jedinica sa greskom, oni se time ogradjuju.

Kad sam 1998. kupio Astru 1,4 morao sam dolijati litru ulja prije prve izmjene (motor potrošio). Kasnije nisam više nikad trebao dolijati sve do 330000 pređenih km. Tada sam je prodao, a motor bio u stanju kao i nakon 15000 km. Samo redovite izmjene ulja, zupčastog u kompletu s pumpom za vodu i zatezačem. Jedini veći kvar je bio pregorio dihtung glave. Srećom sam imao dobrog mehaničara pa je auto nakon popravka trošio 6 lit/100 km, a ne 6,5 kao prije. Prilikom popravka je zamijenjen termo prekidač za uključivanje ventilatora. Stari se nije uključivao prije 98°C, a novi od Fiata Tipo se uključivao na 90°C. Dakle s motorom i mjenjačem sam bio jako zadovoljan, ali s limarijom nikako.
Meni na calibri ventilator palilo na blize 110 stepeni , termostat otvarala na 105 . Sad na vectri termostat otvara na 85 . Glupost zesca. Ukapirali i oni pa na kasnijim modelima opela vratili na 105 da termostat otvara. Zato su i poskidali satove od temperature jer ko bi ljudima objasnio da je to normalno.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Brtva glave je iz nekog razloga pregorjela. Moguće je više razloga, ali meni je najvjerojatniji bio previsoka temperatura. Možda sam u toj procjeni pogriješio, ali nakon popravka i zamjene termoprekidača više nisam imao problema. Kod rada na nižoj temperaturi, motor bi trebao trošiti više goriva. Kod mene ja bilo suprotno. Vjerujem da je smanjena potrošnja postignuta drukčijim podešavanjem ventila prilikom sklapanja glave motora.
Inače, meni se čini da je normalno ako termostat otvori na 90, a ventilator se uključi na 95, iako je to vjerojatno različito za svaki pojedini model motora.

Nazad
Vrh