AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ne bih rekao Peet da su dugotrajniji,to nigde nije naucno potvrdjeno.Evo par primera,mi smo imali ranije Asconu koju je pojelo vreme i kad je otisla pre 10-ak godina na satu je imala 520 000km bez otvaranja motora.Jos nisam video recimo golf 2 dizel koji je istih godina kao i Ascona da je uspeo preci 350 000km bez karicenja.Ima dosta takvih primera za koje znam,ne kazem da dizel nevalja,cak ove starije sam vremenom zavoleo iako su mrcine nema tu sta da se pokvari jednostavan motor koji uz nikakvo odrzavanje radi odlicno i gura hiljade km.Al ovi novi hig-tec motori sa hiljadu nakacenih cuda da bi trosili litar dva manje od onih matorih dizela,neka hvala.

Budite realni,ali ni benzici nisu bas tako jeftini ,ni pri kupovini a ni pri odrzavanju...koliko samo kablovi ili svecice kostaju,u origagnalu,pa svakojaki komutatori,bobina...ne znam za druge,ali drugar ima E 200 kompresor,kablovi original 200e,dok nije stavio original,auto mu nije isao,svecice,oko 30e kom..itd itd..a druze to sto pises za izdrzjivost novih dizela?znam da izdrzewi 850000 do prvog otvaranja,rec je o mercedes vito,motor 2,2

Ne bih rekao Peet da su dugotrajniji,to nigde nije naucno potvrdjeno.Evo par primera,mi smo imali ranije Asconu koju je pojelo vreme i kad je otisla pre 10-ak godina na satu je imala 520 000km bez otvaranja motora.Jos nisam video recimo golf 2 dizel koji je istih godina kao i Ascona da je uspeo preci 350 000km bez karicenja.Ima dosta takvih primera za koje znam,ne kazem da dizel nevalja,cak ove starije sam vremenom zavoleo iako su mrcine nema tu sta da se pokvari jednostavan motor koji uz nikakvo odrzavanje radi odlicno i gura hiljade km.Al ovi novi hig-tec motori sa hiljadu nakacenih cuda da bi trosili litar dva manje od onih matorih dizela,neka hvala.
Svako ima pravo u svom pravcu da razmislja ali gresis ako mislis da golf 2 koji je imao bas jedan od naj dugotrajnijih VW motora nije prebacio 350.000 km.
Znam dvojke dizelasa koje su takodje bez da se otvaraju motori prebacili 500.000 km isto vazi i za jedinice dok benzinci kojeg sam i ja imao ( jedinicu) nije nikako uspeo da se priblizi toj kilometrazi.

Imam i jedno i drugo, dizel 2005god, benzinac 2001, moj glas ide BENZINCU podrazumeva se bez plina, jer samo benzinac moze da obezbedi adrenalin na maximumu, da nije tako pravili bi i motocikle na dizel :ppozdrav:

Tu pricu o trajnosti moze da prica ko kupi nov auto. Nesto ne znam da je neko na polovnom benzincu menjao dizne,kvacilo i ostalo sto na dizelu vecina vlasnika menja.

Benzinci nemaku dizne, vec svecice...

Neko rece dizeli nisu za trke. Recite to audiju koji je u LMP1 dok se takmicio tukao konkurenciju sa dizelima a potom sa dizel hibridima. V6 dizel od 4l gurao je finih 600ks a struja dodatnih 470ks...a o potrosnji da i ne govorimo....

Ove godine je mecka uspela da napravi motor za F1 naravno benzin je u pitanju sa termo efikasnoscu od 50%, ali to je i dalje vrlo daleko u odnosu na dizel motore koji idu i do 65% iskoriscenosti toplote pri radu...

Te dvojke da su odrzavane kako treba ne bi ih se otarasili sa drumova narednih 20 godina . Vozio puno benzince al dizel mi je dizel .

Benzinci nemaku dizne, vec svecice...

Izvini kolega, ali benzinci imaju itekako dizne.

A za trke i duvanje definivno benzinac zbog velikog broja obrtaja i ulozeno dobijeno.
Npr 2.0 TFSI moze bez problema da se pumpa do 310-320 KS i vise bez velikog ulaganja i to on podnese hladno.
Vrlo mali deo tzv Tunera kod nas misli i na jace kocnice,stabilizatore i amortizere itd.

Poslednja izmena:
Rece Galicije da benzinci nemaju dizne, a to vlasnicima polovih vozila sa plinom obicno prvo strada. Plin na novim autima je jako delikatna stvar i treba promeniti xy majstora dok se ne ustimas. Ali kada se ustima fercera to samo tako.

Bolje da sam cutao, ispao sam tupson na kub. Sta cu kada samo dizele teramo u familiji, a zadnji benzinac bio mi jugic a on jadnik nema dizne....dok ovi novi ocigledno da ih imaju....

F1 motor od 1.6l ima snagu od preko 800ks...na svega 11000 obrtaja....

Bolje da sam cutao, ispao sam tupson na kub. Sta cu kada samo dizele teramo u familiji, a zadnji benzinac bio mi jugic a on jadnik nema dizne....dok ovi novi ocigledno da ih imaju....

F1 motor od 1.6l ima snagu od preko 800ks...na svega 11000 obrtaja....

Motori na formulama su 2.4 litra V10, imaju 800-900 konja i vrte se do 18000 obrtaja..

Al kad kaze neko da je dizel motor dugotrajniji. Sve i da jeste koja je vajda od toga kad se u tom periodu nekoliko puta zameni plivajuci, nekoliko dizni, turbina, egr...?
Drugo da je jeftiniji servis nije ni to tacno. Ja kad sam kupio 147-cu, drugar malo pre toga kupi megan dci. Odemo po filtere i ulje i njemu filter goriva oko 5000 dinara, a kod mene se uopste ne menja. I to sto 147 vazi za skupo odrzavanje. Radio mu odma dizne i PVP to je platio oko 450 evra. Trosi mu oko 4,5 ova 147 trosi u istim udlovima oko 6. O performansama da ne pricamo, on 82 ks, a 147 120 ks. Ko moze da izracuna kad ce njemu da se isplati taj dizel kroz ustedu u manjoj potrosnji?
Ove formule i bolide da ne spominjemo jer od njih sigurno nece da stavi motor u neki auto za svaki dan.

Nazad
Vrh