AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Чика лаза, да ли би ти смео да пробаш сам решити такав проблем на свом аутомобилу и зашто не би?

Зна ли неко од нађмештера или је то радио, да ли може без скидања мењача на југу да се отвори са стране и намести синхрон пете брзине? Да ли је потребно скидати целу деклу? Треба да се дотегне.
Veruj mi da ces to lakse i brze odraditi kada skines menjac

Daleko je veca prednost po meni kad sam odrzavas vozni park nego kad moras za svaku sitnicu juriti majstore, pogotovo danas kad ih nema, koji dobro rade skupi su i dugo se ceka...
Na starom pasatu trece generacije sam mogao sve sam resiti bez ikakvog problema, blizu imam otpad, pa kad treba nesto imam deo za pola sata, jos imam mogucnost da izaberem deo koji je najbolji.
Jedino menjac kad je stao odslepao sam ga do majstora jer nemam kanal pa nisam hteo da se zezam...
Noviji krsevi me nerviraju zbog nepotrebne i besmislene elektronike koja vise jede coveka kad zakaze nego sto vredi dok radi.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Зна ли неко од нађмештера или је то радио, да ли може без скидања мењача на југу да се отвори са стране и намести синхрон пете брзине? Да ли је потребно скидати целу деклу? Треба да се дотегне.
mozes da stedis ako je samo 5eta u problemu skines poklopac otkacis nosac sa sasije i to je to samo nisam shvati sta treba da dotegnes el ako ispada onda samo pojacas opruge na kuglicama za to samo skines onaj poklopcic kod safa za dolicvanje.

Само је пета брзина проблем, искаче из брзине код одузимања гаса и јаког убрзања. Када се руком држи мењач осети се да удара и искаче.

Sinhron pete se najsporije istroši i vrlo retko ga je potrebno menjati.
Sinhroni druge i treće se najbrže potroše(jer se, jelte, najviše i koriste)..
I ja bih rekao da ti se tu možda snop otpustio, ili je neki ležaj dobio luft.
Peta brzina je obično na prepustu snopa.
Mislim, pogledaj šta možeš kada skineš tu deklicu, ali tu verovatno ima više posla i to na radnom stolu najbolje..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Od 2012 se moj jugo vozi u 4 brzini potrosnja je ista
Meni je okrenuo onaj dupli zupcanik jedan u drugom i tako je i ostalo!!!!
Milion puta je kod komsije na otpadu bilo jugica i menjaca nikad nisam uzeo mrsko mi menjati

Послато са M2006C3MII помоћу Тапатока

Ja sam u mladosti fićin menjač skidao(sam), prao spolja, rasklapao do najmanjeg delića, svaki taj deo očistio do čistoće novog, pregledao, premerio, odbacio neispravne delove i zamenio novim, sklopio, naštelovao tvrdoću šaltanja i vratio na fiću , sve u jednom zimskom danu.
Iz inata sam snimio šta je problem što su 'mehaničari' tvrdili da se kod fiće nemože osigurati druga brzina, i ipak je osigurao fabrički pa se nije nikada popustila..
Mnogo mi se sviđao taj fićin menjačić, jer je najsličniji poršeovom(911 carera)..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Skineš levi točak onda skineš deklu i videćeš šta je problem.Ako su nosači dobri,sledeća stavka je viljuška 5 brzine, ako je i ona dobra onda sinhron.

Viljušku vizuelno pregledaš, ne sme da ima duboke riseve.

Sinhron mora da ima zazor 1.3mm u odnosu na zupčanik.Sve ispod toga je potrošen.Pazi kad ga vraćaš da ne okreneš kontra :D

Kad već skidaš, proveri graničnik na kandži,parče lima koje zna da se iskrivi pa hoće i to da zeza.

Pusti njacme od jugera 2000din ceo drugi
Za turu pica i pesmu ja ga nebi otvarao

Treba mi punto 2005-6++++ da je 1,2 benzin 8ventila po mogucnosti da branici nisu u boji auta i da su celicne felne
Roditelje da pocastim red je

Oni predju oko 4000km godisnje u selu

Послато са M2006C3MII помоћу Тапатока

Лука, обавезно задњи крај добро погледај. Испод задњих седишта кад све подигнеш. Има трулих за неверовати а споља добро изгледају.

Pokušaj da se raspitaš kod ovih....
"Gumatic" Novi Sad...

Kad smo kod Gumatica, pre 10ak godina kad sam vozio Citroen ksaru trebao sam da menjam keder gepek vrata. Nisu u Gumatiku imali, nisu ni držali. Original je bio preko 200 evrića.

I ja sam pre 10 godina vozio Škodu Favorit, trčao za kravama, mlad , lep i "fit", i imao 68 kg žive mjere, a sada...😂😃
" Neću da ti kažem ćelavi !!!! "😆

Nazad
Vrh