AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

ja sam to kalemio neznam ni ja koliko puta auto 2013g a najludje je to sto mi neradi svetlo u kabini od vozacevih vrata {kod ostelih vrata je ok}dok nepada kisa i auto ne pokisne probao sa perionicom nista samo kisa

Meni da je samo jedan prozor ja bi pomislio da je crko motorcic, ali oba prednja i pokazivac spoljne temperature istovremeno, to mi vec cudno.
Tako mi se prosle godine golf zakljuca bas pred registraciju pa sam muke video dok sam rascivijao.

Kako ti nije jasno kad za svaki podizač ide posebna žica(žičica).
Sve novije od otprilike 2000. godista ide preko neke magistrale, prvo CAN bus (2 zice upredena parica), a posle je uveden i LIN (1 zica) kao jeftinija jednostavija varijanta od CAN-a. Tako da do jednog modula vrata u vecini slucajeva idu samo 4 zice ( +12, masa, CAN+ i CAN-). Uglavnom je i centralna brava integrisana u isti modul i radi preko iste magistrale kao podizači, stručni naziv modula je "Door Control Unit", DCU.
Mada ovo ništa nije od pomoći jer svakako ne znam kako je izvedeno kod Alfe 147

Sve novije od otprilike 2000. godista ide preko neke magistrale, prvo CAN bus (2 zice upredena parica), a posle je uveden i LIN (1 zica) kao jeftinija jednostavija varijanta od CAN-a. Tako da do jednog modula vrata u vecini slucajeva idu samo 4 zice ( +12, masa, CAN+ i CAN-). Uglavnom je i centralna brava integrisana u isti modul i radi preko iste magistrale kao podizači, stručni naziv modula je "Door Control Unit", DCU.
Mislis koje je projektovano poslije 2000 godine , jer na golfu proizvodnje 2003 isto buntovi zica koje idu na zadnja vrata redovno pucaju , te otkazuje brisac, te centralno zakljucavanje, kako koja zica pukne tako nesto ne radi, znaci nista od CANBUS magistrale.

Kod vw,audi problematicne su zadnje celjusti . Rucna kocnica je rijesena tako da nema pakni uopste nego sajlom se stezu hidraulicna klijesta , pa se taj dodatni mehanicki spoj kocionih klijesta razloka . Kad je dodan elektro motorcic koji nateze klip isti je problem ostao .

I šta je bilo sa golfom?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Bilo je to da su za par dana pocela da otkljucavaju i zakljucavaju sva vrata sem zadnjih levih. Ona nikako nisu htela da prorade sama od sebe. Zvao sam razne "majstore" i svi lome bravu da ih otvore i onda se stavlja nova ili polovna. Uz neke savete sa foruma sam shvatio da mogu da ih otvorim i bez ikakvih lomova, a nesto sam naso i na YT i otvorim ih. Skinem i otvorim bravu i vidim sve kao novo. Sklopim je i normalno radi. Mislim da je kontakt u motoricu brave bio los i kad sam rasturio i ponovo sklopio to je reseno.

Meni centralna brava i dalje radi normalno i gepek mi otvara na dugme normalno. Taj dan je samo ostala bez prednjih podizaca i spoljne temperature na ekranu. Kad pritisnem dugme cuje se onaj zvuk "pip" kao da je staklo u gornjem ili doljnjem krajnjem polozaju, stakla ne mrdaju.

Momo, znam kako izgleda kočioni sistem kod njih, radio sam ga dosta puta (bez motorića). Kod ćaleta na BMW-u je onaj sa paknama unutar diskova kao što imaju stare mečke i volvo npr. I taj sistem mi je dobro poznat. Nego ne znam zašto bi pomeralo guzicu kada može da se kupi set za remont i da se popravi? Nije lako sastaviti klešta ali nije ni preterano teško. A kada sve remontuješ, mora da koči.

Kočiona klešta-čeljust? Naravno da mogu. Možeš kupiti remontovana klešta a možeš i sam da rešiš. Klip može da se kupi sa mehanizmom ili bez mehanizmom. Zavisi zbog čega ga menjaš. Gumice takođe možeš da kupiš. Jedini je problem osovinica koja korodira pa propusti nečistoće unutar tog zadnjeg dela čeljusti. Doduše to se dešavalo samo na Audiu 80 i 100 jer im je poluga gde kačiš sajlu stajala od gore pa se tu ispod zadržavala so, blato i sl. Već na A4 su postavili sa strane polugu i rešili problem. Kod Rešo Lagune 2 je takođe od gore ali su klešta pod blagim uglom pa se još donekle samoispiraju. Stara Alfa, alfasud, e ona je pomerala **greška kada treba raditi ručnu. Bogu hvala kad je taj sistem izumro. Hebo ga ko ga smislio.

Da , ali moze li se rucna kocnica remontovati ? Kod tog sistema
Kod ručne je problem korozija i potrošenost vretena zakretne poluge. Ako je ona mnogo pohabana, onda nemože da se popravi bez zamene dela.
treba i nešto specijalnog alata za demontažu/montažu.
1e995aef4589834cf0e4335b6a0b3223.jpg
18504b9ed19a08b4d61774c9e58f7b95.jpg
5257460a81162b4f35d2162ed3216a2f.jpg

Narode, iznenada mi se pojavi jedan problemcic bas sad pred registraciju.
U pitanju je Alfa 147. Odjednom ne rade oba prednja podizaca stakala i ne pokazuje spoljnu temperaturu. Prekidaci su ispravni jer sa istim prekidacima na vozacevim vratima mogu da upravljam zadnjim podizacima i to normalno radi.
Posto je sve to odjednom otkazalo posumnjao sam na neki osigurac i sve ih redom pregledao i svi su dobri. Ima li neko ideju sta bi moglo da bude?
Otišao ti BCM :) može originalnom dijagnostikom da se čačka proxy pa ako uspe.Svakako drugi da stavljaš mora da se kodira.

Nazad
Vrh