AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Zavisi kakav je tip kompresora i kompletne klime. Na starim klimama kad dostigne temperaturu termostat ga ugasi, i kasnije upali. Dok na nekim novijim ni nema kvacila, tako da se nikad ne gasi.
Zato se ne moze diagnostikovati kvar preko poruka.
Kod mene recimo kompresor radi uvijek, ne sjecam se da sam osjetio da se gasi u toku rada.

Rashladi, na automatskom rezimu je uvijek.
Ti kompresori su varijabilnog hoda, mozda je neko vec cuo za to.I umjesto da se kompresor stalno pali gasi, on moze da radi recimo na 50% snage konstantno. Sto je bolje od ranijih sistema pali-gasi.

Poslednja izmena:
Tako je i kod mene, majstor kaže da bi trebala da se dopuni.
Dopunjavanje neće riješiti problem to je isto kao kad uzmete tablete protiv bolova. Ne rješava se uzrok nego se ublažuju posljedice, a to traje dok traje. Je li netko od vas dopunjavao plin u hladnjaku? Princip je isti, ne može se potrošiti. Ako ga nema dovoljno sigurno negdje pušta.

Moze biti svasta,sam sigurno neces naci,ako pusta freon mora da se nadje gde,ako imas mozda wv zna biti i hladnjak u kabini. Meni isto slabo hladila klima pa do kraja ustanovljeno da kompresor bio na izdisaju pa morao da menjam

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Ja je svakako ne koristim u autu, za 10 godina koliko ga vozim možda sam je upalio 10 puta a možda ni toliko.Dopunjena je jednom pre x godina, tada je stalo 200 gr freona.Sada planiram da prodam auto pa ću je svakako dopuniti da sve bude kako treba.

Kako ti ne smeta vrucina

Dopunjavanje neće riješiti problem to je isto kao kad uzmete tablete protiv bolova. Ne rješava se uzrok nego se ublažuju posljedice, a to traje dok traje. Je li netko od vas dopunjavao plin u hladnjaku? Princip je isti, ne može se potrošiti. Ako ga nema dovoljno sigurno negdje pušta.
Nije isti princip, u friziderima se koriste bakarne cijevi koje se vare jedna za drugu. Kompresor je zatvoren skroz, i nema sanse da izadje freon. Dok kod auta i ostalih masina crijeva su gumena, na spojevima su gumice, na kompresoru je semering gumeni itd. Svuda tu izadje malo freona, bilo novo ili staro. I normalno je da auto izgubi malo freona godisnje. I zato se sajvetuje jednom godisnje servis klime, jer kad nema dovoljno freona nema pravilnog podmazivanje i ode kompresor. Kad se radi servis izvlaci se stari freon napolje i gleda se koliko ga ima, jos uz vakum test moze se vidjeti da li klima negdje pusta.

Princip je isti, sve su ostalo nijanse, reče Balašević. Potrošnja je jedno, a gubitak curenjem nešto drugo. Kad počne negdje puštati, obično se to s vremenom pojačava. Ako netko misli da mu je isplativije dopunjavati nego otkloniti kvar, tko sam ja da ga silim na obrnuto? Nije normalno da se freon gubi.
Svatko upravlja svojim resursima po vlastitoj želji i mogućnostima. Činjenica je da dopunjavanje neće riješiti problem curenja.

Nije pravilno jer je baš Freon ime komercijalnog DuPont rashladnog sredstva.Pravilno je reći gas R12 ili R134 ali znaš i sam kako se ovde sve krsti pa tako i kod punjenja klime.

Nije ni gas, pravilno je reci rashladno sredstvo. Nije ni pravilno reci dopunjavati, klima ako se puni mora se odraditi cijeli ciklus i napuniti tacno u grame.

@iwanho Ja dzabe pisao kad ti ides po svom, procitaj jos jednom mozda skontas

Princip rada je kod benzinskih atmosferskih motora jedan, a izvedbe motora su različite. Toliko o principu rada.
Termodinamički proces (princip rada) ne može biti različit kod hlanjaka i klime. Ili sam ja neznalica pa ne znam da se nešto promijenilo, a volio bih doznati. ;)

Pogresno sam se izrazio, moja greska. Klima je drugacije konstruisana, kao sto sam objasnio. Mora da gubi freon, nisi upravu da ne smije gubiti. Ne smije da iscuri sva za godinu normalno, ali ajde recimo 50g godisnje. Na kombajnima koji imaju puno crijeva i koji su prepravljeni sa r12 to bude znatno vise.
Da se stavi elektro kompresor klime, izbace sva gumena crijeva, i svi spojevi zavare onda se nikad ne bi punila klima. Ali to je ne moguce izvesti na automobilima i ostalim masinama.

Poslednja izmena:
Da li je neko presvlačio volan alkantarom ili prevrnutom kožom? Kako se pokazala na habanje posle par godina korišćenja?

Ja sam presvlačio jagnjećom kožicom i ispalo je ekstra. Stavljao sam slike ovde.
Alkantara će biti dobra dok je nova, kasnije će verovatno biti bezveze..

Или овако нешто?
06c943cf37a01b652793b09c1e9fc912.jpg

Nazad
Vrh