AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Веровао или не, војводина није равна, има жестоких стрмопизда а земљани путеви. На утабаној жутој земљи пали гуме као добар дан. А вуче шта се закачи за њега. Најгоре кад упадне у колотраг од камиона или у канал што је вода испрала.

Кад камиони испеглају жуту земљу идеш као по бетону. Колико може. Онда не треба нека велика снага.
c2c84628288714cd005f340480ebc4c1.jpg

Апсулутно. Ал поента ове дискусије је управо то, такве проблеме ти највише проузрокује мањак снаге и вероватно оптерећен задњи део приколицом која је под теретом. Југић је ионако кратак и лаган и слаб,тако да џаба гуме кад нема "грип" тј оптерећење напред.

Vozio sam par godina savine eskimo s3+. Nakon nekih 40 hiljada još imaju oko 5-6 mm šare, ali su na dvije počeli otpadati komadi, a druge dvije su već plastične iako dobro izgledaju.
Prije toga imao tigrove (sa njima kupio auto). Izgledale dobro, ali jebena plastika u pitanju da sam jednom prilikom jedva živu glavu izvukao (kiša, blaga krivina i okretanje na putu).

Tad sam se zakleo da neću ni voziti auto ako ne mogu priuštiti bar neke prosječne gume. Ove zime kad su došle za zamjenu nisam planirao drugi set, ali mi ispalo jeftinije da kupim petnaestice continental ts870 i set čeličnih felgi, nego da opet uzmem savine šesnaeatice. Za ljetni set kupljene uniroyal rainsport5 i sad miran par godina, vjerovatno dok je auto kod mene.

Jos mi u zivotu fali da mijenjam dvaput godisnje gume , ili da nabavljam druge tockove pa da ih mijenjam dvaput svake godine ..
Nego ,pitanje , jel reko neko ovde da popravlja led stopke ,npr merc i tako?

Ako smatrate da Vam nije isplativo imati dva seta točkova, bar kupite all season gume. Nemojte voziti zimske leti, ne zbog trošenja, već zbog voznih karakteristika.
Takođe, nemojte ubeđivati ljude da voze zimske gume leti, mislim da je apsurdno raspravljati o vožnji neadekvatnih guma.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Nema univerzalnog pravila za kupnju guma. Svatko mora odlučiti prema svojim potrebama i kilometraži koju prevali zimi i ljeti. Meni se za par tisuća km godišnje ne isplati imati 2 seta i nije mi bitno koliko se ljeti zimske brže troše. Ionako "umru" od starosti. No da radim nekoliko desetaka tisuća km godišnje, obavezno bih koristio 2 seta, unatoč tome što sam defanzivan vozač (penzionerska vožnja). Da parafraziram izreku: Guma glavu čuva.

Jedini dodatni trošak su felge, a njih se može kupiti rabljene za 100-120 EUR/4 kom. Gume ionako moraš kupiti, a jedan set potrošiš duplo brže nego dva.

Čelične felge kod nas su 40-50€, a Al su 100-200 zavisno koliko fensi se žele.
Preko nekih veza dolazim do malo korištenih polovnih Continental i Michelin guma za povoljne novce pa me ne interesuju budžetske nove gume. Neuporedive su po svakom osnovu..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Мирости, ви беше имате ладу ниву или сте имали? Знате ли можда колико који је однос прави редуктор спори/брзи ход?

Da, imam je vrlo dugo. Nije mi knjiga pri ruci ali, ako se dobro sećam odnos je oko 1,3.
Recimo, da je druga spora kao prva brza..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh