AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Сви ти мотори старије конструкције могу да раде само на плин без проблема. Оне који треба упоредо да троше бензин и плин док раде не бих узимао.

1.4 benzin pezo, citroen maksimalno jednostavni i povoljni za odrzavanje auti .
Naravno da nije niko prepravljao da auto radi na plin a napravljen za benzin.
Malo je slabasan taj 1.4 motor za xsara picasso. Ok pezoici 106-206-306 i obicna xsara. Ali picasso sa motorom od oko 75ks slabo. Jesam vozio i vukao tereta sa tim motorom u pezou ali slabo je to pogotovu u danasnjoj situaciji.
Licno sam pobornik sto manjeg to boljeg motora ali je takvo vreme gde se na otvorenom putu slabo voze auta sa manje od 100ks i neretko se desava da auta sa slabijim motorom prave kolone i zastoje jer nisu u stanju da zaobidju ili preteknu prepreku ispred sebe.
Konkretno 1.4 psa, jedan sam ja imao pa sam mu na 250k km radio karike a i jedan poznanik je na istom motoru na skoro istoj kilometrazi takodje radio karike. Inace decko kupi auto a majstori otvorili sat i lakom za nokte zatamnili lampicu motora. Ja bih izvadio sijalicu na njihovom mestu 😁
Prvo teflone u glavi a zatim i karike. Ja sam dobrog majstora imao a on je imao losu srecu pa se jos uvek ganjaju jer i nakon zamene guta ulje. Skupo majstoru bilo honovanje cilindara.
To su auta stara 20tak godina i treba biti spreman na takve zahvate. Dobra stvar kod auta od 20+ je sto je jeftinija registracija i to dosta. S druge strane, set kvacila za takav motor dodje oko 11-12000din i to sach. Najskuplji deo 100e. Bobine su im boljka i crkavaju benzin pumpe ako se vozi stalno na rezervi ili blizu nje. Inace tu nema sta veliko i skupo dacrkne. Skoro svaki slini na dihtungu glave do razvoda jer je tu jako tanak. Moze da slini a da ne mesa vodu i ulje uopste i tako godinama. Najvise treba gledati katalizator da li ima i kakva je torzija. Limarija ne trune lako jer je pocinkovana. Tu gde trunu tu je nesto radjeno i ubacivan crni lim. Delove uvek prvo gledati cenu novih jer su toliko jeftini da cesto puta budu jeftiniji novi od polovnih.

Za pikaso ako ide prikolica ili teret jeste slabo . Inace nije . Al jednostavnost motora i mjenjaca maks.
Sestra mi ima c3 1.4 ali hdi , isto vozi 7,8 godina ,presla dosta , samo preventivno kvacilo zamijenila,bilo malo tvrdo , kostalo 70,80e Luk.

Ja sam nedavno ćerki zamenio kvačilo na fiat idei, deo koštao 7000, ali zamena u ovlašćenom 13000..😣, i čekalo se 10 dana.
Lamela bila kao nova, ali bilo tvrdo i odvajalo na dnu..

Za pikaso ako ide prikolica ili teret jeste slabo . Inace nije . Al jednostavnost motora i mjenjaca maks.
Sestra mi ima c3 1.4 ali hdi , isto vozi 7,8 godina ,presla dosta , samo preventivno kvacilo zamijenila,bilo malo tvrdo , kostalo 70,80e Luk.
A taj motor kakvo mucenje tek moze da izgura. Starac ima u fiesti. Taj ulja novog nije video po par godina. Ne vozi ga nikad dovoljno ni da temperaturu nabije. Supruga ga jednom vozila do Subotice. Na pola puta joj se upalila neka zvucna izolacija. Otvorila haubu i polila vodom 😂. Servo pumpa crkla, letva volana otisla, amortizeri kaput ali motor ne staje. Ima jako karakteristican zvuk.
Drugar ga imao u pug307. Navozao se poprilicno. Jedino grejace morao menjati. Prodao ga jer mu slabasan kada se napuni auto

Pa to je set sličan setu za Punto nije to ništa egzotično.
Čak je bilo i setova za manje ali ovo je bila preporuka servisa.
Momo radi sa delovima,vidi koja je njegova nabavna za to..
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Salim se .Za sva auta , koja nisu bas egzoticna , a mali motori , i da nije plivajuci zamajac naravno, jeftina su kvacila , reda velicina ,nabavne 50ak do 80ak eura , bolje marke . To su kvacila obicno fi 170 do 200

Znam da nije egzotika al brate sta je 7000 dinara? Treba neko da napravi, da uveze kod nas, da se zaradi, tako da je to bas bas jeftino. Bar po mom shvatanju.

Ja sam na Žabarki 1,9 JTD platio 45.000 korpu, lamelu i ruke.Kada se menjao plivajući majstor turio Valeo zamajac a Luk korpu i lamelu.Išlo je to 150.000+km a onda je počelo da se dešava da ponekad prokliže kada naglo ubrzavam.Moglo je to još dugo da ide ali nisam ništa hteo da prepustim slučaju pa se zamenilo jer mi auto baš treba.

Па одавде из села имамо једног у аустрији на раду, долази месечно 2-3 пута и људи купују преко њега делове за дизелаше форда и пежоа. Буде фина разлика ако се ради комплетан ремонт.

Neki dijelovi su specificni , ili moglo bi se reci zanimljivi , npr dizne . Tu nema zamjenskih bukvalno . Vjerovatno je komplikovano za napraviti . Ako radi npr bosch , Delphi,Siemens vdo ,Denso ,.. to je to trenutno kolko mi je poznato , niko drugi osim njih to ni ne radi , samim tim cijene su visoke . Dizna je jedan od najskupljih dijelova na autu. Ima u ponudi i drugih brendova dizni , al odma znajte da su to reparacije . Nove niko ne radi osim originalne firme.
Naravno , najskuplji dio je dpf filter , katalizator i to , al to je zbog materijala.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh