AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ja bi bio zadovoljan sa tiguan allspace

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Kakva su iskustva sa prpizvodjacima amortizera? Imam ponudu za konkretno Monroe ali jedno kazu tvrdi su, drugi kazu odlicni su, treci kazu da ne izdrze ni 50-60k km

Neznam za izdržljivost ali tvrdoću biraš prema svojim afinitetima i zahtevima.
Možeš čak nabaviti i varijabilne karakteristike pa da menjaš po potrebi..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

A taj izbor postoji? Mislim, mozes da biras prilikom kupovine? Zadnji put kada sam kupovao, od prodavca sam dobio samo pitanje "broj sasije?" Dobio samo izbor izmedju proizvodjaca i to je to.
Za varijabilni kontam da treba malo vise da se izujem.

Ja za svoj auto i serijski mogu dobiti 7-8 različitih tvrdoća opruga i za napred i nazad.
Svojevremeno sam sebi pozadi stavio te jače jer sam tovario.
Koliko znam za napred je serijski nuđeno nekoliko tvrdoća amortizera, a za nazad nisam siguran.
Neznam kakve su opcije predviđene za tvoje vozilo, ali mislim da možeš donekle da biraš.
Kako god, za svaki auto postoje 'custom' amortizeri, ko želi nešto više..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

A za opruge kako ide interval zamene?
Da li to ide dok ne puknu ili dok ne legne auto ili ima i tu neka preporuka za zamenu?
Iskren da budem, prednji levi mi je izgleda los amortizer (skontao sam kada sam menjao prednje plocice) pa mi je u dogledno vreme u planu da menjam oba prednja. Auto ima normalnu visinu, nije legao ili tako nesto pa da kazem da su opruge lose

Opruge se uvek menjaju u paru, jer je mala verovatnoća da ćeš nabaviti istu tvrdoću.
Nisam čuo da se preventivno menjaju, ali mekše ili tvrđe ljudi stavljaju.
Bolje mehaničarske radnje imaju uređaj za kontrolu amortizera i dobiješ i dijagram, pa se vidi dali je za zamenu ili ne.
Ranije su gasni važili za tvrđe amortizere, ali mislim da uz malo potrage možeš dobiti solidne karakteristike.

Opruge se ne menjaju preventivno. Eventualno samo na autima za koje mehaničari iz iskustva znaju da su im slaba tačka, npr prednje na Renault Laguni ll, ili na autima na kojima se vizuelno utvrdi-proceni da su slabe za tu težinu, jer kada pukne postoji velika verovatnoća da se zabije u gumu. Pucaju i zadnje ali one ne naprave štetu.
Monroe, sasvim pristojni amortizeri, po meni. Neško, za koji auto ti treba?

Poslednja izmena:
Мени је мајстор предлагао да убацим назад ваздушне јастуке на југа. Избегне се трећи лист у гибњу а добије се на геометрији трапа. Носивост иста. Наравно јастуци без компресора већ са предоптерећењем. Ко зна можда и пробам ту егзибицију.

Да, неко мора возити немца, дизела или преферира неке особине. Мени је битно да се лако поправља и да не треба шлеп служба кад стане негде. Да ми треба премијум ауто купио бих га.
Ја сам се пронашао у најјефтинијој варијанти, а писао сам и за потрошњу, може бити од невероватно мало до да гледам да не цури негде гориво. Све зависи колико терета вуче.

Troši više goriva i više delova od prosečnog savremenog auta, mora da se popravlja non-stop, nesmeš sa njim krenuti na put duži od 100 km, cena mu je i viša od prosečnog zapadnog vozila.
Imao sam 90-tih fiću, i poznata mi je ljubav prema toj vrsti vozila. Da bih je vozio svaki dan, morao sam u garaži provesti redovnih dnevnih pola sata da bih bio siguran da sutradan neće stati.
Zaista je bilo otkrovenje, kada sam sebi pri kraju 90-tih, nabavio golfa dizela i odmah u komadu prešao 1000 km, a da nije ni štucnuo..
Dnevna doza održavanja je odmah nestala, jer nema šta da se popravlja.

Nazad
Vrh