AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ауди и фиат су имали неке експерименталне моторе, ауди је требао да иде до 100 000 километара а фиат чак до 200 000 километара. Лудило. Одустало се од тога.

I meni je čudno bilo ali kažu da je normalno da BMW troši ulje.Pretpostavljam da je zbog oštre vožnje i teranja motora u više obrtaje.

У селу има х5 скоро па нов дизел 3.0 и мора да проверава уље једном месечно и по потреби досипа. И није јефтино.

Ja mali servis radim na 10000 a veliki na 80000 i nikad ne dosipam ulje

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

@SeljakizGrada Nije samo poenta da li je `cist` motor unutra nego koliko i kako ce da radi,takav motor ce daleko duze i bez problema da radi:) mozes i da ne menjas uopste ulje i radice to-dokle to je vec drugo pitanje...,ovde je prosto bio vlasnik u pitanju koji je odrzavao auto i nije zalio za ulje.

I ja menjam na 10 ali iskreno brzo dodje servis.
Kod majstora uvek guzva i uvek ga nesto molim i ganjam kao da menjam motor a ne servis pa mi se to sve prilicno smucilo.
Delove, gledaju da izmenjaju sto vise, imaju dobar rabat, za ruke cepaju...
Jedno auto sa kukom imamo i cesto se desi kad mu ostavim auto da odradi servis i pretrese trapove da mlinar zove, spremio mekinje, od jednom nestalo koncentrata itd itd.
A on covek nigde ne zuri i samo odlaze, po 30 vozila ispred radionice!

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
To sa intervalom zamjene ulja je jedna velika prevara autoindustrije . Za mjenjace jos gore , pazi kad je bmw preporucio da se ulje i aut mjenjacu ne mijenja nikad , zf koji je proizvpdjac tog mjenjaca kaze da je to glupost.
Da , mal da ne zaboravim da pitam , vidim da se pominje mali servis i guzva kod majstora . Sto vi ne radite zamjenu ulja i filtera sami kod kuce ? Seke perse

Na starom autu menjam sam, na "novijem" iz vise razloga to ne zelim da radim, volim da mi pregleda ceo auto kad ga ostavim na servisu.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Menjam na 15 hiljada, međutim, mislim da je kod polovnih vozila bolje raditi na 10 hiljada. Kako sam zaključio? Kad kupim polovan auto, bez obzira na stvarnu kilometražu ( verujem da su svi prešli više od 200 hiljada u momentu kupovine), motor ne troši ulje i ulje odlično izgleda posle 15 000 i nekih 7 meseci. Posle 100 hiljada kod mene počinje da troši po malo ulje. Nema potrebe za dolivanjem ali se vidi na meraču da skine nivo i ulje se crni, loše izgleda (možda se već toliko ishabaju od korišćenja da moraju početi trošiti na stvarnoj km od 300, 400 ili 500 000 km, a ne zbog zamene ulja na 15 000km). Ovo je neki zaključak za benzince sa plinom. Ulje menjam sam, mali servis me izađe oko 5000 dinara.
Na Tojoti radimo na 15 000 km u ovlašćenom zbog garancije, i tamo je cena oko 25 000 dinara. Na primer, Reno Megan 1.5 dci ima servisni interval na 25000 km.

Колико буде прљаво уље после замене? Мислим на мотор са плином. Возио сам југа 99 % на плин и било је чисто уље. На неких 7-8000 километара почињао ниво уља да опада. Кад сам мењао на 10000 километара ниво уља био око 1/3 или мање на мерачу.

Ulje do 8000 km bude ok, posle toga brlja velika, crno, neprijatnog mirisa. Počeću da ga menjam na 10 000 km od sada.
Moj prvi auto je bio jugo 55 sa plinom, kupljen sa tek urađenom generalnom. Njemu sam menjao ulje na 10 000 km, i negde posle 90 000 km je počeo da troši ulje. Prvih par zamena je bilo čisto kao da nije vožen uopšte.
Kad smo kod plina, treba da menjam bocu i sve što ide za reatest, plus zamena dva filtera. Cena simbolična oko 30 000 dinara. Tačno da čoveku presedne sve što se vozio povoljno prethodnih godina.

Mijenjam ulje svakih godinu i pola, na svega 5 000 km (Golf V 1,9 koji je pretežno u garaži). Kad sam vozio Astru F 1,4 (benzinac), u uputama je pisalo da se ulje mijenja na 15 000 km, a u slučaju češće vožnje autocestom ili puno gradske vožnje preporučuje se zamjena na svakih 7 500 km. Ja sam vrlo rijetko bio na autocesti i imao zanemarivo gradske vožnje, a ipak sam ulje mijenjao na 7 500 km. Ulje sam dolijao samo jednom prije prve zamjene (vjerojatno zbog uhodavanja motora) i nikad kasnije nije bilo potrebe. S 330 000 km sam auto prodao.

Preporuka je bila na 7,5k za gradsku vožnju, a ja sam to primijenio na pretežnu vožnju otvorenom cestom. Dakle, vjerojatno sam zaradio malo višu ocjenu od te koju si mi dodijelio. ;) :ROFLMAO:

Boja ulja ne govori koliko je ulje dobro. Recimo ulje koje se brzo zaprlja, zato sto je pokupilo sve necistoce iz motora ili je zuto kao prvog dana, jer ne skuplja...
Zamena ulja bi trebala da se obavlja prema radnom casu motora (kao kod traktora, a ne prema kilometrazi)
U gradu mozes preci 10km za 30min, dok na autoputu za to vreme mozes preci 60km.
Niskofrikcioni motori trose vise ulja jer proizvodjaci pokusavaju da smanje trenje koje sam motor ima u svojoj konstrukciji i tako dobiju efikasnije motore/ manje trose, euro standard. Nekom je to uspelo vise, nekom manje..

To jeste tacno,pred zamenu da menjas ulje a ono izgleda zuto kao da si ga malo pre sipao zabrinjavajuce deluje...merodavnije je u slucaju da je crno i + promenilo viskozitet zbog necistoca pokupljenih tj skoro da ne kaplje sa meraca dok novo iste gradacije kaplje...

Код бензинца се то може десити када бензин разбије уље. Дешава се код свих новијих турбо бензинаца. Код старијих аутомобила деси се да испустиш уље које је течно скоро као вода. Када испари бензин опет се стегне.

Nazad
Vrh