AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Boja ulja ne govori koliko je ulje dobro. Recimo ulje koje se brzo zaprlja, zato sto je pokupilo sve necistoce iz motora ili je zuto kao prvog dana, jer ne skuplja...
Zamena ulja bi trebala da se obavlja prema radnom casu motora (kao kod traktora, a ne prema kilometrazi)
U gradu mozes preci 10km za 30min, dok na autoputu za to vreme mozes preci 60km.
Niskofrikcioni motori trose vise ulja jer proizvodjaci pokusavaju da smanje trenje koje sam motor ima u svojoj konstrukciji i tako dobiju efikasnije motore/ manje trose, euro standard. Nekom je to uspelo vise, nekom manje..
Još pravilnije je ulje menjati na osnovu broja obrtaja radilice, koje u suštini mere i traktorski merači radnih sati.

Ako se dobro secam, postoje i senzori za ulje koji odredjuju kada je za zamenu. Po meni je to najbolji nacin.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Ulje pri zameni koje je jos zuto na meracu ne znaci uopste da je lose ulje.Isto ulje sipam u nekoliko motora,kombajn zmaj jedan od njih,u njega menjam na 2 godine ulje jer nemam puno zemlje,kod njega je uvek ulje pre zamene jos uvek zuto na meracu,a u traktorima pocrni relaticno brzo,pogotovo rusu.Kod njega iako ispustim iz hladnjaka ulja posebno,to malo sto ostane po cevima (centrifugu cistim pri svakoj zameni) je dovoljno da zacrni ulje odma....

Imam fiat doblo malibu iz 2003. god na benzin i negde mi vuce struju. Svako vece skidam kleme sa akumulatora da bih to sprecio.
Zna li neko kako ustanoviti gde vuce struju?

Skineš - klemu (može i + ako si siguran da ništa nije vezivano naknadno na +).

Unimer - spajaš na stubić,a + na samu klemu.Sačekaš 15ak min jer ćeš imati nagli skok jer si praktično ponovo spojio akumulator.Nakon 15ak min vidiš šta pokazuje unimer tj koliko mA vuče ne bi smelo više od 20mA osim ako nemaš neki aftermarket plejer ili alarm.

Ako je preko te vrednosti onda redom skidaš svaki osigurač dok se ne pojavi pad,onda pogledaš šta je vezano na taj osigurač i to ti vuče struju.

Ako imaš amper klešta onda je još lakše.

Kupi sklopku mase, ugradi, i ne brini više gde vuče struju...
Na Škodi Favoritu sam imao taj problem i našao sam da je radio u pitanju, bez obzira što je isključen i skinuta pločica...
Kad je akumulator pri kraju, ali još služi, toliko izvuče struju da auto od uveče, kada se parkira, pa ujutru, ne može zaverglati...
Elegantno iskopčam masu, minus, pa nek' onda vuče struju ako može...😂😂😂

Na autima starijim jedina takva glupost koja vuce struju moze da bude radio.
Na novijim vec moze biti svasta ali opet ja bih najvise sumnjao na radio i prvo bih njega izvukao napolje i otkacio pa videti sta se desava.
Mene radio sjebao pa sam kupio na brzinu nov akumulator jer sam bio ubedjen da je do njega a isto je bilo i sa novim kasnije, izvuce ga za dva dana.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Skineš - klemu (može i + ako si siguran da ništa nije vezivano naknadno na +).

Unimer - spajaš na stubić,a + na samu klemu.Sačekaš 15ak min jer ćeš imati nagli skok jer si praktično ponovo spojio akumulator.Nakon 15ak min vidiš šta pokazuje unimer tj koliko mA vuče ne bi smelo više od 20mA osim ako nemaš neki aftermarket plejer ili alarm.

Ako je preko te vrednosti onda redom skidaš svaki osigurač dok se ne pojavi pad,onda pogledaš šta je vezano na taj osigurač i to ti vuče struju.

Ako imaš amper klešta onda je još lakše.
Mozda je bolje da meris kad prodje taj period od 15tak min da ne spalis unimer. Ako vuce neku ozbiljniju struju izgorece osigurac, na unimeru, na onom malom opsegu, ako prebacis na veci opseg, od 10A, onda nema osiguraca vec crkne unimer...

Meriš od početka,jer tek kad spojiš unimer zatvaraš krug :) svakako ne meriš na mA već na 10A pa gledaš decimale,a i nema tu šta da povuče toliko da spali unimer,a da nije očigledno u kvaru :)

Definitivno je radio vukao struju. Elektricar otkacio zice koje su obezbedjivale mogucnost da radio radi kad auto nije na kontaktu i sad vise nema problema.

Замена сајле км сата. Стара пукла у пињону. А све то извадити... На крају звао мајстор животу он каже ако је пукла то је већ негде у мењачу. Стави нову и вози док иде.
И тако би.
77db891a71b7879752ee78d00277581c.jpg
fd4bd2b0bf9dd456ca8806337ad8de87.jpg

У плану увођење нових норми за возила од еуро 0 до еуро 3. И да се иста смакну и замене са фераријима, поршеима ... За 2-3 године.

Nazad
Vrh