AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

U Beogradu 'ruke' za veliki servis naplaćuju 80€, ali dobar majstor se čeka i nekoliko dana ili se zakaže.
Mislim da ti je naplatio realnu cenu, a veliki servis si svakako trebao raditi.
Jeli to onaj 1,4 dizel?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Ne, 1.25 benzin......
U pitanju je Novi Sad...
Našao sam servis preko Googla, video pozitivne komentare, imao nekog posla u Novom Sadu, nazvao na navedeni broj telefona i zakazao dolazak na "dijagnostiku"...
Čovek me lepo primio, pogledao, odmah rekao šta je i koliko će to da košta...Dogovorili već za sutradan da doteram ujutru i da će u toku dana uspeti da odradi,međutim, iz nekih (meni delimično realnih) razloga nije stigao taj dan, pa sam morao da se snalazim za odlazak kući, ali nije mi prvi put da iz NS-a do kuće moram da se snađem...😁
I na tome bi se završila jedina " zamerka" dotičnom majstoru...
Video sam i sam da su mu u servis pristigle 2 (stare) mušterije "preko reda" i da automatski ja, kao novopridošlica, moram na "stand by"...
Pomirio sam se s situacijom, pozdravio s čovekom, i put pod noge, kući....
Svakako je bilo očekivano da vodena pumpa " pandrkne", auto je prešao 185.000km (stvarnih) sa "fabričkom" pumpom, ali je "fora" u tome što ja nikada ne praktikujem da menjam ili popravljam nešto ako dobro radi, redovno proveravam i pratim rad, habajuće delove odmah, a ulja i fluide po preporukama proizvođača auta i specifikacijama na bocama, (ali opet neka moja "srednja" procena) tako sam i uočio nepravilan rad motora, i fokusirao se da se to odradi, i odmah usput, i sve ostalo, ali u kvalitetu...
Znam da moj stav nije prihvatljiv većini, jer to "mora" tako, ne mora, zaista, i to me ne interesuje niti tangira....
Na Škodi sam promenio originalnu " prvu" vodenu pumpu (zanimljivo) slično, na 190.000km, originalnim novim delom iz Češke, a najluđe, Škoda čak nije ni registrovana...😂
Znam da su ta vozila iz uvoza uglavnom vožena dok im se duša ne izvadi, a zatim pri prvom kvaru prodaju, i kupuje se drugo, novo ili polovno a mlađe i u boljem stanju, retko ko se odlučuje da popravlja redom kako krenu kvarovi, a krenu jedan za drugim....
To i ja ovde očekujem, nije problem, sve što stignem ili mislim da umem, odradiću sam, što ne, svakako sam (sasvim slučajno) našao čoveka kome mogu da poverim održavanje auta...😃

Nije to neka velika suma za dijelove plus ruke majstora. Ja volim zamjeniti sve što se vrti iako je trenutno ispravno, ne znači da će nakon par hiljada biti tako. Cijene naravno zavise i od proizvođača dijelova i kvaliteta. Continental, Dayco ili INA setovi su najbolji. Postoje i jeftinije varijante, ali one u nekim slučajevima znaju koštati skuplje - jer crknu prije garantovane kilometraže.
Za primjer uzimam Valeo pumpu vode - proizvedenu u Turskoj..

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

@dobrodol Zar vodena pumpa nije potrosni deo ?,ili sam nesto lose razumeo.Koliko znam menja se na oko 50k km,mogla je da ti otkaze i ne daj boze spadne kais ili pukne i napravi mnogo vecu stetu na motoru zbog nje.

Dobrodol, po meni, ima ispravan rezon.
Ako se vozilom ne ide na neke daleke rute, a ima se uho sa dobrim sluhom, sasvim opuštemo se može voziti sa delovima do zvučne opomene.
Recimo španeri se bez problema čuju kada počnu propadati i ima se vremena za zamenu ohoho.. Vodena pumpa ili procuri ili se čuje, i obično može preći dvostruko više od 'predviđenih' 60-80 hkm.
Stanje zupčastog kaiša se može pratiti i vidim da sada dosta novih vozila propisuju njegovu zamenu posle vlše od 200 hkm.
E sad, ja vozim i duže rute, pa praktikujem veliki servis na 80hkm a mali na 10hkm.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Svakako zanimljivo razmisljanje oko zamene eto recimo te pumpe i spanera. Ja medjutim ne mogu da budem pametan sta ciniti povodom toga zbog nekih losih iskustava. Recimo meni prosle godine prezupci ALFA 147 1.6 TS bez ikakvog vidnog razloga na 39000km posle velikog servisa. Sreca sto se kod mene to desilo, da je kod nekog drugog ne bi verovao da je moguce tek tako da se desi. Nego aj da se nasalim da kazem da je za nju ocekivano. Medjutim desi se drugu da pukne PK kais i podleti pod zupcasti i napravi zajebanciju samo takvu. Sve se to desilo bukvalno par hiljada km posle velikog servisa. Auto VOLVO, skup. Popravka jos skuplja i dugo, dugo cekanje da sve bude gotovo. Eto sad ajd sto ja ne znam sta je pametno, nego ne zna ni on.

@dobrodol Zar vodena pumpa nije potrosni deo ?,ili sam nesto lose razumeo.Koliko znam menja se na oko 50k km,mogla je da ti otkaze i ne daj boze spadne kais ili pukne i napravi mnogo vecu stetu na motoru zbog nje.
Da svako će ti reći da jeste, i biće u pravu, ne sporim....
Ali, s druge strane, retko koji majstor će ti priznati da na vodenoj pumpi nema šta da crkne osim ležaja i semeringa....
Koji su jeftini, i vodena pumpa se može reparirati u sopstvenoj režiji....
Na Škodi sam reparirao, ali nije trajalo dugo, samo 2-3 godine, verovatno su ti "zamenski" delovi lošijeg kvaliteta, i opet je počelo da se čuje, i terao sam tako dok nije procurelo....
Ako ne verujete mogu sutra potražiti vodenu pumpu od Škode, i delove, koje sam kupio za reparaciju, ali me mrzelo da se opet bavim time, i pošto imam sreće da u Rumi još uvek ima radnja sa originalnim i zamenskim delovima, u saradnji s trgovcem, naručimo originalnu novu vodenu pumpu iz Češke, i prezadovoljan sam....
Naravno, demontažu stare, i montažu nove sam odradio, pogotovo što sam već znao raspored operacija, jer sam je jedared skidao i reparirao....
A mogu uslikati i vodenu pumpu od Forda, nema je šta videti, a košta ko.....
Imam kolegu s posla, momčina od svojih 24 godine, putujemo zajedno, a do Firme imamo nekih 110 km u jednom pravcu, 5 dana vozim ja , pa 5 dana on, a ja sam malo nagluv, po proceni lekara, 18 procenata, ali odlično čujem neke zvuke što drugi ne čuju, i velim kolegi, nešto se neobično čuje s leve strane auta u vožnji, smeje se, zeza me da sam gluv i pojača radio....
OK omladinac, nek' ti bude....
Dok jednog lijepog dana auto nije blokirao točak, samleo ležaj u prednjem točku i istopio sve oko sebe, auto prestao da bude u voznom stanju....
Velim mu ja, skupa neka muzika na tvom radiju !!!!!
Da je smanjio ili ugasio radio, i fokusirao se i obratio pažnju na zvukove u vožnji, primetio bi i sam (a možda i ne bi, jer je klempotres na kvadrat) da nešto čudno zvuči s leve strane....
Sreća naša što se to dogodilo na maksimum 10-tak km od Firme....
Eno ga auto još uvek parkiran u Firmi, a doteran je tako što smo ga šlepali i na svakih 100-200 metara stajali i zalivali točak hladnom vodom....
Komplet je sve za zamenu, znači skida se sve što drži prednji levi točak !!!!!
Čak je zasmrdelo i u autu, mogli smo da se zapalimo, tek onda je smanjio njegove drekavce na CD-u, i stao kraj puta, pa smo izašli da vidimo šta se to "čuje", i imali šta da vidimo....
Kuknjava mu nije pomagala, a ja mu svakako odmah stao na muku, jer mrzim kad sam u pravu....
Ne pitajte kad smo i kako na kraju stigli kući....

Само бих додао да човека треба ј.ати кад му је најтеже иначе није занимљиво (у принципу не волим то али овако, у овом случају кад си био у праву а он игнорисао - е онда...).

Podrazumeva se da sam uklanjanje vozila s mesta nezgode ja organizovao....
I nalaženje "dobrovoljca" da dođe po nas da nas vozi kući....
Ovaj kukumakao za sve pare....
I još tvrdi da mu je majstor, kada je menjao kočione pločice, usput promenio i ležajeve u prednjim točkovima.... 😂 😂 😂
Garantujem da nije !!!!!!!!!!
E zato volim da radim sam !!!!!!!!!!!!!!!
Jedino tada si 1000 promila siguran !!!!!!!!!!

Ja sam pre izvesnog vremena calovao polovinu vrednosti auta za veliki servis i ostale popravke koje su se nakupile kroz vreme.Nisam ni navikao da dajem neku siću za popravke već obavezno moram domaćinski da se izujem kada god odvezem auto kod majstora. 🤣 Crkne uvek ono što nikome nikada nije...

Kljucna razlika je dali vodenu pumpu pogoni zupcasti kais ili ne . Ako ide preko zupcastog , naravno da se mijenja u kompletu kada se radi veliki servis , ako je "vanjski" pogon onda moze i da se ostavi pa se mijenja po potrebi kasnije .
Inace , generalno gledano od aktuelnih auta Ford ima uglavnom najpovoljniji veliki servis jer od dijelova kod vecine motora tu ide samo remen i 1 spaner ,dok npr kod golfa 4 tdi remen ,pumpa i 4 spanera-rolera , kod 1.4 benzinca jos gore

Добродол, заборавио си да додаш једну ситницу у целој причи. Велика брзина. Мени пукао хомокинетички зглоб на 160 км/х. Мислио сам да је шраф који држи главчину попустио да проверим руком и извучем цео навој. Од тада залиха потрошног материјала и приручни магацин.
6091353607966081ddc568b60fcb069e.jpg
8ee348561c349dd3bd1c3bba949aa2c0.jpg
997a688d270cf97b43b00934e6944744.jpg

Momo takav slucaj imam kod mog 1,9 TDI da pumpu za vodu pogoni zupcasti kais. Naravno da sam pokupovao sve to u kompletu da ne razupcujem motor dva puta. Mnogo je nepristupacno majku mu, tako da se jos nisam nakanio da mu izmenjam to.

@Sapatnik
Omladinac ne vozi brzo !!!!!
Ako je išao 70-80 na sat....
Taze je položio i još godinu dana mora da tera sa П i probnom vozačkom dozvolom....
Za razliku od njega, u ravnini između Popinaca i Golubinaca, kad ja vozim, samo što ne poletimo....
Letnje doba, preglednost odlična, put odličan, friško renoviran, u'vatim se srednje linije i pičim brže neg' na autoputu....
Nije pohvalno znam, ne radim to često, možda 1 do 2 (a možda i 3 ;) ) put mesečno, to zovem, da produvam dizne, i ja i auto....
Na Škodi su jako lošeg kvaliteta homokinetički, i samelju se za dve godine, ako ne primetiš da je manžetna "gecrkt"...
Ko šta radi, ja proveravam homokinetičke...
Imam ih u radionici barem 7-8 komada....
Mogu ih menjati zatvorenih očiju....
@MOMOSARIC
Zamenjena su 3 remena (kaiša) vodena pumpa i španer...

Poslednja izmena:
Na Golfu V-ci staklo retrovizora se odvojilo od nosaca. Dali moze sa necim da se zalepi, Ili moze da se skine tajj nosac I da se zamene zajedno sa staklom.
Ja sam to radio, izvadis vani staklo sa nosacem i odneswi kod ovih sto lijepe sofer-sajbne imaju nekakav jak silikon crne boje, neka ti kapne samo dvije kapi i to je to . Evo kako se skida staklo.

@Sapatnik
Omladinac ne vozi brzo !!!!!
Ako je išao 70-80 na sat....
Taze je položio i još godinu dana mora da tera sa П i probnom vozačkom dozvolom....
Za razliku od njega, u ravnini između Popinaca i Golubinaca, kad ja vozim, samo što ne poletimo....
Letnje doba, preglednost odlična, put odličan, friško renoviran, u'vatim se srednje linije i pičim brže neg' na autoputu....
Nije pohvalno znam, ne radim to često, možda 1 do 2 (a možda i 3 ;) ) put mesečno, to zovem, da produvam dizne, i ja i auto....
Na Škodi su jako lošeg kvaliteta homokinetički, i samelju se za dve godine, ako ne primetiš da je manžetna "gecrkt"...
Ko šta radi, ja proveravam homokinetičke...
Imam ih u radionici barem 7-8 komada....
Mogu ih menjati zatvorenih očiju....
@MOMOSARIC
Zamenjena su 3 remena (kaiša) vodena pumpa i španer...
A sta radi taj treci kais

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Klinac na Fiat Stilo 5v išao u rikverc i zakaći levo štop svetlo i malo okrnji staklo tj plastiku. Ima li negde da se nabavi samo plastika ili mora celo komplet svetlo sa onim sijalicama...?

Nisam u toku koji motor je u pitanjunza treci kais , ali postoje motori sa 2 zupcasta kaisa , gdje drugi kod nekih pogoni bosch pumpu , a kod nekih 2 bregaste jednu sa drugom . Sto se tice kanalnog ili pk ili mikro remena tu mogu biti 2 pa cak i 3 npr kod nekih fordova itd , moze poseban da pogoni servo pumpu ili kompresor , plus poseban za alternator

A sta radi taj treci kais

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
Iskreno, nemam pojma....
Podrazumevalo se da mi spremi stare delove koje je skinuo, bio sam veoma jasan po tom pitanju, napomenuo sam mu i da se ne ljuti, imam poverenje u njega, ali delovi su moji, i stari, nove plaćam, i oni su moji i to je to....
Spremio je tri različita kaiša, vodenu pumpu i španer....
Čak mi je dao i kutije od novih delova, i njih sam poneo...
Ali, ne znam cene, ne piše ni na jednoj od kutija, da bih imao orijentir koliko majstori dobiju popust na delove....:)

Nazad
Vrh