AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ako mogu i ja da se ukljucim u diskusiju pitanjem. Kakav pogon ima B5.5 i jel valja to cemu u smislu da li je pouzdan,da li se kvari cesto i sl.?
Pa pouzdan je koliko sam upoznat, isti je ko na audiu A4,A6. Centralni diferencijal, nema sta da se pokvari, sva 4 tocka su stalno u pogonu, cista mehanika.
Ali nije obican diferencijal vec "Torsen", koji za razliku od obicnog vise snage prenosi na onu stranu koja nema proklizavanje, npr kod obicnog diferencijala 1 tocak na ledu drugi na asfaltu i slajfuje, a torsen mehanicki preusmerava snagu na onaj na suvom
Znaci kod golfa 4 ga ukljucuje elektronika? Sad me zanima da li to nekako moze da se premosti i da se ubaci prekidac i onda da se ukljucuje po potrebi?
Hmmm nisam siguran sve je moguce. Ali nije to funkcija jednostavno ukljucen iskljucen vec se moze da bude negde izmedju.
Kao kvacilo kad drzis nogu na pola. Ali su u pitanju mokre lamele plus razlika u brzinama je svakako mala tako da se lamele jako sporo trose.

Evo dokument koji opisuje rad sistema, na engleskom doduse
Tacno je da glavna pumpa radi na principu razlike brzine ali je jako mala razlika potrebna da bi se sistem ukljucio. Dovoljno je da recimo prednji tockovi okrenu 20 stepeni (1/18 kruga) vise nego zadnji i sistem moze da prenese maksimalni moment. Ali elektronika je glavna i preko elektromotornog ventila odredjuje pritisak kojim pritiska lamele, a samim tim i prenetu silu. Npr ako ABS krene da radi pogon se skroz iskljucuje

Danas sam probao Oktaviju sa 1.2 tsi motorom od 86 ks. Čini mi se da slično ide kao moj senik sa 1.6 motorom sa plinom.

Achtung! Achtung!

Skoro sam kupio ovu alamunju i evo pre par dana i prvi problem. Ne mogu da otvorim gepek. Tog dana sam ga vise puta i otvarao i zatvarao i otkljucavao i zakljucavao i ostavio sve ispravno i posle nece. Niti mogu kljucem da ga otkljucam. Ima li neko iskustva sa tim? Kako bi mogo da ga otvorim?

Imao sam takav problem na Golfu V. Limar je odmah zaključio da se prekinula žica kod panti poklopca gepeka. Otvorio ga je iznutra, ali ja nažalost ne znam kako, spojio žicu i radi normalno. Potrajalo 10-15 min.

Ja sam isto to pomislio da negde ima prekid jer se motorcic uopste ne cuje. Jedino mi nije jasno kako se zakljuca i dobi prekid prilikom stajanja. Reko aj kljucem da probam kad on nece u bravu. Naprskam WD 40 i nekako upade kljuc, ali je to izgleda sve puno korozije i nema sanse da okrene. Iznutra sam bacio pogled, ali nemam predstavu sta da mu radim.

Moras kod nekoga ko ima smisla za to.
Ta brava se nikad nije koristila tako da sad samo moze puci kljuc u njoj, bolje nemoj pokusavati.
Malo je nizak napred, povedi racuna na to, inace auto po meni nema greske, razmisljam o Bori 1.9 4motion sto je skoro isti auto.
Secam se pre kad sam pratio oglase da je golf bio malo skuplji, zasto, ne znam.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ja znam kod normalnih kola da moze sa unutrasnje strane da se otvori, ali ovde nisam zapazio tako nesto. Razmisljam i da skinem onaj tapacirung, ali kako kad je gepek zatvoren? Mislim da tako tesko da moze da se skine. Sto je najgore ne znam ni gde da ga teram da mi neko to obije.

Ja sam na Sharanu sređivao tu zadnju bravu. Mislim da je to isto, kao kod tebe. Kada se zaključala, malo sam pomerio one kablove u gornjem desnom ćošku i tako otvorio. Onda sam skinuo tapacirung, skinuo bravu(i kod mene je vremenom zapekla), rasklopio sve do zadnjeg delića, vadio sam čak i opružice iz cilindra, sve detaljno oprao u tacni sa WD40. Posle sklopio, podmazao sam sa uljem i vratio. Kablove u ćošku sam skinuo bužir, i preventivno učvrstio da ne pucaju.
Otada radi bez problema, jedino što ponekad otključam ključem, čisto da proverim da je u funkciji.
Dakle, mislim da ćeš mrdanjem onog snopa kablova u ćošku otvoriti vrata, a posle ćeš lako.

Moracu da probam na gore prikazani nacin, mada je kod mene karavan u pitanju.
Pokusavao sam da mu mrdam kablove. Kod njega ima dva komada po sredini sa gornje strane i nista nisam mogo sa njima da uradim. Samo da ga nekako otvorim i razradim bravicu za kljuc pa posle kako oce.

Držiš kvaku vrata pritisnutu, pa mrdaš kablove. Čim malo dobije spoja, otvoriće.
Pod uslovom da je kvar u kablovima a ne u samoj bravi.
Ako je brava problem, moraćeš iz gepeka..

Nije meni problem da nece vrata da se otvore zbog kvake vec nece da se otkljucaju. Znaci bio je parkiran i zakljucan i posle toga sva vrata otkljucao sem od gepeka. Cim nisu otkljucana normalno ne mogu ni da ih otvorim bez obzira na kvaku. Kad pritiskam daljinac za otkljucavanje ili zakljucavanje svi motorici se cuju da odrade sem tog. Verovatno je do kablova jer sam zapazio da je jedan onaj buzir izvucen iz lezista i kablovi se slobodno pomeraju. Medjutim, nikako da ga prevarim da otkljuca.

Pa tako je bilo i kod mene. Fali struja da odradi otključavanje. Znači kada daljincem otključaš sva vrata, i gepek je spreman za otključavanje, ostaje samo da spojiš/okrzneš žicu koja je pukla.
Rekoh ti da držiš stisnutu kvaku i mrdaš kablove nekim tankim šrafcigerom dok ne dohvati. Ako si jako povlačio/čupao neće moći dohvatiti.
Brava ima dvije funkcije: mikroprekidač centralne brave da otvoriš sva vrata i mehanički da otvoriš samo ta ako nemaš struju.

Kod mene na Passatu B5 zadnja desna vrata neće da se zaključaju jer sam slučajno rukom pritisnuo onaj pipak što zaključava kada sam vraćao na mjesto tapacirung vrata, ne znam jel bi moglo se to namjestiti kada bi spojio na kompjuter da opet se mogu zaključavati.

Evo sad sam ponovo pokusavao tako sto sam stalno drzao kvaku dok sam mrdao kablove i nece. Pokusao sam tapacirung da skinem kao onaj sa snimka, ali ne biva. Uspeo sam odozgo da uocim polugice koje su za bravu, ali nekim stapicem nisam uspeo da ih pomerim. Stra me da zapinjem da ne polomim nesto.

Nazad
Vrh